08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kahramanmaraş Dövme Dondurması
Kahramanmaraş Dövme Dondurması

Kahramanmaraş dövme dondurması Maraşlı Osman Ağa'nın, cinsel gücü artırıcı olarak bilinen "yabani orkide"yi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği tatlıdır "Sahlepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" olarak tanınmaya başlamıştır Kahraman Maraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır
Yapılışı:
Ahır dağının eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir eksper tarafından kontrol edilir 90°C sıcaklıkta kaynatılan sütler, mikro organizmalardan arındırılır Daha sonra bu süte önce Ahır dağından toplanan sahlepe şeker katılır İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6°C derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur

İçindekiler:
İçersinde A, B, C, D ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerde bulunan Kahramanmaraş dövme dondurmasının 100 gr sade dondurmada:- 135 mg kalsiyum,
- 115 mg fosfor,
- 100 mg
sodyum,
- 160 mg
potasyum,
- 0,1 mg
demir,
- 130 mg
A vitamini,
- 0,21 mg
E vitamini
- 0,25 mg
B vitamini ve
- 0,13 mg
diğer vitaminlerden olduğu tesbit edilmiştir
Dağıtım:
Bugün, Kahramanmaraş dövme ve meyveli dondurma çeşitlerinin, Yaşar Dondurma (Mado), Ferah Dondurma (Edo) ve Kervan Dondurma (Alpedo) kuruluşları tarafından yurt içi ve yurt dışında dağıtımı yapılmaktadır
Kahramanmaraş dondurması, halen A B D , Avustralya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çin, İngiltere, G Kore, S Arabistan, Tunus, Yugoslavya, Kıbrıs, Mısır gibi ülkelere Mado ve Edo tarafından dağıtılmaktadır
|
|
|