08-04-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Çorba Hangi Hastalığa İyi Geliyor?


Mantar Çorbası : Tüm dünyada onbinlerce çeşidi bulunan mantar protein ve demir açısından çok zengindir Ayrıca mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri de bulunur
- İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini tutar
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır
- Yorgunluğu giderir

- Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir

- Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir


Pirinç Çorbası : Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori ile miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır 100 gr kuru pirinç yaklaşık 360 kalori içerir Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir Pirincin besin değeri kabuğu alındığında azalır Bu nedenle besin değerlerini koruması ve daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir
- Vücut gelişimini destekler
- Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir
- Yüksek tansiyonu düşürür
- Hazmı kolaylaştırır
- Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali de keser
- İçeriğinde bulunankanserönleyici maddeler sayesinde başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere koruyucudur
- Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucudur
- Ayrıca, böbreklere faydalıdır


Ispanak Çorbası : A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir
- Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir
- Yorgunluğu giderir

- Zihni kuvvetlendirir

- Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir
- Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır
- Yüksek tansiyona, felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir
- Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir

- Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir
- Sindirimi kolaylaştırır
- İdrar söktürücüdür
- Hemoroite (Basur) iyi gelir
- Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır
- Kemikleri ve dişleri güçlendirir

- Diş çürümelerini önler
- Kolesterolü düşürür
- Şeker hastalarına yararlıdır


Kereviz Çorbası : Oldukça besleyici bir sebze olan kereviz A, B ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir Besin değeri ve faydası bakımından olan bu bitki pek çok hastalığa iyi gelir - Uyarıcıdır
- Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir
- Vücudu kuvvetlendirir

- İştah açıcıdır
- Ağız kokusunu giderir

- Öksürüğü keser
- Kanı temizler
- Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir
- Sivilceleri azaltır
- Gaz söktürücüdür

- Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur
- Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır

- Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür
- Mideyi kuvvetlendirir
- Ağrıları giderir
- Cilde tazelik ve parlaklık verir

- Unutkanlığa karşı faydalıdır

- Anne sütünü arttırır

- Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır

Yuvalama Çorbası : Besin değeri ve kalorisi yüksek bir sebze olan nohut, Yuvalama çorbasının başlıca beslecisi baklagilindendir Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir 100 gr nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr yağ ve 61 gr karbonhidrat içerir
- Vücudu kuvvetlendirir
- Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu gideri


Düğün Çorbası :İçinde kuzu gerdan ve yoğurt bulunan Düğün çorbasının faydaları;
- Yoğurt yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır
Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir ve yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önler Karın bölgesindeki fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için yoğurt ideal bir besindir
- Japonya´da yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koydu
Araştırma kapsamında 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin yüzde 80´inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyinin düştüğünü belirten Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı
- Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirdirir
Bu özelliği nedeniyle yoğurt vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından, mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur
|
|
|