08-04-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sebzelerin Dondurularak Korunması
Dondurulmuş Ürünler Nasıl Saklanmalıdır?
Dondurulmuş ürünler buzdolabında (4 C'de) 24 saat, buzlukta 7 gün, derin dondurucuda ise son kullanma tarihine kadar saklanabilir Paketi açılan ürünler çözülmeden dondurucuya koyulduğunda aynı şartları koruyabilir Çözülen ürün tekrar dondurucuya konulmadan kullanılmalıdır
Dondurulmuş Ürün Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
1- Paketi açılan dondurulmuş ürünler, çözülmeden tekrar derin dondurucuda muhafaza edilebilir
2- Çözülmüş olan ürün tekrar dondurulmamalıdır Çözülmüş olan ürün, bünyesindeki suyun bir miktarını bırakır Eğer bu şekilde ürün bekletilirse, dondurma işlemi ile inaktif edilen mikroorganizmalar tekrar faaliyete geçer Ürün hem besin değerini yitirir, hem de bozulmalar gerçekleşebilir
3- Dondurulmuş sebze-meyveler, unlu mamuller (milföy hariç) ve diğer ürünler dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözülmesi beklenmeden kullanılır
4- Milföy kullanılmadan önce oda sıcaklığında bekletilmelidir
Dondurulmuş Ürünlerin Avantajları:
1- Katkı maddesi içermez
2- Sağlık ve lezzetten ödün vermeksizin zaman kazandırır
3- İhtiyaç kadar kullanılır Fire yoktur
4- Pratik ve ekonomiktir
5- Modern mutfaklara yenilik ve çözümler sunar - Besinlerin dondurulmasında soğutma ne kadar hızlı yapılıp, dondurulmaya geçilirse besin öğeleri kaybı o kadar az olmaktadır

- Besinler, bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalıdır
Ambalajlama 1 kilogramdan fazla yapılmamalıdır
- Dondurucuya hiç bir zaman sıcak veya ılık besin yerleştirilmemelidir

- Dondurucuya yerleştirmeden önce paket içindeki havanın olabildiğince çıkarıldığından emin olunmalıdır
Besinin hava ile teması, kurumaya ve mikroorganizmaların artmasına neden olabilir Ev koşullarında yapılan dondurma işleminin en az eksi 18 derecede yapılması besin kalitesinin korunması yönünden önemlidir
- Dondurucuya ilk koyulan besin, daha sonra koyulanlardan önce tüketilmelidir
Dondurucudan çıkarılan tüm besinler hemen kullanılmalıdır
- Çözünmüş olanlar tekrar dondurulmamalıdır
Bu hem kaliteyi düşürür hem de sağlığa zararlı mikroorganizmaların sayısının artmasına neden olur Özellikle uzun süreli oda sıcaklığında veya su içinde çözündürme işlemi yiyeceklerin mikroorganizma içeriğini arttırmaktadır Bu nedenle, çözündürme işlemi kalorifer üstünde veya oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt bölmelerinde yapılmalıdır
- Sebzeler, pişirme işlemi sırasında zaten çözüneceklerinden, dondurulmuş sebzeler pişirilmeden önce çözdürülmemelidir

|
|
|