08-04-2012
|
#5
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Herseyi İle Corum
Çorum Mutfağı
Çatalaşı: Yeşil mercimek, yarma (kırık) ve sogan ile yapılır Sogan tereyagında kavrulur Üzerine nane eklenir Su koyup kaynatılır Mercimek ilave edilir 20 dk kaynatıldıktan sonra 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir 20 dk kadar kaynatılıp tuzu eklenir Daha sonra bir müddet kısık ateşte bırakılıp servis yapılır
Dügün Çorbası: Süzme yogurt (torba yogurt) yumurta ve unla iyice ezilip karıştırılır Üzerine süt, tavuk suyu, yeterli miktarda ılık su ilave edilip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır Ayrı bir yerde iki yumurta, alabildigince un yogrulup açılır Badem şeklinde kesilip tereyagında kızartılır Pişmiş çorbanın üzerine dökülür Ayrıca tereyagı ve kırmızı biber kızartılıp soss olarak üzerine dökülür ve sıcak servis yapılır
Madımak: Adının türkülere konu oldugu madımak; Orta Anadolu’nun bilinen en eski yemeklerindendir Madımak, sogan, bulgur, tercihe göre pastırma veya çemen ile yapılır İnce ince kıyılan madımaklar yıkanır Soganlar tereyagında kavrulur, pastırma ilave edilir Sıcak su konulup kaynatılır ve en son madımak ve bulgur konularak pişirilir
Keşkek: Yarma, et, sogan ile yapılır Yarmalar akşamdan ıslatılır Tencerede sogan, et, kırmızı biber, tuz, tereyagı ile kavrulur Bir su bardagı sıcak su ilave edilir On beş dakika kaynatılır Yarma on su bardagı sıcak su ile birlikte tencereye ilave edilir Kaynayınca kapagı kapatılır kenarları hamur ile çerçevelenir Bir parmak sıgacak şekilde delik bırakılır Kısık ateşte iki saat pişirilir
İskilip Dolması: Pirinç, et, sogan ile yapılır Islatılmış pirinçler tereyagında kavrulur Üzerine sıcak su eklenir, dinlenmeye bırakılır Ayrı bir kapta et yag ile kızdırılır Sogan ve sıcak su ilave edilir Et kaynayınca üzerine sacıyak, bunun üzerine de tepsi yerleştirilir Haşlanan pirinçler bir bez torbaya konularak bu tepsinin üzerine konur Tencerenin kapagı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır, herhangi bir yerine bir parmak sıgacak şekilde delik bırakılır ( Buhar çıkması için) Kısık ateşte dört saat pişirilir
Ortalık : Kuzunun pirzolalık yerinden yapılır Çatala gelecek şekilde kesilir, tereyagında kızartılır Bir tencereye konup yanan közün içerisine yerleştirilip üzerine bir tepsi konur ve saç kapatılır Susuz olarak pişirilir
Çorum Mantısı : İçleri kıyma konulup kapatılan mantılar tek sıra halinde bir tepsiye dizilir, kısık ateşte kızartılır, yogrulmuş olan mantının hamurundan küçük bir hamur açılıp kızaran mantıların üzerine kapatılır Salçalı, tereyaglı, et suyu ile hazırlanan soss bu hamurun üzerine dökülür Biraz kaynadıktan sonra üzerindeki yufka ters çevrilir Daha sonra ocaktan indirilip bıçakla kesilir ve servis yapılır
Tel Tel : Un agır ateşte kavrulur Su, şeker ve limon tuzu kaynatılarak agda yapılır Tepsi tereyagla yaglanıp agda bu tepsiye yayılır Serin bir ortamda dondurulur Tepsi ocagın üzerinde 2 dakika kadar ısıtılır Agda rulo yapılarak tepsiden kaldırılır İki kişi agdayı ellerine alıp sıkarak yumuşatırlar Yumuşayan agda elle sıkılarak 65 kez çevrilir Tepsiye kavrulmuş un yayılır Agda bu tepsinin içine konularak unla birlikte çevrilir Saç teli kıvamına gelince tel tel olmuş demektir Kesilerek servis yapılır
Gül Burma : Hazırlanan baklava hamurunun üzerine ıslak bez örtülüp yarım saat dinlendirilir Yumurta şeklinde parçalar alınıp üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır Açılan yufkalar bir bez üzerinde hafif kurumaya bırakılır Daha sonra paralel kesilip içine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yaglanmış tepsiye dizilir Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir Üzerine kızartılmış yag dökülüp fırında kızartılır Hazırlanan şerbet sıcak olarak dökülür
Çorum Baklavası (Lüle Baklava-Sıkma Baklava-Sıyırma) : Baklava hamuru açılıp özellikle bu tatlı için kullanılan “oka” konur ve iki tarafından katlanır İki tarafından hamur sıkıştırılır ve iç kısım oluk şeklinde boş kalır Tepsiye dizilen baklavaları bir akşam bekletip kurutulur Daha sonra yagı ve şerbeti dökülüp, üzerine ceviz serpilir
Hasıda: Pekmez, bugday nişastası, sıvıyag, tereyagından yapılır Su, pekmez, nişasta karıştırılır Sıvıyag tavada kızdırılır Karıştırılan pekmezli nişasta tavaya yavaş dökülür, karıştırılarak pişirilir Top top olmaya başlayınca üzerine kızdırılmış tereyagı dökülüp tahta karıkla ufaltılarak karıştırılır Soguk olarak servis yapılır
Karaçuval Helvası : Un, tereyagı, pekmez şekerden yapılır Un tavada rengi koyulaşıncaya kadar karıştırılarak kavrulur, koyulaşınca tereyagı ilave edilip iyice yedirilir Kara pekmez, toz şeker, ceviz içi ve soguk su birbirine karıştırılıp unun üzerine dökülür İyice karıştırılıp yumurta büyüklügünde parçalar yapılır ve üzerine istege göre hindistan cevizi dökülür
|
|
|