Yalnız Mesajı Göster

Baharatların Faydaları Ve Kullanım Alanları

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baharatların Faydaları Ve Kullanım Alanları






Baharatların faydaları ve kullanım alanları






Yenibahar


Pimenta türü bir bitkinin meyveleri olgunlaştıktan sonra kurutuluyor
Lezzeti: Karanfil, tarçın ve Hindistan cevizi karışımı tatlı bir lezzeti var
Faydaları: Yaşlanmayla ilgisi olduğu bilinen glikozilasyonu önler
Nasıl kullanmalı: Yağsız kıymanın içine karıştırarak hazırlayacağın hamburger ve köftelere farklı bir tat katabilirsin




Anason tohumu


Maydanozgillerden bir bitkinin tohumu Orta Doğuda yetişir
Lezzeti: Meyan kökü tadı vardır
Faydaları: Sindirime yardımcı olur ve kötü ağız kokusunun kökünü kazır
Nasıl kullanmalı: Öğütülmüş olanını çorba ya da güvecin içine serp, öğütülmemiş halini ise bir tavanın içinde balla ısıtıp yoğurdun üstüne koy




Kakule


Hindistan kökenli tropikal bir bitkinin tohumlarının çekilmiş hali
Lezzeti: Hafif tatlı ama bir yandan da limon ekşiliğinde bir aroması var
Faydaları: İçeriğindeki sineol astım semptomlarını azaltıyor
Nasıl kullanmalı: Soyduktan sonra öğüterek meyve salatasının üzerine ya da yulafa serperek kullanabilirsin



Kırmızıbiber


Kurutulmuş biberin toz hali
Lezzeti: Oldukça acı ve ateşli
Faydaları: Bileşenlerinden kapsaisin, insulin duyarlılığını arttırır Bu da diyabet riskinin düşmesini sağlar
Nasıl kullanmalı: Çikolatalı tariflere ekleyerek değişik lezzetler yakala Humus, pilav, sahanda yumurta ya da soya fasulyesinin üzerine serp




Tarçın


Hindistan ve Sri Lanka da bulunan bir ağacın iç kabuğundan elde edilir
Lezzeti: Hafit tatlı
Faydaları: Tarçında bulunan antioksidanlar kan şekerini ve enerji seviyesini dengede tutar
Nasıl kullanmalı: Kızarttığın tam tahıllı ekmeğin Üzerine keten tohumu yağı ve bal sürüp üzerine tarçın serp




Kişniş


Maydanozgiller ailesinden olan bir bitkinin kurutulmuş tohumları
Lezzeti: Hafif limonumsu bir tada sahip
Faydaları: Uykusuzluk ve iç sıkıntısına iyi gelen sakinleştirici bir etkiye sahip
Nasıl kullanmalı: Güveçte tavuk yaparken tohumları yemeğin içine at Çekilmiş halını meyveli tatlılar üzerine ya da acılı Hint
yemekleriyle beraber kullan




Kimyon


Maydanozgillerden olan bir bitkinin meyveleridir
Lezzeti: Keskin bir koku ve tadı var
Faydaları: Sindirimi hızlandırmak için kullanılıyor Diğer tüm baharatlardan daha fazla demir içeriyor
Nasıl kullanmalı: Kuzu etini pişirmeden önce kimyona bulayabilirsin Ya da köklü sebzeleri haşlarken suyun içine at




Köri


Zerdeçal, kimyon, kırmızıbiber, tarçın ve kişnişin karışımından oluşan bir tur baharat
Lezzeti: Tatlıyla acı arası her lezzet tonunu barındırıyor
Faydaları: Antioksidan bileşenler sayesinde arterlerdeki yağ oluşumuna engel olduğu için kalp hastalıklarıyla savaşabilir
Nasıl kullanmalı: Yumurtalı ya da ton balıklı salataya farklı bir lezzet katar Midyeyi haşlarken Hindistan cevizi sütüne karıştırarak da kullanılabilir




Rezene tohumu


Akdeniz bölgesinde yetişen rezene bitkisinin kurutulmuş tohumları
Lezzeti: Meyan köküne benzer bir tat
Faydaları: Ağza atıldığında kötü nefesi geçirebiliyor Çok yemek yediğinde çiğnersen şişkinlik hissini geçirir
Nasıl kullanmalı: Zeytinyağı, balzamik sirke, bal ve hardalla beraber çırpıp salatanın üzerine sos olarak dok




Zencefil tozu


Aynı adlı bitkinin baharat olarak kullanılan tozu
Lezzeti: Keskin limoni bir kokusu ve tadı var
Faydaları: Egzersiz sonrası kas ağrılarını dindirebilme özelliği var
Nasıl kullanmalı: Balla birlikte iyi bir ikili oluşturur İkisini ısıtıp havuç ve benzeri sebzeler için sos niyetine kullanabilirsin Yeşil çayın içine de karıştırılabilir




Hardal


Turpgillerden bir bitkinin tohumları
Lezzeti: Acı
Faydaları: Selenyum bakımından zengin olduğu için cilt kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor
Nasıl kullanmalı: Hardal tohumlarını patlayıncaya kadar tavada ısıt Daha sonra pişirilmiş kırmızılâhana ya da köri soslu bir yemeğin içine katabilirsin




Muskat


Tropikal bölgelere özgü kayısı benzeri bir meyvenin kurutulmuş hali
Lezzeti: Tatlı ve güçlü
Faydaları: Miristisin adında, enfeksiyona karşı savaşan bir madde içeriyor
Nasıl kullanmalı: Muskat, pilav, köfte, kremalı çorbalar, ıspanak ve brokoli gibi yemeklerin tariflerinde malzemeler arasında yer alan çok gizli ama bir o kadar da lezzetli bir baharattır




Paprika


Acısı az bir çeşit yeşil ve kırmızıbiber
Lezzeti: Tatlı acı, az acı ve çok acı şeklinde çeşitleri var
Faydaları: A Vitaminiyle dolup taşan paprika, göz sağlığı, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok faydalı
Nasıl kullanmalı: Karides, çerez ya da yumurtayla kullanılabilir Izgara edilmiş peynirli sandviçin üzerine bir tutam at




Safran


Zambak ailesinden gelen bir bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen toz
Lezzeti: Ağızda bir parça acı bir tat bırakır
Faydaları: Yayımlanmış bir çalışmaya göre regl dönemi sıkıntılarını azaltıyor
Nasıl kullanmalı: Risotto veya kabuklu deniz hayvanlarıyla birlikte güzel olur




Zerdeçal


Zencefilgillerden bir bitkinin kurutulmuş kökleri
Lezzeti: Biraz odunumsu ve acı
Faydaları: Kurkumin adlı bileşen, yağ hücrelerini durdurabiliyor
Nasıl kullanmalı: Yumurta kullandığında ya da pilav yaparken pirinç için kaynattığın suyun içine atabilirsin




Vanilya


Çiçekleri beyaz ve kokulu bir tur orkidenin meyvesi
Lezzeti: Akıcı ve zengin
Faydaları: Aktif bileşeni vanilin, kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olur
Nasıl kullanmalı: Vanilya çubuğunu iki günlüğüne şekerin içine yatır Daha sonra içine vanilya tadı işlemiş şekeri çileğin üzerine dök



Alıntı Yaparak Cevapla