08-04-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sabunlar Ve Sabunun Tarihi

Tıbbi Sabun
Badem yada çekirdek yağının sodyum hidroksit çözeltisiyle sabunlaşması sırasında ilk aşamada elde edilen sabundur: Bu sabunlar kir çıkarmaktan çok dezenfektan olarak kullanırlar
  

Toz Sabun
Yağ asitleri ile reçine asitlari oranı en az % 82 olan toz halinde sert sabundur Toz sabunlar çamaşır için özel hazırlanır
  
Yüzer Sabun
Yoğunluğunu suyun yoğunluğunun altına düşürmek için karıştırma yoluyla içine hava katılan sabundur
  
Yarı Pişmiş Sabun
Kısmi bir tuzlama yapılsın yada yapılmasın sıcakta hamurlaştırma işlemiyle elde edilen sabundur
  

Soğuk Üretim Sabunu
Sıvı durumda katılan dolgu maddeleriyle alkali kostik çözeltinin ısı veren tepkimesi sonunda elde edilen sabundur
  

Ponza Sabunu
Bu sabunun diğer ismi mineral sabundur Bileşimine ponza taşı katılan bir sabundur 
  
Sabunun Üretimi

Sabun ilk olarak içyağı, yer fıstığı yağı, palmiye özü yağı, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı vb gibi yağlı maddelerden elde edilen yağ asitleri ile sodyum tuzlarının tepkimesinden oluşur Yağlı madde karışımının seçimi, yerel ekonomik koşullara ve üründe bulunması istenen ( kir sökme, köpürme ve yüzey ıslatma, yumuşaklık verme vb ) özelliklere göre yapılır Klasik sabun üretimi yada tam deyimle Marsilya yöntemi, şu dört evreden oluşur : sabunlaşma, yıkama, pişim, sıvılaştırma Sabunlaşma evresi sodyum hidroksitle kimyasal bir tepkimenin gerçekleştrilmesine dayanır ; Yıkama aşamasında sabun üretiminin önemli bir yan ürünü olan gliserol ayrılır ve sabun tek başına elde edilir ; Pişim sabunlaşmayı sağlar ; Sıvılaştırma ise sabunun daha sonra kolayca kullanılabileceği fiziksel bir biçime sokulması işlemidir
  

Koyun Yağından Sabun Yapımı
Sabuncu ustasının uzun bir çıraklık dönemi boyunca görgü yoluyla öğrenerek uyguladığı bu farklı aşamalardaki kimyasal tepkimeler, yapılan araştırmalarla anlaşılmış, dolayısıyla bunların denetim altına alınması sağlanmıştır Günümüzde bu sürecin tamamı çok iyi bilinmektedir; bu dört evrenin genellikle otomatik ve en iyi biçimde kesintisiz olarak uygulanması, modern sabunculuğun temelini oluşturur Bu aşamalardan sonra sıvı sabun, tüketicilerin kullandığı parça sabunları dönüştürülür Bitirme denen bu son aşama kurutma, yoğurma, kalıplama, kesme, markalama ve nihayet ambalajlama işlemlerini kapsar yoğurma sırasında sabuna kendi özelliklerini ürüne aktaran dolgu maddeleri, talk pudrası, parfümler, boyar maddeler, alıkoyucular, deodoranlar vb gibi katkı ürünleri ilave edilir Bu maddelerin türleri ve miktarları, elde edilen ürünün kullanım amacına ( el sabunu, tuvalet sabunu bakteri öldürücü sabun vb ) göre değişir Son yıllarda çamaşır makinelerinde kullanılmak üzere özel toz sabunlar geliştirilmiştir
  

Türkiye' de, sabun üretimi oldukça eski tarihlere dayanmakta, resmi kayıtlara göre XIX yuzyıl başlarında Antakya' da taş kazanlarda sabun yapıldığı bilinmektedir Günümüzde ise, birkaç büyük tesis dışında sabun üretimi, çok dağanık ve küçük kapasiteli imalathanelerde yapılmaktadır Öte yandan sabunun önemli hammaddelerinden sudkostik ve donyağının büyük bir bölümü yurt dışından sağlanmaktadır 1992 yılında, Türkiye sabun üretimi 160 000 ton, yurtiçi talep 100 000 ton olmuş, sabun dış satımı 60 000 ton, dışalımı ise 2 000 ton olarak gerçekleşmiştir
Hazırlayanlar : Lilium & D@rk@ng€L
|
|
|