Prof. Dr. Sinsi
|
Lezzetli Ve Pratik Atıştırmalıklar
Lezzetli Atıştırmalıklar
Lezzetli atıştırmalıklar Güneş yüzünü göstermeye başladıkça, ağır ana yemekler yerine küçük atıştırmalıklarla yetinebiliriz İşte onlardan birkaçı:
Peynir Köftesi (iki kişilik)

Malzemeler
300 gram beyaz peynir
2 dilim bayat ekmek
6 dal dereotu ve maydanoz
2 adet yumurta
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Peynir Köftesi Yapılışı
Peyniri geniş bir kaba koyarak çatalla ezin Üzerine ıslatıp suyunu sıktığınız ekmekleri ekleyin İnce kıydığınız dereotu ve maydanoz ile ayrı bir kapta çırptığınız yumurtaları da harca katın Karabiber ve tuzu da ekleyip, karıştırın Hazırladığınız harçtan alarak avucunuzda yassı köfteler hazırlayın Derin bir kapta sıvıyağı kızdırıp, köfteleri kızartarak sıcak servis yapın

Mantarlı Peksimetler

Malzemeler
1 kg taze mantar
1 adet soğan
2 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı un (silme)
Yarım çay bardağı süt
200 ml (1 paket) krema
1 paket tuzsuz peksimet
Tuz, karabiber
Mantarlı Peksimetlerin Yapılışı
Soğanı ince doğrayıp mantarları dilimleyin Soğanı 2 çorba kaşığı su ile bir tencereye alın Kısık ateşte, soğanlar suyunu çekene kadar pişirin Dilimlenmiş mantarları ekleyip mantarlar suyunu bırakıp çekene kadar pişirmeye devam edin Un ve sütü ekleyip karıştırarak kaynatın Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın Son olarak kremayı ekleyin 1-2 dakika kaynatıp tencereyi ocaktan alın Peksimetleri düz bir tabağa dizin Mantarlı karışım sıcakken peksimetlerin üzerine yayın Sıcak olarak servis yapın

Kroket Dolması Tarifi (6 kişilik )

Malzemeler
3 adet büyük boy patates
15-20 adet mantar
1 adet büyük boy soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy havuç
Yarım demet maydanoz
4 çorba kaşığı un
2 adet yumurta
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Kroket Dolması Yapılışı
Patatesleri haşlayıp ezdikten sonra bir kenara alın
İç malzemeyi hazırlamak için, 2 çorba kaşığı tereyağını bir tavaya koyup eritin
Yarım ay biçiminde doğradığınız soğanı tereyağda rengi dönene kadar kavurun Üzerine ince halkalar halinde doğradığınız havucu katıp 5 dakika soteleyin
İnce kıyılmış mantarları ekleyip, harlı ateşte 1-2 dakika daha pişirin Harca, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber katıp soğumaya bırakın
Diğer tarafta ezdiğiniz patateslerin üstüne un, yumurta ve tuz ekleyip yoğurun Bu hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın Avuç içinizden taşacak şekilde elinizle açın
Ortasına mantarlı harçtan bir çorba kaşığı dolusu koyun ve kenarlarını toplayıp kapatarak köfte şeklini verin Malzemeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın
Bol kızgın sıvıyağda kızartın Kağıt havluya alıp fazla yağını süzdürüp, servis yapın

Mini Sandviçler ( 80 Adet )

Malzemeler
1 kg un
5 tatlı kaşığı tozşeker
60 gram yaş maya
Bir tutam tuz
Üç buçuk çorba kaşığı margarin
1 kahve fincanından az sıvıyağ
Yarım çay bardağı süt
5 su bardağı su
Üzerine:
Yumurta sarısı
İçine:
Krem peynir
Peynir, domates, salatalık,
jambon ya da köfte
Yapılışı
TÜM malzemeyi yoğurun 5-10 dakika bekletin Tekrar yoğurup, 15 dakika bekletin Hamurdan iri bezeler koparıp, yuvarlayarak şekil verin 15 dakika daha bekletin Üzerine isteğinize göre yumurta sarısı (ve arzu ederseniz susam) sürün ve 180 derece fırında 20 dakika pişirin Çıkardıktan sonra üzerlerine, önceden yumurta sarısı sürdüyseniz sıvıyağ, sürmediyseniz su serpin Sandviçler soğuduktan sonra içine, isteğinize göre hazırlayacağınız malzemeyi koyup, servis yapın

Bruschetta ( 2-4 Kişilik )

Malzemeler
4 dilim köy ekmeği
8-10 adet kiraz domates ya da 1 adet domates
2 diş kıyılmış sarmısak
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
3-4 dal taze fesleğen
1 diş sarmısak
Tuz, karabiber
Yapılışı
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın Kıyılmış sarımsak, zeytinyağı, fesleğen, tuz ve taze çekilmiş karabiberi karıştırın Ekmekleri önlü arkalı kızartın Üzerlerine 1 adet sarımsak sürün Domatesli karışımı ekmeklerin üzerlerine pay edip servis yapın

Tako Sandviçleri (Meksika mutfağı )

Malzemeler
12 adet tako kabuğu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy domates
2 diş sarmısak
2 su bardağı haşlanmış barbunya
1 çay kaşığı tozşeker
Yarım su bardağı sıcak su
2 dal taze soğan
5-6 dal maydanoz
Tuz
Üzeri için:
1 adet kırmızı biber
6 adet bebek mısır
1 adet portakalın kabuğu
Yapılışı
Zeytinyağını kızdırıp yemeklik doğradığınız soğanı rengi dönene kadar kavurun
Üzerine, soyulup küp doğranmış domatesleri ve kıyılmış sarımsakları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun Haşlanmış barbunya, tozşeker ve tuzu da tencereye ilave edin
Üzerine suyu ekleyip, suyunu çekinceye kadar pişirin Barbunya soğuduktan sonra üzerine ince kıyılmış taze soğanları ve maydanozu ilave edip karıştırın
Hazırladığınız harcı tako kabuklarına paylaştırın Portakalın kabuğunu soyup beyaz kısımlarını çıkarın ve uzun şeritler halinde doğrayın
Kırmızı biberi de aynı şekilde doğrayın Bebek mısırları boylamasına ikiye bölün Tako sandviçlerini portakal kabuğu, kırmızı biber ve bebek mısırla süsleyerek servis yapın

Avokadolu Piknik Kanepe

Malzemeler
1 adet avokado
Yarım limonun suyu
2 adet taze soğan
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı toz kişniş
1 adet acı biber turşusu
5 dilim tost ekmeği
Tuz
Süslemek için:
Turşu, kiraz domates
Yapılışı
Çekirdeklerini ayıklayıp kabuğunu soyduğunuz olgun avokadoyu dilimleyerek çukur bir kaba alın
Üzerine limon suyunu gezdirin Küçük doğradığınız taze soğanı, sarımsağı, kişnişi, tuz ve biber turşusunu ekleyin Blenderden geçirin Saklama kabına alarak dolapta saklayın
Piknikte, üçgen şeklinde ikiye böldüğünüz tost ekmeklerine bolca sürün Üzerini turşu ve kiraz domatesle süsleyerek servis yapın

Patlıcanlı Piknik Kanepe

Malzemeler
l3 adet bostan patlıcanı
3 diş sarmısak
2 çorba kaşığı mayonez
1 çay bardağı ceviz içi
5 dilim tost ekmeği
Tuz
Süslemek için:
Mayonez , renkli biber , haşlanmış yumurta
Yapılışı
Patlıcanları kabukları ile közleyin Bıçakla yukarıdan aşağıya çizin ve içlerini kaşık yardımıyla bir kaba boşaltın İnce kıydığınız sarımsakları ve tuzu ekledikten sonra soğumasını bekleyin
Soğuduğunda mayonezi ve iri çekilmiş ceviz içini ilave ederek karıştırın
Saklama kabına alarak buzdolabında saklayın Pikniğe gittiğinizde, üçgen şekilde kestiğiniz tost ekmeklerine bolca sürün Üzerlerini mayonez, renkli biber ve haşlanmış yumurta dilimleriyle süsleyerek servis yapın

Sebzeli Lorlu Ekmekçikler

Malzemeler
250 gram lor peyniri
Yarım demet maydanoz
Yarımşar demet dereotu ve nane
Yarım demet taze soğanın yeşil kısımları
tuz, pulbiber
2’şer adet domates ve sivri biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 paket kepek ekmeği
1 paket krem peynir
Yapılışı
Lor peyniri, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, nane ve taze soğan yeşil kısımlarını bir kasede karıştırın
Kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domates, ince kıyılmış sivri biber, tuz, pulbiber ve zeytinyağını ilave edip bütün malzemeyi karıştırın
Tatların birbirine karışması için buzdolabında yarm saat bekletin
Kepek ekmeklerinin kenarlarını alın ve üçgen şeklinde kesin Üzerlerine krem peynir sürün ve hazırladığınız sebzeli-lorlu karışımı paylaştırın

Örgü Peynirli Patlıcanlı Kanepeler

Malzemeler
Yarım su bardağı ince kıyılmış örgü peynir
3 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
4-5 dal maydanoz
3 diş kıyılmış sarmısak
10 dilim tahıllı ekmek
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
10 adet kiraz domates
Tuz, karabiber
Yapılışı
Patlıcan ve kırmızı biberleri ocakta ya da fırında közleyin Kabuklarını soyup ince doğrayın
Geniş bir kaba alın Üzerine, peynir, maydanoz, sarımsak, sıvıyağ, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın
Ekmek dilimlerini ortadan ikiye kesip üçgen şekline getirin Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kızartın
Üzerlerine peynirli karışımdan koyun İkiye bölünmüş kiraz domatesle süsleyerek servis yapın
Sofra dergisinden alıntıdır
|