08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kestane Balı Ve Kestane Balının Faydaları
Kestane Balı ve Kestane Balının Faydaları
Kestane; Fagaceae familyasının ballı olarak bilinen üç türünden biridir Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak kestane üretimine katkı da bulunurlar Bitkinin balı da meyvesi gibi koyu kahve renklidir Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle B Hemolotik streptecoc'lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir
Haziran ayının başından itibaren kestane çiçeklerine çalışmaya başlayan arılar tüm güçlerini ortaya koyarlar Asıl bal akımı budur Geceleri de kovan önlerinde kanat çırparak taşıdıkları balı olgunlaştırırlar Gece sessizliğinde uğultu arılıktan gelmektedir Ortaya çıkan kestane balı koyu renkli, ağır ağır akan, tatlı sert bir bal olur Tadına alışanların devamlı aradıkları bir mucize ortaya çıkmıştır

Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir Mideye iyi gelir Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı aroması ile çok özgün bir baldır Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür
Akımı Devam Eden Kestane Balı

Bağışıklık sistemini güçlendirir Enerji ve kuvvet verir Günlük 2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterlidir Etkili bir bal olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir

Yöresel İsimleri: Halk arasında Deli bal olarak da bilinir Bal; çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır Besleyici ve kuvvet vericidir Mikropların üremesini önler Yara iyileştirici etkiler gösterir Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır

Bileşim: Glikoz ve levüloz (p-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir Değerler ortalama aynıdır
Bal örneklerinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, fosfor ve bakır olmak üzere değişik 9 ayrı elementin analizi yapılmıştır
Analiz sonuçlarına göre Kestane balının sodyum (158 7 mg/kğ), potasyum (396 8 mg/kğ), kalsiyum (360 2 mg/kğ), mangan (6 92 mg /kğ) ve demir (78 1 mg/kğ)bakımından diğer bal örneklerinden daha iyi bir kaynak olduğunu anlaşılmaktadır
Buna karşılık magnezyum miktarı Yayla balında (120 6 mg/kğ) Çinko miktarı Narenciye balında (14 6 mg/kğ) Fosfor miktarı ise Haşıl balında (54 5 mg/kğ) değerlerinden daha yüksektir Ayrıca Çam ve Kestane balındaki kül miktarının yüksek olduğunu ve bu balların koyu renkli olmaları dikkati çekmektedir

Bir uyarı: Piyasada satılan balların pek çoğu kimyasal işlemlere maruz kalmaktadır Arı kovanlarında parafin kullanılmakta ve arılara kendi balı yerine şeker verilmektedir
|
|
|