Yalnız Mesajı Göster

Fotoğrafçılıkta İlk Adım | Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fotoğrafçılıkta İlk Adım | Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

Fotoğrafçılıkta İlk Adım

Fotoğraf çekmekle fotoğrafçılık hobisini ayıran çok önemli bir çizgi var Bu çizginin bir yanında fotoğraf makineleri, diğer yanında ise fotoğrafçılar olduğunu düşün Yani “fotoğrafı akıllı bir makine mi, yoksa bir insan mı çekiyor?” sorusunu cevapladığında, bu çizginin ne ifade ettiğini de çözmüş olacaksın Senin de tahmin edeceğin gibi akıllı makinenin çektiği görüntü bir anı ya da tatil fotoğrafı olarak kalır, insanın çektiği ise fotoğrafçılık hobisine giden yolda atılmış önemli bir adım sayılır

Fotoğrafçılık hem en kolay hem en zor; hem en pahalı hem en ucuz hobilerden biri Bu konuda tek belirleyici olan, fotoğraf çekenin amacı Bir fotoğrafı çekmek için uzay çağının en karmaşık makineleri de kullanılabilir, bir yanına minik bir delik açılmış karanlık bir kutu da Kimi zaman ışığa duyarlı bir fotoğraf kâğıdı bile fotoğraf çekmek için yeterli Yani fotoğraf çekmek için gereken tek şey fotoğraf çekmeyi isteyen bir insan Gerisi tamamen ne düşündüğüne ve nasıl bir şey çekmek istediğine kalmış Derdini dermanını kare kare bir makineyle anlatmak isteyenlere ünlü fotoğrafçı Yücel Tunca şöyle diyor: "Fotoğraf kendini ifade etme aracıdır"

Biraz da teknik

Fotoğrafı, sadece “doğadaki objeleri ışık aracılığı ile kaydetmek” olarak görenlere sakın kulak asmayın Fotoğraf; estetik, teknik ve anlatım gibi kaygıları olan bir ifade dilidir

Yıllardır ister kullan-at makinalarla, ister dijital, ister analog formatlarda fotoğraf çekiyor olmamızın aslında çok basit bir nedeni var: Karşılaştığımız obje ve olayları kaydederek başka insanlara göstermek ve o insanların da bizim çekim anında hissettiğimiz duyguları hissetmesini sağlamak; sevgilinizin ışıldayan gözlerini ya da son model arabanızı ölümsüzleştirmek

Başarının buradaki kıstası, fotoğraf çekerken yaşadığın hisleri izleyicilerine geçirmek Eğer formül doğru işliyorsa, bu doğru ve güzel bir fotoğraf çektiğinin kanıtı Yok, eğer karşında sana boş boş bakan arkadaşların varsa, işte o noktada biraz durmak gerek Muhtemelen fotoğrafında teknik, estetik ya da anlatım açılarından kaynaklanan bir problem var

Neticede teknik sorunların çözülmesi oldukça kolay bir işlem çünkü toplam teknik bilgi 30-40 sayfayı geçmeyecek çok basit bir dokümantasyondan ibaret Yine de işin tekniği dışında bir de estetik ve anlatım boyutu olduğunu hatırdan çıkarmamak gerek

Fotoğraf aslında iki ayak üzerinde duran bir sanat dalı; bunlardan biri teknik bilgi ayağıyken diğeri ise yine kendi içinde genel kültür ve görsel birikim olarak ikiye ayrılan kültür ayağı Genel kültür dediysek Somali’nin başkentini bilmekten ya da Neptünyum’un özgül ağırlığından bahsetmiyoruz, kastımız fotoğrafçının söyleyecek bir çift lafı olması

Görsel birikim ise başka fotoğrafçıların yaptıkları işleri takip etmekle kazanılan ve öğrenme sürecini çok hızlandıran bir miras Fotoğrafa yeni başlayan hemen herkesin karşılaştığı ilk sorun, çekimler sonucu elde ettikleri görüntülerin, gördükleri objelerin çekim anındaki hâlleri olmaması Kısaca “ben bunu böyle görmedim” ya da “bu böyle değildi” diyerek geçiştirilen bu mevzu, aslında fotoğrafın temel sorunu Yani yalnız değilsin

Çektiğin fotoğrafların gördüğün gibi (!) çıkması için gereken şey sihir falan değil sadece çekim tarzını değiştirmek çünkü fotoğrafa yeni başlayan herkesin tercihi gördüğü ve kendisini heyecanlandıran her şeyin fotoğrafını “kaçırmadan” çekmektir

Yapman gereken, bir dizi soruya doğru cevap verip deklanşöre basmak Bu ilk başlarda zor gibi görünse de kısa bir sürede alışkanlık hâlini alacak ve bir-iki saniyelik bir aşama olacaktır

Peki kendine sorman gereken sorular neler?

Herhangi bir durumda fotoğraf çekmeye karar verdiysen, ilk olarak şu soruları cevapla: “Ne çekiyorum?” ve “Neden çekiyorum?” Bu yanıtlar sayesinde “Nasıl?” yapacağını da kolayca bulabilirsin Neyi, neden çekeceğine tam olarak karar verdiysen seni daha zor bir soruya alalım:

Işık

İlk olarak ışığın konuyu doğru aydınlatıp aydınlatmadığını belirlemeliyiz Eğer bir fotoğrafın ışığı doğru değilse bunun dışında her şey doğru olsa bile bir değer taşımayacaktır Konu doğru aydınlanıyorsa sırada ışık ölçümünün doğru yapılıp yapılmadığı sorusu var

Işık ölçümü mutlaka doğru olmalı, akabinde de enstantane ve diyafram değerlerinin istenen görsel etkilere göre doğru olarak ayarlaman gerek Bunlarda sorun yoksa bir diğer soruya geçebiliriz:

Objektif…

Konuyu “doğru” anlatacak “doğru” objektifi seçmek sanıldığı kadar büyük bir marifet değil, sadece tecrübeyle gelişen bir tercih Örneğin bir portre için geniş açı kullanmanın konuya uzak kalmaya yol açacağını ve anlatımı zayıflatabileceğini düşünebilirsin Bu soruyu da geçtiğimizi kabul edersek, son olarak konunun fotoğraf karesi içine yerleştirilmesine gelebiliriz ya da kısaca:

Kompozisyon

Bazı kriterlere uyarak objeleri fotoğraf karesi içine yerleştirdiğin zaman anlatımının çok daha kolay olacağını göreceksin Tüm bu soruları cevapladıktan sonra artık çekeceğin fotoğraflar da hep “gördüğün” gibi çıkacak

Fotoğraf çekmek için beş şey gerekir:

• Fotoğraf Makinesi
• Objektif
• Film
• Işık
• Fotoğrafı çekecek kişi

Eğer bu beş şeyi bir araya getirebildiysen, kim tutar seni!

Alıntı Yaparak Cevapla