08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Çorba Hangi Hastalığa İyi Geliyor?
Hangi Çorba Hangi Hastalığa İyi Geliyor?

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz çorbaların faydaları saymakla bitmiyor   Türk mutfağının başlıca yemeklerinden çorbalar, nelere iyi gelmiyor ki 
Çorbaların kansere, sindirime, kolesterole ve bunun gibi binbir derde çare olduğunu biliyor muydunuz? Çorbalar özellikle kış mevsiminin vazgeçilmezidir 
Büyüklerimizin hasta olduğumuzda dur sana bir çorba kaynatayım sözünün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlayacağız


Mercimek Çorbası : Kırmızı tanelileriyle yapılan çorbasını severek içtiğimiz; yeşil taneleriyle hazırlanan salata yemek ve köftesini aaaifle yediğimiz doğal protein kaynağı Mercimek bitkisi Baklagiller´dendir Yukarıda görüldüğü gibi yüksek oranlı besin değerleri olan mercimek bu özelliğinin yanı sıra;
- Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme rizikosunu azaltır; kalp dostu bir besin olduğunu kanıtlar

- Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür

- Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar
Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar
- Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler

- Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar

- Mercimek içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır

- Mercimek çorbası içtiğinizde kuru baklagil tüketmiş olur ve posa alımınızı da artırmış olursunuz



Brokoli Çorbası: Besin olarak en yararlı sebzelerden biri olan brokolinin faydaları;
- Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır
Vitamin değerleri açısından; A, E ve C vitaminlerini içermektedir
- İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir

- Antibiyotik özelliğe sahip olan brokoli, bu yönüyle prostatitis´e (prostat enfeksiyonu) karşı çok etkindir

- Hiç bir antibiyotik yoktur ki bağışıklık sistemimizi zayıflatmasın
İşte brokolinin önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır; aynı zamanda hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte hemde antibiyotik vazifesi görmektedir
- Brokoli, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur

Besin olarak en yararlı sebzelerden biri olan brokolinin faydaları;
- Brokoli, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur

- Brokoli içerdiği bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından ayrı bir önem taşımaktadır
Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlayıcı özelliğe sahiptir
- Menopoz dönemindeki bayanlar için östrogen hormonunun düzenli çalışması için brokolideki bitkisel hormonlardan yararlanmaktadırlar

- Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadır
Brokolinin bu lifli yapısı dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar Kabızlığı önleyicidir


Ezogelin Çorbası: Mercimek çorbasından pek farkı olmayan Ezogelin çorbası, soğuk kış günlerinin en güzel çorbası 
- Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir

- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir

- Gözlere de yararlıdır

- Mercimeğin kalori değeri de yüksektir

- Enerji verir ve yorgunluğu giderir

- Kansızlara faydalıdır

- Anne sütünü attırır

- Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır



Yayla Çorbası: İçerisinde bolca bulunan yoğurt sayesinde vitamin kaynağı olan Yayla Çorbasının faydalarını saymakla bitmez İşte bunlardan birkaçı;
- Yoğurt yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır
Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir ve yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önler
- Karın bölgesindeki fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için yoğurt ideal bir besindir

- Japonya´da yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koydu
Araştırma kapsamında 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin yüzde 80´inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyinin düştüğünü belirten Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı
- Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirdirir
Bu özelliği nedeniyle yoğurt vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından, mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur
- Bağışıklık sistemlerini güçlendirir
- Bağırsaklarda faydalı mikropların oluşumunu hızlandırır, ishalden korur
- Akşam yenen bir kase yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırır
- İshali olanlarda yoğurt ve ayran iyileşmeyi hızlandırır
- Yoğurdun alerjik etkisi çok azdır
- Yapılan çalışmalar çok yoğurt yiyenlerin az yiyenlere göre daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı yaşadıklarını göstermiştir
- Yoğurt, vitamin içerdiği için suyu süzülmeden yenmelidir
Süzme yoğurt B vitamininden fakirdir Hangi yaşta olursanız olun, sağlıklı ya da hasta, her gün mutlaka 1 kase yoğurt yemeyi ihmal etmeyin Böylece sağlıklı ve uzun ömürlü yaşayabilirsiniz


Tavuk Çorbası: Gripten kurtulmak için ilaç kullanmak istemiyorsanız, uzmanlar doğal yollar öneriyor
- Et suyu ve tavuk suyuyla çorba hazırladığınızda yağ ilave etmenize gerek kalmaz
Küçük et ve tavuk parçacıklı çorbalar enerji verir tok kalmanızı sağlar
- Tavuk sulu sebze çorbaları, nötrofil ismi verilen iltihap hücrelerini engelliyor
(Nötrofiller, solunum yollarında muküs salgısını artırarak öksürük, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibihastalıkbelirtilerinden sorumlu tutulan hücrelerdir )
- Tavuk ve piliç, protein, madensel tuzlar ve vitamin kaynağıdır


Mısır Çorbası: Süt ve mısır gibi insan vücuduna yararlı olan besinlerin bolca bulunduğu Mısır çorbasının faydaları;
- Lif yönünden zengin bir besin olması, kan şekerinin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar
Bol lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı da önler ve ishali keser
- Koroner kalp hastalığı riskini azaltır
- İçerdiği yüksek karbonhidrat sayesinde da enerjinize enerji katar
|
|
|