08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kansere Neden Olan Beslenme Alışkanlıkları: Yağ - Un - Şeker
İstanbul Sultangazi’de “Kansere Neden Olan Beslenme Alışkanlıklarımız” konusunda düzenlediği toplantıda Prof Dr Kenan DEMİRKOL’un konuşması
Yağ” ve “Şeker”

Eğer hayvan merada %100 yeşillikle besleniyorsa, asla başka yabancı gıda almıyorsa, o tereyağı dünyanın en iyi yağıdır Zeytinyağından da iyidir
Ama marketten satın aldığınız tereyağı ahırda beslenen, pancar küspesi, mısır silajı veya başka tahıllarla beslenen hayvanların yağıdır…
Sizin sağlığınızı korumak için ne yediğinize bakmanız lazım İşte temel hatalardan biri yağ seçimi
Biz ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin veya endüstriyel tereyağı yediğimiz sürece hasta olmaya mahkumuz
Elimizde iki tane yağ var şu anda
Bir, zeytinyağı; iki, %100 mera sütünden yapılmış tereyağı Peki fındık yağını nereye sokacağız? Bu liste içinde bakın fındık yağının yağ asit içeriği, yani temel yağ bileşimi zeytinyağına çok yakındır Hasta edici bir yağ değildir
Ama zeytini sıkıyorsun, yağını elde ediyorsun Fındığı eziyorsun, püre haline getiriyorsun, 80 dereceye ısıtıyorsun, eter katıyorsan, yağını öyle elde ediyorsun
Hangisi tercih edilir? Zeytinyağı tabii ki Yani fındık yağını eve sokmanın bir alemi yok Ha zeytinyağının tadına hiç tahammül edemiyorsan o zaman rafine zeytinyağı kullanabilirsin O da işte fındık yağıyla aynı yöntemle elde edilir Yani piyasa değeri olmayan, çok koyu, kokulu zeytin yağlar fabrikaya gönderilir Onlar da 70-80 dereceye ısıtılır; sonra da eter katılır; yağ elde edilir İlk etapta rafine zeytin yağı elde edilir Hiç kokusu yoktur, hiç tadı yoktur Eğer bu rafine zeytin yağına, %5 oranında sızma zeytin yağı katarsanız, o zaman riviera tipi zeytinyağı elde etmiş olursunuz
Hani marketlerde görüyorsunuz ya, o fabrika eseri bir yağdır; ayçiçekle filan karışmış değildir Saf zeytinyağıdır
Ama neden yoksundur biliyor musunuz? Sızma Zeytinyağında var olan antioksidanlardan yoksundur
Çünkü oksitlenme, yani paslanma bütün bizim hastalıkların temelindeki ana unsurdur
Nasıl açık havada bırakırsan demiri yağmurda paslanır, biz ne yaparız, antipas diye bir boya süreriz paslanmasın diye
Vücudumuzun da antipasları vardır Bunlara biz antioksidan diyoruz
Antioksidanları ağırlıklı olarak sebze-meyvelerden elde ediyoruz Zeytinyağı antioksidanlardan çok zengindir ve kalp hastalıklarına karşı koruyuculuğu önemli oranda antioksidanlardan dolayı kaynaklanmaktadır Ama biz onu ısıttığımız zaman, rafine zeytinyağı elde ettiğimiz zaman, bu unsurları geniş ölçüde kaybediyor O yüzden mümkün mertebe sızma zeytinyağı kullanmalıyız ve çocuklarımıza da bu tadı alıştırmamız lazım
İkinci temel hatamıza geçmeden birincisi olan yağ seçimini özetlersek, daha Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinin Trabzon bölümünde, hamsinin zeytinyağı ile kızartıldığının tarifi vardır Sen 500 sene önce bu topraklarda bunu biliyordun Ama biz, dış etkilerle doğruyu unutturulduk ve yanlışlara sürüklendik İşte o yanlışlıklar bizi hastalıklara sürüklüyor Zaten dünyada bir tek Akdeniz yöresinde yetişiyor Şimdi Arjantin’de, Çin’de zeytin ağacı yetiştirilmeye çalışılıyor Biz toprağındayız 5 000 yıldır bu topraklarda zeytinyağı kullanılıyor Ne olur biraz özümüze geri dönelim
Ikıncı Hata Seker hakkinda da söylediklerini daha sonra aktarmak isterim sizlere  
|
|
|