Prof. Dr. Sinsi
|
Yiyecek Alerjisi Hakkında Doğru Ve Yanlışlar
Hakkında Doğru ve Yanlışlar

Her yıl artan yiyecek alerjisi sorunu, tüm dünyada yakından takip edilen bir hastalık haline geldi Yapılan bir araştırma son yıllarda özellikle çocuklardaki yiyecek alerjisi görülme sıklığının arttığını ortaya koydu Amerika’daki 18 yaş altındaki 3 milyon çocuk üzerinde yapılan bu araştırmaya göre, son üç yılda yüzde 18 arttığı saptanan hastalık aileleri de korkutuyor Alerjinin artış sebebinin başında ise modern yaşam geliyor Kapalı ortamlarda yaşamaya alışan kişilerin bağışıklık sistemleri güçsüzleşmeye başlıyor, bu da hastalıkla mücadeleyi zorlaştırıyor Diğer bir sebep de, çocuklarda asit giderici ilaçların kullanımı artarken, bu ilaçlarla birlikte alınan multi vitamin desteğinin alerjilerdeki artışa neden olması
Belirtileri
1) Yiyecek alerjisi, diğer adıyla besin alerjisi, bazı besinlerde bulunan proteinlerin vücudun bağışıklık sistemini uyarmasıyla ortaya çıkar Uyarılan bağışıklık sistemi, besine karşı bağışıklık yanıtı oluşturur ve yiyecek alerjileri meydana gelir Kalıtsal olan bu alerji, yetişkinlerde yüzde 2, çocuklarda yüzde 5 oranında görülür
2) Alerjisi olan kişi, alerjik reaksiyon oluşturan bir şey yediğinde, vücudu antikor yaparak kendini korur Antikorlar, histamin gibi kimyasalların salınmasına sebep olur ve bu kimyasallar kırmızı lekeler, kaşıntı, kalp atışlarının hızlanması gibi rahatsızlık verici belirtilere neden olur
3) Şişme, aksırma, karın krampları veya mide bulantısı olabilir
4) Bazen boğazda kaşınma ve şişme de meydana gelebilir Kulaklarda çınlama, baş dönmesi ve dengesizlik, hapşırma, burun tıkanıklığı, akıntısı ve kaşıntısı, kuru öksürük, astım, nefes darlığı görülebilir
5) Bazı yiyecekleri yedikten sonra meydana gelen sindirim güçlüğü, hazımsızlık gibi sorunlar yiyecek alerjisi ile karıştırılmamalıdır
6) En sık alerjiye neden olan yiyecekler, inek sütü, yumurta, fıstık, buğday, soya, balık, deniz kabuklarındaki proteinlerdir
7) Bebeklerde inek sütüne olan alerji, bebeğe inek sütü veya inek sütü bazlı bebek mamalarının verilmesi ile ortaya çıkmaktadır Bu durumda bebekte bulantı, kusma, ishal ve iştahsızlık oluşur

Yanlış bilinenler
Yanlış: Yiyecek alerjisi çok nadir görüldüğü için benim çocuğumda olmaz
Yiyecek alerjisi, özellikle çocuklarda çok sık görülür; fakat birçok insan, bunun alerji olduğundan şüphelenmez Alerji yerine, süt içtikten sonra meydana gelen şişkinlik laktoz intöleransı, yemek istememe ya da başka şeyler olduğunu düşünür
Yanlış:Sadece belirli yiyecekler alerji yapar
Bu kısmi olarak doğru olsa da, özellikle çocukların birçok besine alerjisi olabilir; hatta bunlar arasında sebze ve meyveler de olabilir
Yanlış: Çocukların yiyecek alerjileri hiç geçmez
Aslında bu, çocuğun neye alerjisinin olduğuna bağlıdır Eğer çocuğunuzu alerjisi olan besinden iki ya da üç yıl uzak tutarsanız, alerjisinin geçme olasılığı vardır Örneğin süte alerjisi olan çocukların yüzde 85’i bunu yener; fakat fıstık ya da deniz ürünlerine alerjisi olanların yenmesi zordur
Yanlış: Yiyecekler pişirildiğinde daha az alerjik olurlar
Yiyeceklerin içindeki proteinler alerjiye neden olmaktadır Yiyecekler kaynatıldıktan veya pişirildikten sonra dahi alenen etkileri devam etmektedir Ancak bazı alerjenler, yalnızca çiğ yenildiğinde alerjiye neden olmaktadırlar
Yanlış: Bir yiyeceğe alerjiniz varsa, ondan çok ufak miktarlarda yemek zararlı değildir
Bu çok tehlikeli bir inanıştır; çünkü alerjiniz olan besinden az bir şey yediğinizde zarar vermemiş olması, bir daha yediğinizde de zarar vermeyeceği anlamına gelmez
Yanlış: Yiyecek alerjileri çok ciddi bir hastalık değildir
Yiyecek alerjileri ölüme bile neden olabilir Her yıl tüm dünyada yüzlerce kişi bu yüzden hayatını kaybediyor

Başa çıkma yolları
• Yiyecek alerjileriyle başa çıkmanın ilk kuralı, yapılan testlerden sonra neye alerjiniz olduğunu bulmak ve bu besinden birkaç yıllığına uzak durmaktır
• Yiyecek alerjiniz için bir diyetisyenle görüşmelisiniz Diyetisyeniniz size bir beslenme planı çıkarabilir
• Besin etiketlerine dikkat etmelisiniz Alerjik reaksiyon gösterdiğiniz besin, sadece tek tüketildiğinde değil, başka bir besinin içinde yer aldığında da, vücudunuzda aynı tepkilerin oluşmasına neden olur Bu nedenle, besin etiketlerini dikkatlice okuyup, alerjik olduğunuz besinin, satın alacağınız besinin içinde yer alıp almadığını belirlemelisiniz
• Ev haricinde veya restoranda yemek yemeden önce içeriği hakkında bilgi almalısınız Bazen yiyeceklerin kokusu bile alerjinin başlaması için yeterli olabilmektedir
• Her zaman aynı ürünü alsanız da, etiketini mutlaka okumalısınız: çünkü içeriği değiştirilmiş olma ihtimali vardır

Alerjileri tanıyor musunuz?
•Süt ve süt ürünleri: Özellikle süt, peynir, yoğurt, dondurma, krema ve kremalı çorbalar
Belirtiler: Kabızlık, ishal, nefes darlığı, burun akıntısı, nezle, migren, irritabl bağırsak sendromıı (İBS)
•Yumurta (özellikle beyaz kısmı): Kekler, dondurma, beze, mayonez, salata sosları, waffle
Belirtiler: Urtiker, karında şişlik ve ağrı, astım, egzama
•Soya ve soyalı ürünler: Soya sütü, soya fasulyesi, tofu, soya sosu, bazı glutensiz ekmek ve ürünler
Belirtiler: Baş ağrısı ve hazımsızlık
•Buğday ve buğday ürünleri: Un, ekmek, bisküvi, arpa, çavdar, bira peksimet türü besinler
Belirtiler: Migren, ishal vekilo kaybı, IBS
•Yağlı tohumlar: Yer fıstığı, fıstık ivmesi, ceviz, fındık ve fıstık içeren çikolatalar, bisküviler
Belirtiler: Ürtiker, deride kabartılar, astım, egzama Bazı durumlarda anafilaktik şok
•Katkı maddeleri: Katkı maddeleri eklenmiş, paketlenmiş, işlem görmüş yiyecek ve içecekler
Belirtiler: Dikkat dağınıklığı
Alıntıdır
|