Yalnız Mesajı Göster

Çanakkale | Bir Destanın Şehri

Eski 08-03-2012   #14
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale | Bir Destanın Şehri

Konuyu hazırlarken acemiliğimden çok çektim Mutlaka birçok eksikte bıraktım

Ama eksik bırakmadığım, yalnız bilerek değinmediğim Çanakkale savaşlarını yüzeysel geçiştirmek zorunda kaldım

Çünkü o kadar geniş ve ayrıntılı bir konu ki altından kalkamamaktan korktum açıkçası Bu şehrin eksik bıraktığım bu en değerli ve kutsal yönünü sizlere, Diriliş Çanakkale 1915 - Turgut Özakman kitabını okuyarak tamamlamanızı öneririm

"Ey sevgili gençler!

Bu savaşları, lütfen sabırla, dikkatle, düşüne düşüne okuyunuz Bunları heyecanlı, kanlı savaş sahneleri anlatmak için değil, hele savaşı övmek için hiç değil; irade, akıl, buluş, yurtseverlik, milli duruş, bilinç, sebat, kararlılık, inanç, benlik, gerçek kahramanlık, insanlık ve karakter sergisi oldukları için, bir milletin dirilişinin, uyanışının aşamalarını oluşturdukları için anlattım, bilmenizi istedim

Bu olağanüstü zaferi hikaye ederken olayları hiç abartmadım Ucuz kahramanlık hikayelerine, hasamet edebiyetına, şovence anlatıma hiç yer vermedim

Birçok sayfayı, o kan deryası içinde, yarı aç, yarı tok, yurtlarını ve insanlıklarını koruyan kahramanlara duyduğum saygı ve minnet nedeniyle gözlerim yaşara yaşara yazdığımı söylemeliyim

Diriliş’i yazarken bazı şehitlerin omuz başımda durdukları, yazdıklarımı denetledikleri duygusuna kapıldığım çok oldu

Karşı yanın kahramanlarını belirtmeyi de ihmal etmedim

Ayıplarımızı ve başarısızlıklarımızı da gösterdim"

Turgut Özakman Önsöz

Kaleme alırken, bu girişte belirttiği her şeye titizlikle uymuş yazar Kitap, elinize aldığınızda her ne kadar kalın ve bitmez gibi gözüksede inanın ilk 20-30 sayfadan sonra elinizden düşmeyecek ve okuduğunuz her bölüm günlük hayatınızda aklınızın bir köşesinde hep canlı kalacak

Bir de Çanakkale gezisi yaparsanız eğer, size benim tavsiyem özellikle savaşın çok şiddetli yaşandığı köylerde ve bölgelerde (Gazi köyü ve eceabat civarı bence çok verimliydi) oranın köy kahvelerine girip yaşlı insanlarla sohbet edin O günleri yaşayan anne-babalarının ağızlarından duyduklarını anlatışlarını ve anlatırken nasıl bir duygu seline kapıldıklarını mutlaka görün

Yaşananlara tanıklık edenleri bulmak artık imkansız Ama o tanıklardan canlı olarak dinlemiş çocuklarını ve torunlarını tanımayı ihmal etmeyin bence

Orası bambaşka bir Dünya

Yazarken bile duygulandım yahu!

Uzatmayayım bari

Alıntı Yaparak Cevapla