Konu
:
Unun Patlayıcı Özelliği
Yalnız Mesajı Göster
Unun Patlayıcı Özelliği
08-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Unun Patlayıcı Özelliği
Temel gıda maddelerinin başında gelen unun patlayarak ciddi zararlar verebileceği hatta ölümlere neden olabileciğini birisine söyleseniz size gülerler
Çünkü un çok masum görünen bir maddedir
Bu masumiyet 1981 yılına kadar sürmüştür
ABD’nin büyük hububat filolarından birinin un patlaması sonucu infilak etmesi 9 kişinin ölümü 30 kişininde yaralanmasıyla sonuçlanmıştır
ABD’de 1988 yılında hububat bulunan yerlere güvenlik önlemleri getirilmesine rağmen 90′lı yıllarda yılda ortalama 13 kez un patlaması olayı yaşanmıştır
Tarihteki ilk un patlaması 1785 İtalya’da bulunan Turiri isimi bir ekmek fırınında gerçekleşmiştir
Peki nasıl oluyorda çok masum görün bir madde olan un, tehlikeli bir biçimde patlayarak ciddi hasarlar verebiliyor?
Unun patlama nedeni havada toz olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlamasıdır
Un tozları o kadar küçüktür ki, anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır
Bu da toz bulutunda, ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur
Benzer durum şeker, puding ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir
Oluşabilecek patlamada büyük bir basınç boşalır bu basıncın etkisiyle ortalık dağılır hatta binalar bile yıkılabilir
Olayın açık havada gerçekleşmesi durumunda ise patlama meydana gelmeyebilir fakat oluşan alevlenme oldukça tehlikelidir
Eğer bu yazıyı okuyup unu çok sık kullananlar varsa özellikle bayanlar sakın endişelenmeyin
Mutfakta kullandığınız miktardaki unlar kesinlikle havaya uçmaz bunun için tonlarca un olması gerekir
Konunun buraya açılması doğru mu bilemiyorum ama en uygun forum olarak burayı buldum
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul