Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri
31- Rokalı Haydari

Malzemeler- Yarım kg
süzme yoğurt
- Yarım demet roka
- 3-4 diş sarımsak
- 2 ÇK zeytinyağı
- Birer çay kaşığı kimyon, kekik, karabiber, kırmızı biber, tuz
Yapılışı
Rokayı ince ince kıyın Sarımsakları ezin Yoğurdu derin bir kaba alın ve blender la krema kıvamına gelene kadar çırpın Tüm malzemeleri karıştırın Servis yapın Afiyet olsun

32-Enginar Salatası

Malzemeler- 1 adet haslanmis enginar
- 1 adet göbek marul
- 1 adet domates
- 7-8 dal maydanoz
- 1 adet salatalik
- 1-2 adet taze sogan
- 1 adet limon
- 2 corba kasigi zeytinyagı
Yapılışı
Enginari limonlu suda haslayip suyunu süzün Domatesi, salataligi ve enginari ince dograyin En genis marul yapragini ayirin Kalan marul yapraklarini,sogani ve maydanozun yarisini dograyin Marul yapragini servis tabagina yerlestirin Salatayi yapragin icine alin ve zeytinyagi ile limon suyunu ekleyin Maydonoz limon ve domatesle süsleyin Afiyet olsun

33- Pirinçli İmam Bayıldı

Malzemeler- 8 patlıcan
- 1 su bardağı haşlanmış pirinç
- 4 diş sarımsak
- 1 demet dereotu
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 3 çorba kaşığı limon suyu
- 3 çay kaşığı sirke
- 1 tutam toz şeker
- Tuz, karabiber
- Yoğurt
Yapılışı
Patlıcanlardan 5 tanesinin kabuklarını alacalı soyun Tuzlu suda 15 dk kadar bekletin, tekrar sudan geçirip kurulayın
Patlıcanları kızartın Sarımsakları ezip zeytinyağı, limon suyu, sirke, dereotu, şeker, tuz ve karabiberle karıştırın Kalan 3 patlıcanı közleyip kabuklarını soyun, küçük küçük doğrayıp bir kaba alın Sarımsaklı karışıma ekleyin, yoğurt ve haşlanmış pirinci de ilave edip hepsini iyice harmanlayın Kızarttığınız patlıcanları karnıyarık şeklinde kesin Pirinçli karışımı patlıcanların içine karnıyarık şeklinde doldurun Soğuk olarak servis yapın Afiyet olsun

34- Zeytin Yağlı Elma Dolması

Malzemeler- 4 adet yesil elma
- 1 tatli kasigi dolmalik fistik
- 1 tatli kasigi kus üzümü
- 3 adet sogan
- 1 kahve fincani pirinç
- 4-5 dal maydonoz
- 4-5 yaprak nane
- 1 tatli kasigi toz seker
- 1 tutam tuz
- 2 çorba kasigi zeytinyagi
Yapılışı
Rendelenmis soganlari, fistiklarla birlikte zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavurun Yikanmis pirinci ekleyin 1,5 kahve fincani su ilave edip pirinçler diri kalacak sekilde pisirin Seker, tuz, kiyilmis nane ve maydonoz ekleyip karistirin Limon suyunu da ilave ettikten sonra sogumaya birakin
Elmalari sivri uçlu ince bir biçakla oyun Hazirladiginiz karisimi elmalarin içine doldurun Orta isili firinda 40 dakika pisirin Soguk olarak servis yapin Afiyet olsun

35- Patatesli Pazı Sarma

Malzemeler- 1 kg pazı
- 2 su bardağı pirinç
- 2 adet büyük patates
- 2 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çorba kaşığı nane
- Yeteri kadar tuz
Yapılışı
Ön hazırlık olarak temizlenmiş ve yıkanmış pazıları sıcak suya batırıp, birkaç dakika bekletin 2 adet patates ve soğanı rendeleyin 2 su bardağı pirinç, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı nane ve yeteri kadar tuzu da rendelenmiş patates ve soğana ilave edin Malzemeleri birbirine yedirmek için iyice yoğurun Daha sonra pazıları damarlı yerlerinden bölün Elinizle yayın Hazırladığınız çiğ harcı içlerine koyun Pazıları yaprak sarması gibi sarıp, derin bir tencereye dizin Sarmaların üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edin Kapağını kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin Biraz ılınınca servis yapın Afiyet olsun

36- Cevizli Tarator

Malzemeler - 100 gram ceviz içi
- 2 dilim ekmek içi
- 4 diş sarımsak
- 1/2 su bardağı sirke
- 3/4 su bardağı zeytinyağı
- Yeterince tuz
Yapılışı
Havanda dövdüğümüz cevizleri, kabuklarını çıkarıp, suda ıslattığımız ve suyunu iyice sıktığımız ekmekler ile karıştıralım ve tekrar havanda dövelim
Dövmeye devam ederken, 5-6 damla sirkeyi ve zeytinyağının tamamını akıtalım
Yeterince tuzu ve dövdüğümüz sarımsak ile karıştırdığımız kalan sirkeyi koyarak, iyice karıştıralım Afiyet olsun

37- Çökelek Salatası

Malzemeler
- 1 çorba kasesi taze çökelek
- 1 baş orta boy kuru soğan
- 1 büyük domates
- ½ demet maydanoz
- ½ demet taze nane
- 2 adet yeşil biber (tatlı veya acı size kalmış)
- 1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı)
- 2 adet yeşil taze soğan (isteğe bağlı)
- Kırmızı toz/pul biber, karabiber, kimyon, tuz (miktarlar ağız tadınıza göre)
- ½ çay bardağı sızma zeytinyağı (miktar isteğe bağlı azaltılıp çoğaltılabilinir)
Yapılışı
Domateslerin kabukları soyulup küçük küpler halinde doğranacak, soğan, yeşil biber, maydanoz, nane, taze soğan ince doğranılacak Tüm malzeme baharatlarda katılarak ezmeden karıştırılacak Servis tabağına yayıp üzerine sızma zeytinyağı gezdirilecek, tadını alması için bir ½ saat kadar beklemenizi öneririz Afiyet olsun

38- Nohut Kroket

Malzemeler
- 1 kase haşlanmış nohut
- 1 haşlanmış patates
- 2 yumurtanın sarısı
- 50 gr
kaşar p rendesi
- un, nişasta
- galeta unu
- tuz, karabiber
- sıvıyağ
Yapılışı
Haşlanmış nohutları püre haline getirin İçine haşlanmış ezilmiş bir patates ve yumurta sarılarını ekleyin Üzerine kaşar rendesi,un ve nişasta ekleyerek kıvamını ayarlayın Tuz ve karabiber ekleyip top köfte gibi şekil verelim Kroketlerimizi galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartalım Afiyet olsun

39- Barbunya Pilaki

Malzemeler- 1 kase barbunya
- 2 havuç
- 1 patates
- 1 soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates
- 2 çorba kaşığı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Zeytinyağı
Üzeri için Yapılışı
Tencerenize zeytinyağını alın Üzerine küp doğranmış soğanları ve sarımsağı alın Üzerine salçanızı ilave edin Küp doğranmış patates ve havucu da ilave edin En son haşlanmış barbunyayı, tuzu ve şekerini koyup çok az sıcak su ilave edin
Kapağını açmadan tüm sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin Mümkünse tüm suyunu çektirin En son doğranmış maydanoz ve limon dilimleri ile soğuk servis yapın Afiyet olsun

40- Piyaz

Malzemeler - 1,5 su bardağı kuru fasulye
- Yarım çay bardağı sirke (veya 1,5 limonun suyu)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 soğan
- Yarım demet maydanoz
- 2 yumurta
- 1 domates (veya 7-8 kiraz domates)
- 7-8 adet siyah zeytin
- Tuz
Yapılışı
Kuru fasulyeyi akşamdan bol suda ıslatın Sabah süzün, üzerini 2-3 parmak kadar geçen suda yumuşayıncaya kadar haşlayın Süzüp bir kâseye alın Henüz sıcakken üzerine tuz serpin ve sirkeyi (veya limon suyunu) boca edin, harmanlayın Kâsenin üzerine bir kapak kapatıp en az 3-4 saat bu şekilde bekletin Sirkeyi, fasulye sıcakken döktüğünüz için tadını içine çekecektir Bu sürenin sonunda fasulyeye zeytinyağını ilave edip tekrar harmanlayın Tadını tuzunu kontrol edin, ekşisini tuzunu ağız tadınıza göre ayarlayın Soğanı ince ince yarımay şeklinde doğrayın Üzerine tuz serpiştirerek elinizle ovun Sudan geçirip iyice süzün Fasulyeyi soğanla harmanlayıp bir salata tabağına çıkarın Piyazın üzerini incecik kıyılmış maydanoz, halka halka doğranmış yumurta, domates ve zeytin taneleriyle süsleyip servis yapın Afiyet olsun

|