08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beslenme Ve Kalp

BESLENME VE KALP
Ekmek: Beyaz undan yapılan ekmeğin tadı gerçi çok güzeldir ama kepek, çavdar ürünleri daha sağlıklıdır Çünkü bunlarda daha çok vitamin ve mineral vardır
Çilek: Çileği krem şanti yerine yoğurtla birlikte yemeniz daha iyi olur Taze meyveler bol vitamin ve lifli madde içerirler, bu nedenle her gün sofraya konulmalıdırlar
Kızarmış tavuk: Derisi olmadan yenildiğinde kalp için mükemmel bir besindir Daha yağlı olan sucuk yerine ekmeğin üstüne tavuğun göğsünden bir parça koyabilirsiniz
Tatlılar ve çikolata: Çok yağlı ve çok tatlı şeyler Bu nedenle bunlar sadece kalp için değil, dişler ve formunuz için de iyi değillerdir Bu gibi şeylerin yerine öğün aralarında meyve ve örneğin havuç, salatalık yiyebilirsiniz
Tereyağı ile yapılmış pasta ve kekler: Tam bir kalori bombasıdırlar ve vücuda yağ depolarlar Kalbinizin hatırı için bunları yemekten vazgeçmelisiniz
Ton balığı: Salatasını veya ekmek üstüne koyup yerseniz, kalbinize iyilik etmiş olursunuz, çünkü balığın yağı kalp için çok faydalıdır Ayrıca balıkta bol miktarda protein de vardır
Sucuk salam vs: Bu gibi yiyeceklerde bulunan fazla miktardaki yağ gizli olduğundan insan çoğu zaman fark etmez
Cips: Televizyon seyrederken atıştırmak için çok güzel bir yiyecektir Fakat kalp için çok yağlı ve çok tuzludur Şu andan itibaren bunu yemek listenizden silmelisiniz
Margarin: Bitkisel yağ içerdiği için kolesterol tehlikesi yoktur ve daha çok doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur
Peynir: Kemikler ve dişler için çok önemli olan kalsiyum, peynirde bol miktarda vardır Fakat bazıları çok yağlıdır O yüzden az yağlı olanını tercih etmelisiniz
Patates kızartması: Kalp için sağlıksızdır En iyisi dondurulmuş olanlardan alıp fırında pişirin
Mısır gevreği (cornflakes): Şekersiz olarak ve yağsız sütle yendiğinde kalp için sağlıklı bir kahvaltıdır Çünkü vitamin, mineral, demir ve lifli maddeler yönünden zengindir
Yumurta: Kalbin düşmanı olarak bilinir Ancak haftada yenen üç yumurta tehlikeli değildir
Köfte: Yağsız etten yapılırsa kalp için tehlikeli değildir
Tereyağı: Hayvansal yağdan yapılır, doymamış yağ asitleri içerir Kalp için ne kadar az yenirse o kadar iyidir
KALBİN HOŞUNA GİDEN YİYECEKLER
Bol lifli madde içeren yiyecekler yiyin Kepek çavdar ürünleri, taze meyve ve sebze, lifli maddeler için en zengin kaynaklardır Lifli besinler kolesterol ve yağ miktarını azaltır
Sofranızda sık sık balık bulundurun Balığın içerdiği daha çok doymamış asitler damarlarda yağ birikmesini önler
Magnezyum kaynaklarını (örneğin fındık, fıstık, baklagiller gibi) yemeyi ihmal etmeyin Magnezyum kalbin fonksiyonunu dengede tutar ve adalelere enerji sağlar
Bol ıspanak yiyin Bu yeşil sebzede bol miktarda folikasit veB6, B12 vitaminleri vardır
|
|
|