Yalnız Mesajı Göster

Unun Patlayıcı Özelliği

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Unun Patlayıcı Özelliği





Temel gıda maddelerinin başında gelen unun patlayarak ciddi zararlar verebileceği hatta ölümlere neden olabileciğini birisine söyleseniz size gülerler Çünkü un çok masum görünen bir maddedir Bu masumiyet 1981 yılına kadar sürmüştür ABD’nin büyük hububat filolarından birinin un patlaması sonucu infilak etmesi 9 kişinin ölümü 30 kişininde yaralanmasıyla sonuçlanmıştır ABD’de 1988 yılında hububat bulunan yerlere güvenlik önlemleri getirilmesine rağmen 90′lı yıllarda yılda ortalama 13 kez un patlaması olayı yaşanmıştır
Tarihteki ilk un patlaması 1785 İtalya’da bulunan Turiri isimi bir ekmek fırınında gerçekleşmiştir

Peki nasıl oluyorda çok masum görün bir madde olan un, tehlikeli bir biçimde patlayarak ciddi hasarlar verebiliyor?
Unun patlama nedeni havada toz olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlamasıdırUn tozları o kadar küçüktür ki, anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır Bu da toz bulutunda, ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur Benzer durum şeker, puding ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir

Oluşabilecek patlamada büyük bir basınç boşalır bu basıncın etkisiyle ortalık dağılır hatta binalar bile yıkılabilir Olayın açık havada gerçekleşmesi durumunda ise patlama meydana gelmeyebilir fakat oluşan alevlenme oldukça tehlikelidir

Eğer bu yazıyı okuyup unu çok sık kullananlar varsa özellikle bayanlar sakın endişelenmeyin Mutfakta kullandığınız miktardaki unlar kesinlikle havaya uçmaz bunun için tonlarca un olması gerekir





Konunun buraya açılması doğru mu bilemiyorum ama en uygun forum olarak burayı buldum

Alıntı Yaparak Cevapla