Yalnız Mesajı Göster

Dalyan Direğindeki Balıkçı | Beykoz Dalyanı | İstanbul

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dalyan Direğindeki Balıkçı | Beykoz Dalyanı | İstanbul

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı;
Kuşlar geçiyor, derken;
Yükseklerden, sürü sürü, çığlık çığlık
Ağlar çekiliyor dalyanlarda;
Bir kadının suya değiyor ayakları;
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı

Orhan VELİ

Eskiden İstanbul denince akla dalyanlar gelirdi Ama 1920'li yıllarda İstanbul Boğazı'nda bulunan 50'yi aşkın dalyandan sadece biri, Beykoz Dalyanı bugün de faaliyet gösteriyor

Her yıl mayıs ayında kurulan dalyanda, Temmuz ayına kadar avlanılıyor Dalyancılar, önce 5-6 direği birbirine bağlayıp denize dikip direkler arasına ağları döşüyor Sonra kapakçılar dalyan direklerinde nöbet tutmaya başlıyor Karadeniz'den akın eden balıklar limana girince, dalyan direğindeki nöbetçi daha önce hazırlamış olduğu taşı balık sürüsünün arasına fırlatıyor Kaçmaya başlayan balıklar limana doğru akın edip dalyanın kapısından içeri giriyor Nöbetçi, hemen dalyanda çalışan diğer arkadaşlarına haber vererek dalyanın kapısının kapatılmasını sağlıyor ve böylece av sona eriyor

Sazan, torik, çipura ve barbun dalyan ağına takılsa da orkinos yok artık Anlatılanlara bakılırsa 1950'lı yıllarda Boğaz'daki dalyanlarda orkinos bereketi yaşanırmış Dalyanda tutulan balıklar, sezon öncesi yapılan anlaşmalarla İstanbul'un lüks restoranlarının mutfaklarına yollanıyor Dalyandan çıkan balıktan martılar ve Beykozlular da nasipleniyor Restoranlara satılamayacak kadar küçük balıkların halka dağıtılması eski bir dalyan geleneği Bu balıklar küçük de olsa lezzetli mi lezzetli!

Çalışanlar için varsa yoksa ağa takılan balık miktarı Çünkü dalyan geleneğine göre balığın yüzde 60'ı işletmeciye, geri kalanı da çalışanlara pay ediliyor O yüzden ta Bartın'dan kalkıp İstanbul'a, dalyanda çalışmaya gelen 25 kişinin gözü yine ağlarda olacak Çünkü balıkların işi belli olmaz Eğer yolunuz Beykoz'a düşerse ve denizin ortasında dalyan direğinden şehre bakan insanları görürseniz, bilin ki Karadeniz'den akan balıklar ve gencecik insanların hayalleri yine ağlara takılıyor

Hasbahçeler Diyarı Beykoz

Müsfik Kenter - Istanbu'u dinliyorum

Resimler Wowturkey Emegi gecenlere tesekkürler

Alıntı Yaparak Cevapla