08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tadına Doyulmayan Yemeklerimizden, Dolmalar | Sarmalar

Dolma, Türk mutfağında önemli yeri olan bir yemek çeşididir 537 çeşit patlıcan yemeğinin olduğu Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan milli yemeklerinden biridir Hemen her sebzeden dolma yapılır (domates, soğan, yaprak sarma, patlıcan, kabak, gibi)
Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle yapılmaktadır Yunanca'da "dolmadaki" (ντολμαδάκι), Gürcüce'de "t'olma" (ტოლმა), Ermenice'de "tolma" (տոլմա), Farsça'da "dolme" (دلمه), Arapça'da "dolme" (دولمة) denmektedir Yaprak dolmasına ayrıca Bulgarca'da "sarmi" (Сарми), Makedonca'da "sarma" (Сарма), Macarca'da "sârma" (szárma) ve Rumence'de "sarma" denmektedir Yaprak, sarma ve dolma kelimelerinin alıntılandığı daha birkaç ülke daha vardır (Örn Karadağ: yapraci)
Dolmanın tarihi Orta Asya Türkleri'ne kadar uzanır Hayvancılıkta zamanın teknolojisinin üst seviyesinde olan Türkler, tarım düzenine geçtikten sonra da yiyeceklerini kurutarak saklamışlardır Yazın bol olan yiyecekler, kışın tüketilmek üzere kurutulmuşlardır
Kurutulan yiyeceklerin bir türü de sebzelerdir Bunlar, özellikle dolma ve sulu yemek yapmak için kurutulmuşlardır


Malzemeler
- 1 adet hindi
- 250 gr kestane
- 2 bardak pirinç
- 1 adet soğan
- 1 adet hindi ciğeri, yüreği
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 kaşık fıstık
- 3 kaşık kuş üzümü
- Yarım kaşık yoğurt
- 2 kaşık karabiber
- Yarım kaşık tarçın
- tuz
- 2 kaşık tereyağı
- Fırın poşeti
Hazırlanışı
Hindi tuzla ovulup, yıkandıktan sonra büyük bir tencerede tamamen değil, kısmen haşlanır
Hindinin yüreği ve ciğeri ayrıca küçük bir tencerede bir taşım haşlanır ve küçük parçalara kesilir
Tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağ koyulur ve kavrulur
Kestanelerin üzeri çizilip suda bekletildikten sonra ızgara da kabukları soyulacak kıvama gelinceye kadar pişirilir ve kabukları soyulur
Pirinç yıkanır ve süzülür 
Tencereye sıvıyağ, fıstık ve yemeklik doğranmış soğan koyulup kavrulur
Üzerine pirinç ve kuş üzümü de ilave edilip kavrulmaya devam edilir
Baharatları da ilave edilip iyice karıştırılır Üzerine bir bardak hindi suyundan eklenip suyunu çekince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır
Kavrukmuş hindi yüreği, ciğeri ve kestaneler iç harcına eklenip karıştırılır
Hindini içine iç harcı doldurulur Hindinin üzerine tereyağı ve yoğurt karıştırılarak sürülür
Fırın poşetinin içine yerleştirilip ağzı sıkıca kapanır
Poşetin üzerine kürdanla birkaç delik açmayı unutmadan 200 derecede 2 saat pişirilir
Kadınlar kulübüden alıntı

|
|
|