Yalnız Mesajı Göster

Şehzadeler Şehri Amasya Hakkında Her Şey

Eski 08-04-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şehzadeler Şehri Amasya Hakkında Her Şey






Amasya, tarihsel yaşamı nedeniyle köklü bir kültür birikimine, ekolojik yapısı itibari ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir Bu zenginlikler mutfak kültürüne de yansımıştır Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır Bazı yemekler ise diğer yörelerde de bilinmesine rağmen yöremizde değişiklik arz eder İlimiz yöresel yemeklerinin başlıcaları













Çatal Çorba, Sakala Çarpan, Toyga Çorbası, Cilbir, Helle Çorbası, Kesme İbik Çorbası, Yarma Çorbası












Bakla Dolması, Etli Bamya, Keşkek, Ciğer Sarması, Göbek Dolması, Madımak, Mıhlama, Mumbar-İşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pastırma Gağallemesi, Pirpirim, Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte











Dene Hasudası, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva Gallesi, Elma Tatlısı, Fırın Sütlüç, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Kalbur Tatlısı, Höşmerim, Peluza (Hasuda), Şeker Böreği, Unutma Beni, Vişneli Ekmek ve Zerdali Gallasi










Amasya Çöreği, Yağlı-Katmer, Kabak Kabuklu Pilav, Bişi, Cırıkta-Cızlak_Akıtma, Döndürme, Ekmek Aşı (Papara), Eli Böğründe, Haşaşlı Çörek, Haşaşlı-Cevizli Puaça, Hengel (Kıymasız Mantı, Kaypak, Mayalı, Patlıcanlı Pilav, Sini Su Böreği, Tepsi Böreği, Yakasal Böreği ve Yanuç














Amasya denilince akla ilk olarak Misket elması gelir Türkiye'nin neresinde olursanız olun, eğer mevsimiyse, mutlaka Misket elması "Amasya Elması" olarak karşınıza çıkar Amasya adıyla bütünleşen Misket, özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alır Söylendiğine göre Amasya vadisi, misketin yetişmek için tam aradığı ortammış Boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat verir Kokusu da burada gizlidir

Misket'in en büyük özelliği bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesidir Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşır İnce kabuklu, hoş kokuludur Sert ve dayanıklıdır Uzun süre saklanmaya elverişlidir Amasya elmasının iki türü vardır Daha küçük ve tatlı olanına Misket elması denir Daha iri ve aşılı olanına ise KABAK elması adı verilir Amasya elması meyveye geç yatar ve 8 - 10 yaşından önce ürün vermez
















Amasya türkülerinde sık rastlanan bir temadır "elma" Sevda çeken gençlerin dilinden "elma" düşmez Zaten elma başlı başına sevdayı simgeler Karşılıklı sevgiyi, verilen elma perçinler Aşağıda bu türkülerden birini bulabilirsiniz



Amasya'nın elması
Elmaların en hası
Sen dururken neyleyim
Pırlantayı elması

Elmalıkta buluşak
Ak elleri yumuşak
Görünme gel annene
Gizli gizli konuşak

Elmaları soyarım
Ben gönlüne kayarım
Beni kabul etmezsen
Gençliğime kıyarım

Elma dalında kızarır
Bekar oğlanlar kız alır
Seni nasıl alayım
Baban başlığı yüz alır



Alıntı Yaparak Cevapla