08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
En Sağlıklı Bahar, Bilin Bakalım Hangi Bahar?
Bilin Bakalım Hangi Bahar?

Malzemeler- 1 Küçük karnıbahar
- 2 Ad
havuç
- 1 su bardağı kadar bezelye
- 3 diş sarımsak
- 10-15 ad kornişon turşu
- Yarım demet kadar dereotu
- Zeytinyağı
- Tuz
- Limon
Hazırlanışı
Öncelikle haşlanacak malzemelerden işleme başlıyoruz
Karnıbaharı haşlayıp süzüyor, soğutuyor ve küçük parçalara ayrıyoruz
Bezelyeleri de aynı şekilde haşlıyor, süzüyor, soğutuyoruz
Havuçları da haşlıyor, süzüyor, soğutuyor ve dilimlere ayrıyoruz
Kornişon turşuları istediğimize göre dilimliyor ve dereotunuda küçük küçük doğruyoruz
Sarımsakları bir güzel eziyor ve tüm malzeme karıştırtıktan sonra bunların üzerinede zeytinyağı , limon ve çok az tuzu da ilave ediyoruz
Afiyet olsunnn  
***
Faydalarından kısaca da söz edelim ki, özellikle kokusundan dolayı "iğrenççç" diye tanımlayanlar belki bu tanımın üstünde bir kez daha düşünürler
Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;
Karnabahar, tüm Turpgiller'deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizkini aza indirger Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir
Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma riskini da azaltır
Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler
Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar
Önemli Bir Not: Bu etkilerinden yararlanmak için karnabahar haftada 2-3 kez yenilir Ancak, tüm Turpgiller'deki sebzelerde olduğu gibi karnabahar da bedenin iyot emilimini azaltır, özellikle içme suyunda iyodun az olduğu yörelerde sıkça karnabahar yiyenler iyotlu besinler ya da iyotlu tuz almaya özen göstermelidir
|
|
|