Konu
:
Aspirinden Çok Daha Faydalı Meyve | Kiraz | Kirazın Faydaları
Yalnız Mesajı Göster
Aspirinden Çok Daha Faydalı Meyve | Kiraz | Kirazın Faydaları
08-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Aspirinden Çok Daha Faydalı Meyve | Kiraz | Kirazın Faydaları
İlkbaharın sevilen meyvesi kiraz çarşıda pazarda yerini almaya başladı
Peki kirazın ağrılar üzerindeki mucize etkisini biliyor musunuz?
Kirazın faydaları saymakla bitmiyor
Ama uzmanlara göre en önemli özelliği ağrıların dindirilmesinde aspirinden bile daha faydalı olması
Uzmanların verdiği bilgiye göre Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha fazla etkili oluyor
Araştırmacılar bu etkiyi kirazda bulunan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir
Kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu bildirilmekte
Günde 20 kiraz:
A
raştırıcılara göre, günde 20 kiraz yemek bir Aspirin almakla eşdeğer görülüyor
Ayrıca kirazda bulunan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etki yapmaktadır
K
iraz strese birebir
Kiraz ağrı kesici özelliğinin yanı sıra bir numaralı stres yok edici olarak tanımlanıyor
Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor
A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostu
Kirazın bir diğer özelliği ise kadınların menopoz dönemlerinde dertlerine derman olması
B
öbrek Dostu
İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudu zehirli maddelerden temizliyor
Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor
Kirazın içinde bulunan kinik asit ise böbreklerin taş ve kum yapmasını önlüyor
Dahası kum ve taş dökmeye yardımcı oluyor
Z
ayıflatıcı
Kirazın sadece böbrekler değil aynı zamanda safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu biliniyor
Kiraz en önemli özelliklerinden biri de vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlaması
Dolayısıyla da dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor
Kirazın ayrıca peklik giderici özelliği bulunuyor
Özellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önlüyor
Kiraz kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesine de büyük katkıda bulunuyor
S
ivilceler
Kirazın özellikle ergenlik dönemindekiler için mucize niteliğinde bir yararı var
Kanı temizleyen kiraz yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor
Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesi de deride kırışıklıkları önleyip gideriyor
K
araciğer için çok faydalı
Karaciğerin
dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor
Kiraz tüketimi ile karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor
Böylece sindirim gücünü artırıyor
Ş
eker hastaları için en iyi tatlı
Kirazda bulunan 'levüloz' adlı şeker kolay sindirilebildiği için şekerhastaları hiçbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor
Ayrıca içerdiği madensel madde ve vitaminler nedeniyle hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor
K
irazın meyvesi kadar ağacı da şifa kaynağı
Kirazın ağaç kabukları yüksek ateşe ve pekliğe iyi geliyor
Kirazın yaprakları, müshil olarak kullanılıyor
Kirazın çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak faydalı
Kirazın çekirdekleri ısıtıldıktan sonra bir beze sarılarak karın bölgesinde ağrıların giderilmesi için kullanılıyor
Kirazın sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşı kullanılıyor
S
aplarla hazırlanan şifalı içecek
Bronşite karşı birebir olarak nitelenen kirazın saplarından özel bir şurup hazırlayabilirsiniz
Nasıl hazırlanır? :
Gölgede iyice kurutulan sapla şurup veya demleme hazırlanabilir
Saplar gerekirse kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor
Bir litre su içine bir küçük avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 3-4 fincan içiliyor
Bu demleme günde iki kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor
Ya da hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze veya kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra süzülerek aynı dozda içilebiliyor
Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlendiğinde ayak ve karın şişliği;
Arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor
Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa yardımcı oluyor
Kiraz alırken dikkat edilecek husular:
Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor
Tavsiyeler şöyle;
Kirazın rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır
Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur
Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın
Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır
Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir
Kirazı ayrıca derin dondurucuda
saklayabilirsiniz
Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul