Konu
:
Şampanya Neden Köpürür?
Yalnız Mesajı Göster
Şampanya Neden Köpürür?
08-03-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şampanya Neden Köpürür?
Ş
ampanya
N
eden
K
öpürür?
Şampanyaları karbondioksitler değil pislikler köpürtür
Tamamen pürüzsüz ve temiz bir kadehte karbondioksit molekülleri görünmez bir şekilde buharlaşır, bu yüzden uzun zamandır kabarcıkların oluşmasına neden olan şeyin bardaktaki küçük kusurlar olduğu varsayılırdı
Fakat yeni fotoğraf teknikleri bardaktaki iz ve pürüzlerin bu kabarcıkların sürekli asılı kalmalarına yetecek boyutta olmadığım gösterdi: Bardakta kabarcıkların oluşmasına neden olan şey, bardağın içindeki mikroskobik toz ve tüy parçacıklarıdır
Teknik olarak, kadehteki kir/toz/tüy çözünmüş karbondioksitin yoğunlaşmasını sağlayan çekirdekler olarak iş görür
Moet ve Chandon'a göre, ortalama bir şampanya şişesinde 250 milyon kabarcık vardır
Çehov'un son sözleri "Uzun süredir şampanya içmedim" olmuştur
Dönemin Alman tıp geleneğine göre, hiçbir umut kalmadığında doktor hastaya bir kadeh şampanya ikram ederdi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul