Yalnız Mesajı Göster

Fatih Sultan Mehmed Han'la İlgili Hikayeler

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fatih Sultan Mehmed Han'la İlgili Hikayeler

Bugün onun ölüm yıldönümü
3 Mayıs 1481'de öldü Fatih Ruhu şad olsun

Fatih,birgün,kılık değiştirerek bir seyahate çıkarBasit bir köylü kıyafeti giyerKöy köy,kasaba kasaba yürürBir ara çok yorulur ve dinlenmek isterGözüne bir kulübe ilişir,oraya varırBu kulübede yalnız yaşayan kadıncağızdan,içecek soğuk bir şey isterKadın ter içindeki yolcuya ayran ikram eder
Köylü kıyafetindeki Fatih,ihtiyar kadının sunduğu ayranı doğru dürüst içemezÇünkü her yudumda ağzına birkaç tane saman çöpü gelirFatih,ayranı yudumlaya yudumlaya içtikten sonra kadına sorar:
-Nine,ayranın çok lezzetli ama içindeki şu saman çöpleri niye?
Kadıncağız tatlı tatlı gülümser
-A evladım!Ter içindesin Eğer bu soğuk ayranı saman katmadan verseydim bir yudumda içecek,belki de hasta olcaktınKıyamadım sana!
Bu söz ,Fatih'in çok hoşuna gider ve fakir kadına kulübesinin civarındaki araziyi bağışlar

Bir genç, “Fatih Sultan Mehmed’in resmini neden hep yaşlı bir insan suretinde çiziyorlar” diye sorunca, bir yazarımız şöyle cevap vermiş:
- Yaptığı işler o kadar büyük ki, bunları genç bir insanın yapacağını hayallerine sığdıramıyorlar

Fatih Sultan Mehmet, çocukluğunda biraz yaramazlık yapınca, babası olan 2 Murat Han:
-“Ne kadar yaramaz bir çocuksun, senden adam olmaz” diye çıkışır
Orada bulunan ve velâyet sırrıyla kalp gözü açık olan Akşemseddin Hazretleri, hafifçe gülümseyerek şöyle der:
-Peder ne der, kader ne der

Alıntı Yaparak Cevapla