Yalnız Mesajı Göster

Cimitrul Vesel – Mutlu İnsanlar Mezarlığı | Romanya

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cimitrul Vesel – Mutlu İnsanlar Mezarlığı | Romanya

Cimitrul Vesel – Mutlu Insanlar Mezarlığı
Sapanta, Romanya’nın kuzeyinde, Ukrayna sınırında ve Maramures ilçesinin, sadece Mutlu İnsanlar Mezarlığı ile ünü olup, bunun dışında hiçbir özelliği olmayan bir köyüdür

Ion Stan Patras günün birinde ufacık köyünü turistlerin akınına uğratacağını aklının ucundan bile geçiremezdi herhalde

Patras, Sapanta’da marangozdu Geçimini marangoz olarak sağlıyordu, taki 1932 senesinde bir akrabasının ölümüne kadar Ölen akrabasının mezarının başına meşe ağacından oymalı bir haç hazılayıp maviye boyayan Patras, birde haçın üst kısmına ölen kişi ile ilgili gülünç ve imalı sözler yazar

Bunu gören köylüler daha sonra Patras’a kendi yakınları için de bu şekilde oymalı haç yapmasını ister Bu benzersiz mezarlık kültüründe, ölen kişinin başka bir yaşama daha iyi ve mutlu ulaştığını düşünürler

Yapılan her haçın üzerinde ölen kişinin yaptığı işle ilgili resmi, bazen de nasıl öldüğü bir sanat şahaserliği niteliğinde oyulup boyanıyor Ölen kişinin sağlığında nasıl yaşadığı, neler yaptığı, çalışkanlığı, tembelliği, çapkınlığı vs ile ilgili kasitler resimlerin altına yazılıyor

Ortodoks inancına bağlı bir köy olan Sapanta’da talepler o kadar yoğundur ki, Patras kendi mesleği olan marangozluğu bırakıp, artık sadece mezar başlarına oymalı haçlar yapar

1977 senesine kadar 800 tür oymalı mezar haçı yaptıktan sonra, Patras’da ölenlerin arasına karışır

Ion Stan Patras’ın Mezarı

Patras’ın haçının üzerinde şu yazı yer alır

Ah benim zavallı dünyam!
Ben burada zor şartlarda yaşadım,
14 yaşımdan beri para kazanmak zorundaydım
Daha düne kadar 62 ülkeden geldiler beni ziyarete
Ama beni artık bulamayacak,
Bundan sonra gelecek olan!

Alıntı Yaparak Cevapla