Konu
:
Tırmanıcı Yoğurtotu
Yalnız Mesajı Göster
Tırmanıcı Yoğurtotu
08-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tırmanıcı Yoğurtotu
Bitkinin değişik türleri vardır
Tırmanıcı yoğurtotu (Galium aparine L
) tarlalarda çayırlarda çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetişir ve çiftçiler onu zararlı ot olarak bilirler
60-160cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir ve uzunca saplı yeşil –beyaz renkli çiçek şemsiyeleri vardır
Sapındaki tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilir
Yöresel olarak yapışkan otu çobansüzeği sünnetlik otu sünnetlice otu ve kazotu olarak da tanınır
Bitkinin türlerinin hepsi şifalıdır ama sarı çiçekli yoğurtotu (Galium verum L
) ender bulunan bir bitkidir ve kurutulduktan birkaç ay sonra kararmaya başlar
Tırmanıcı yoğurtotu ise pratik olarak her yerde karşımıza çıkar ve kurutulduktan sonra iki yıl kadar kullanılabilir
Toplama ve Kurutma
: Nisan-Mayıs döneminde yoğurtotu henüz körpe ve tam yeşilken toprak üstündeki bitkinin tümü sararmış yapraklar hariç toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır
Kuruduktan sonra ince kıyılarak bir örtünün üstüne serilir ve 2-3 gün tam anlamıyla kuruması beklenir
Daha sonra hava almayan kaplarda saklanır
Bileşim
: İridoitler (Örneğin : asperulosid) polyphenol asitleri flavonlar ve tanen içerir
Etkileri: Lenf sistemini temizleyici kan temizleyici deri hastalıkları kanser tedavileri
öbek halinde yetişen bu bitki ne yazık ki zamanla unutulmaya mahkum olmuş
Fakat kanser hastalıklarının arttığı şu sıralarda bu bitki büyük bir önem kazanmıştır
Özellikle belirtilmelidir ki bu tür ağır hastalıklarda kullanılacak olan bitkinin mutlaka taze olması gerekir
Yoğurtotunun / yapışkanotunun genç filizlerini kış mevsiminde kar altında bile bulabilirsiniz
Yoğurtotu çayı böbrekleri karaciğeri ve dalağı hastalık yapıcı maddelerden arındırır
Lenf kanseri dahil lenf sistemi hastalıklarında hastalık ne kadar ağır olursa olsun bu çay her gün (3-5 bardak) içilebilir
Bitki çayı içten çay ve dıştan (haricen) kompres-yıkama biçiminde kullanıldığında çok büyük bir hızla deri hastalıklarını yaraları ve kan çıbanlarını iyileştirebilir
Ayrıca bu ılık çayla yüz yıkandığında pörsük sarkık ve kırışık deri gerginleşir
Bitkinin sıkılarak elde edilen özsuyu da her gün hasta deriye sürülüp kuruması beklenerek kullanılabilir
Bitki epilepsi (sara) histeri parkinson hastalığı (kasların istem dışı hareketliliği ) sinirsel rahatsızlıklar idrar tutukluluğu kum ve taş rahatsızlıklarında da önerilir
Çok irileşmiş olsa da guatr hastalığı yoğurtotu çayı ile gün boyunca ısrarla sürekli derin gargaralar yapıldığında ve arada bir yutulan yudumlar yoluyla uygulanan 4-6 haftalık bir kür sonucunda önemli ölçüde küçülebilir
Son zamanlarda ses telleri aksaklığı veya ses kısıklığı (disfoni) sıkça rastlanan bir durum olup bitki çayı ile yapılan gargaralar bu aksaklığı kısa sürede düzeltebilir
Bu durumda bitki kaynatılır ve gün boyunca elden geldiğince sık ve derin gargaralar yapılır
İsviçreli herbalist Künzle’ye göre ağır böbrek hastalıkları ve böbrek iltihaplanmalarında da tüm tedaviler başarılı olamamışsa bile yoğurtotu güvenilir bir bitkidir
Böbrek hastalıkları için yoğurtotu altınbaşak ve sarı ballıbaba ile eşit oranda karıştırıldığında çok dabitkinin değişik türleri vardır
Tırmanıcı yoğurtotu (Galium aparine L
) tarlalarda çayırlarda çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetişir ve çiftçiler onu zararlı ot olarak bilirler
60-160cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir ve uzunca saplı yeşil –beyaz renkli çiçek şemsiyeleri vardır
Sapındaki tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilir
Yöresel olarak yapışkan otu çobansüzeği sünnetlik otu sünnetlice otu ve kazotu olarak da tanınır
Bitkinin türlerinin hepsi şifalıdır ama sarı çiçekli yoğurtotu (Galium verum L
) ender bulunan bir bitkidir ve kurutulduktan birkaç ay sonra kararmaya başlar
Tırmanıcı yoğurtotu ise pratik olarak her yerde karşımıza çıkar ve kurutulduktan sonra iki yıl kadar kullanılabilir
Toplama ve Kurutma
: Nisan-Mayıs döneminde yoğurtotu henüz körpe ve tam yeşilken toprak üstündeki bitkinin tümü sararmış yapraklar hariç toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır
Kuruduktan sonra ince kıyılarak bir örtünün üstüne serilir ve 2-3 gün tam anlamıyla kuruması beklenir
Daha sonra hava almayan kaplarda saklanır
Kullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak
: Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür
Çeşitli hastalıklar için yukarıda belirtilen miktar ve şekillerde içilir veya kompres ve gargara yapılır
Genel olarak günde 2-5 bardak yeni demlenmiş çay soğutulmadan içilir
Merhem yapımı
:Bitkinin özsuyu oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır
Merhem uzun süre dayanmaz
Taze Bitki Özsuyu
:İyice yıkanarak ince kıyılan nemli bitkinin özsuyu mutfak robotu kullanılarak elde edilir
Üçlü Çay Harmanı
: Yoğurtotu/yapışkanotu sarı ballıbaba ve altınbaşak eşit oranda karıştırılır
Bu karışımdan yarım tatlı kaşığı dolusu orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz) 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür
Gün boyunca 2-4 bardak içilir
Karışımlar
: Tüm kanser hastalıklarına karşı beden temizleyici ve güçlendirici olarak yoğurtotu aynısafa ısırganotu civanperçemi ıhlamur ve mayıs papatyası çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır
1 talı kaşığı karışım orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür
Günde 2-3 bardak çayla başlatılan temizlik ve güçlendirme kürü 1 hafta içinde 4-6 bardağa kadar çıkarılmalı ve bu miktar çay gün boyuna yayılarak örneğin 15-20 dakikada 2-3 yudum alınarak uygulanmalıdır
Böylece mide rahatsız olmayacak ve beden bitki çayının her damlasını emerek yararlanacaktır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul