08-04-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyarbakır Kalesi - Diyarbakır Surları Ve Burçlar
Surların Büyük Burçları

Evli Beden Burcu (Ulu Beden Burcu): Artuklu hükümdarı Melik Salih adına 1208 yılın da Mimar İbrahim tarafından yapılmıştır Bilhassa burcu bir kuşak gibi saran kitabesi önemli bir sanat eseridir
Ben-u Sen Efsanesi
Kenti çepeçevre kuşatan surların güneybatı kesimine Ben-u Sen surları denir Bu bölümdeki surların, Yedi Kardeşler ve Evli Beden (Ulu Beden) burçlarının ayrı bir önemi vardır Çok sağlam, süslü ve yazıtlı olan bu burçlara ilişkin, şöyle bir efsane anlatılır:
Suriçi’ndeki Mimar Sinan’ın Ali Paşa Camii ve Külliyesi’nin hemen karşısında, Diyarbakır surlarının iki en önemli ve etkileyici burçları, Evli Beden (Ulu Beden) ve Yedi Kardeş var Cepheleri, kitabeli, aslan ve çift başlı kartal kabartmalı burçların bulunduğu bölge, Ben u Sen olarak biliniyor Burasıyla ilgili, halk arasında yaygın olarak bilinen ve anlatılan bir efsaneye göre; bir usta ve kalfası en güzel burcu kimin yapacağı üzerine iddiaya girmiş Surların en güneyine Yedi Kardeş Burcu’nu yapan usta ile hemen yakınında Evli Beden Burcu’nu bitiren kalfa, halkın huzurunda, birbirlerine ‘’ben mi, sen mi?’’ diye sormuşlar Ancak usta, kalfasının sanatının üstünlüğünü kabullenerek kendini surlardan aşağı atmış Ustasının ölümüne dayanamayan kalfa da onun ardından atlamış Ustayla kalfanın rekabet ve dostlukla karışık bu hikayesinin geçtiği yer, o gün bu gündür, ‘’Ben ve Sen’’ anlamına gelen Ben u Sen olarak anılıyor Mem-u Zin'deki gibi, Mem ile Zin
Evli Beden Burcu

Yedi Kardeş Burcu: Artukoğlu Melik Salih adına 1208 yılında Mimar İbrahim’in oğlu mimar Yahya’ya yaptırılmıştır Burcun üzerinde Selçukluların simgesi olan çift başlı kartal ile iki arslan kabartması, bunların altında da burcun yazıtı vardır
Burcun bu adı alışı şu efsaneyle açıklanır: Bu dönemde düşman Diyarbakır surlarını kuşatır Günlerce süren kanlı çarpışmalardan sonra kale düşer Ancak, yedi kardeşin savunduğu, şimdiki Yedi Kardeşler Burcu bir türlü teslim olmamaktadır Düşman tüm gücüyle yüklenir, sonuç alamaz Uzlaşmak üzere elçi gönderir Yedi Kardeşlerin elçiye cevabı şöyle olur: Biz bir şartla teslim oluruz O da canımızın bağışlanması Burayı yalnız kralınıza ve komutanlarınıza teslim ederiz Gelip burca girsinler ve kaleyi teslim alsınlar, sonra da canımızı bağışlasınlar Kral bu şartı kabul eder Komutanlarıyla birlikte burca girer Girer girmez büyük bir patlama olur Yedi Kardeşler barut mahzenini ateşlemiştir Kale havaya uçar Kral, komutanlar ve yedi kardeş ölür Düşman ordusu dağılır Bu olaydan sonra bu burcun adı Yedi Kardeşler Burcu olur
Yedi Kardeşler Burcundaki Artuklu kitabesi
ve hayvan figürleri

Keçi Burcu (Kiçi Burcu): Mardin kapısının doğusunda yontulmuş olan kaya kitlesinin üstüne inşa edilen Keçi Burcu; surlar üzerinde bulunan burçların en büyüğü ve en eskisidir İnşa tarihi bilinmemekle birlikte 1223 yılında Mervan oğulları tarafından onarıldığı anlaşılmaktadır Bu görkemli burç içinde 11 kemer bulunmaktadır Eskiden tapınak olarak kullanıldığı sanılan burcu son bölümünde bir kuyu ve yeraltı geçidini andıran dehliz bulunmuşsa da üzeri beton bir blokla kapatılmıştır
Keçi Burcu

Resimler wowturkey sitesinden ve Panoramio Nejat Satıcı'dan alınmıştır
|
|
|
|