Konu
:
Sebzelerin Dondurularak Korunması
Yalnız Mesajı Göster
Sebzelerin Dondurularak Korunması
08-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sebzelerin Dondurularak Korunması
KUŞKONMAZIN DONDURULMASI:
Kuskonmazlar 15 cm uzunluğunda parçalara kesilir
Sap kısımları kesilerek uzaklaştırılır
Sonra kuşkonmazlar iyice yıkanır
Hazırladığınız kuşkonmazlar iriliklerine göre 3-6 dakika arası tencerede haşlanır
Kuşkonmazlar haşlandıktan sonra içlerinden kırılmış, rengi bozuk olanlar ayrılır
Kuşkonmaz haşlandıktan sonra paketlenip hemen dondurulmalıdır
YEŞİL FASULYE:
Fasulyeler sap,çöp ve yabancı maddelerden ayrıldıktan sonra yıkanırlar
Daha sonra fasulyelerin uçları kesilir
Bu işlemden sonra fasulyeleri isteğinize göre dilimleyerek veya bütün halde 2-3 dakika haşlanır
Dilimlenecek fasulyeler önce haşlanıp sonra kesilebilir
Bu şekilde tat maddeleri kaybı azalır
Haşlanan fasulyeler çabucak paketlenir ve soğutulur
HAVUÇ:
Havuçlar iyice yıkanır
Yıkanan havuçların kök ucu ve yaprak dipleri kesilir
Havuçların kabukları soyulur
Büyük havuçlar dilimlenir
Dilimler küçük parçalardan temizlenir ve haşlanır
Havuçlar genellikle olgunluk,irilik ve yapılarına göre değişmek üzere 2-8 dakika arasında haşlanır
Kaynar su içerisinde de haşlanabilir
Haşlanmış havuçlar paketlenir ve hemen dondurulur
KARNABAHAR:
Büyük beyaz başlı, düzgün yüzeyli ve çiçek salkımı çok kalın olmayan karnabaharlar dondurma için uygundur
Karnabaharlar daha sonra kesilerek saplarından ayrılır, iç gövde çıkarılarak çiçek salkımları birbirinden ayrılır
Salkımlar 5 cm den daha büyük olan parçalar halinde kesilerek küçültülür
Bu parçalar temizlenir ve yabancı maddelerden ayrılır
Karnabaharlar yıkandıktan sonra 4-5 dakika haşlanır
Sonra soğuk su içerisinde soğutulur
Soğutulmuş parçalar süzülerek suyundan ayrılır,seçilir paketlenir ve soğutulur
SOĞAN:
Soğanlar bütün veya doğranmış olarak dondurabilir
Dondurulacak soğanların kök ve tepe kısımları kabuklarının soyulmasından önce veya sonra uzaklaştırılabilir
Daha sonra soğanlar iyice yıkanır
Yıkama sırasında soğan kabuklarının büyük bir kısmı uzaklaşmış olur
Yıkanan soğanlar 3-6 mm boyutunda kesilerek paketlenir ve dondurulur
YEŞİL BİBER:
Biberlerin sap kısmı ve çekirdekleri kesilerek çıkartılır
Uzunlamasına ikiye ayrılan biberler basınçlı su ile yıkanarak kalan çekirdekler de uzaklaştırılır
Biberler isteğe göre ikiye bölünüp veya dilimlenerek haşlanarak veya haşlanmaksızın dondurulabilinir
Haşlanmış biberler 6 ay kadar iyi bir şekilde muhafaza edilir
Ancak bu süreden sonra sonra tat değişmeleri meydana gelebilir
Biberlerin bakteri ve küf sayısının düşük olması isteniyorsa 2 dakika haşlamak gereklidir
Bu işlemlerden sonra biberler paketlenir ve dondurulur
ISPANAK:
Ispanaklar önce bir yüzey üzerinde seçilir, yabancı madde ve istenmeyen kısımlar uzaklaştırılır
Sonra ıspanaklar su dolu bir kabın içerisinde çok iyi bir biçimde yıkanarak kum, böcek, kir ve parçalanmış yapraklar ayıklanır
Bu yıkama işlemi bir kaç kez tekrar edilmelidir
(Ağaclar
net üyeleri bu yıkamayı çok iyi yapmalısınız
)Ispanakların kum ve kirlerden tamamen arındığı anlaşılınca yıkamaya son verilir
Yıkanmış ıspanaklar kaynar suda 2 dakika haşlanır ve soğuk su ile hemen soğutulur
Haşlamadan sonra sararmış yapraklar daha kolay görülür
Bu nedenle son bir seçme işlemi daha yapılır
Haşlanmış ve soğutulmuş ıspanaklar suyu süzülür
Ispanaklar isteğe göre bütün yapraklar halinde veya doğranmış olarak paketlenir ve dondurulur
KAYNAK:
Gıda biyoteknolojisi ders notları
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul