Yalnız Mesajı Göster

İyi Müzik, Yemeğin Lezzetini Arttırıyor

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İyi Müzik, Yemeğin Lezzetini Arttırıyor



İyi müzik, yemeğin lezzetini arttırıyor




Sürdürülen araştırmalar sonucunda fondaki seslerin, yemeğin lezzetini etkilediği ortaya çıktı



OMO, Yumoş, Elidor, Dove, Lipton, Knorr, Sana, Magnum ve Algida gibi markaların üreticisi Unilever tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, iyi müziğin yemekten alınan lezzeti önemli ölçüde etkileyebileceğini ortaya koydu Çoklu-duyu algılamasının yiyecekleri nasıl etkilediğine ilişkin sürdürülen çalışmaların bir parçası olan bu araştırma, mutfakta özenle hazırlanan yemeklerin keyfini arttırmak isteyenler için farklı bir alternatif sunuyor
Sesin şiddeti, tat algısını değiştiriyor

Manchester Üniversitesi ile birlikte yürütülen ve kısa bir süre önce Food Quality and Preference dergisinde yayımlanan araştırmada, katılımcılar karışık tatlı ve tuzluları gözleri bağlı yerken, fonda farklı düzeylerde sesler verildi Bu uygulama, katılımcıların fondaki sesleri beğendiğinde yiyecekten aldıkları keyfin de arttığını gösterdi

Çalışmanın ikinci bir kolu da algılanan lezzete ve gevrekliğe odaklı olarak yapıldı Bilim adamları fondaki sesler yükseldikçe, tuzlu ya da şekerli lezzetlerin keskinliğinin de azaldığını; buna karşın gevreklik algısının arttığını belirledi
Unilever Beslenme ve Sağlık Enstitüsü’nde görevli bilim adamlarından Andy Woods, araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:
“Araştırmamız, iyi bir müziğin, yemek deneyimini güzelleştirdiğini kanıtladı Bu bulgular, bütün yemekleri daha da güzelleştirmek için en uygun müzikleri bulabileceğimiz anlamına geliyor Örneğin gevrek salatalar sunmak isteyen bir salata barı zinciri, daha yüksek sesle müzik dinletebilir, tuzlu yiyecekler sunan bir restoran, yemeklerine fazladan tuz ekleme ihtiyacını azaltmak için fondaki müziğin sesini kısabilir

Dünyanın önde gelen hızlı tüketim şirketlerinden biri olan Unilever’de görevli bilim adamlarının, tüketicilerin ürün deneyimlerini zenginleştirmek adına çalıştıkları çok sayıda alandan sadece birini oluşturan bu araştırma, ortama göre özel yemek tarifleri verilmesine yol açmasının yanı sıra tüketicilere ve restoran işletmecilerine, yemeklerden alınan zevki nasıl artırabilecekleri konusunda da daha fazla bilgi sağlayacaktır
Kaynak

Alıntı Yaparak Cevapla