Yalnız Mesajı Göster

Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri Hatun

Eski 08-03-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri Hatun

Merak ettim araştırdım biraz
Evlenmemiş olabilir ama dedim kesin işin içinde aşk yeniği var
Haklı olabilirim
Ne derece doğru bilmem ama nette bulduğum bazı bilgiler şöyle

Gelgelelim Mihrî Hatun'u dünya çapında üne kavuşturan ise erkekleri peşinden sürüklemesi değil adını hiç vermediği bir kadına duyduğu ?ilgi? olmuştur Zaten onu keşfeden de bir Rus Türkoloğu olan Elena Maştakova'dır 1967 yılında günümüze kalan tek eseri olan divanını tenkitli olarak yayınlamıştır Avrupa'da Yunan mitolojisinde Afrodit'e duyduğu aşk nedeniyle lezbiyen olan Sappho'ya ithafen Türk Sappho'su olarak adlandırılan Mihri Hatun'a bu ismi ilk olarak ünlü tarihçi Joseph von Hammer vermiştir Hakkında bu konuda Türkiye'de basılan ilk eser ise Sennur Sezer'in Türk Safo'su Mihri Hatun adlı kitabıdır

Mihri Hatun'un ilgi duyduğu kadın uzun süre edebiyat ve tarih çevrelerince merak konusu olmuştur Kimileri bu kadının aynı dönemde yaşayan şair Zeynep Hatun olduğunu iddia etse de bu sav temelsizdir Çünkü Zeynep Hatun Fatih Sultan Mehmet'e çocukluğundan beri deli gibi aşık olan biridir En sonunda dayanamayıp huzurunda bir şiirle aşkını ilan etmiş ancak karşılık bulamamıştır (Hatta onun Fatih'e olan bu aşkı değerli müzisyenlerimizden Can Atilla'nın 1453 Sultanlar Aşkına isimli albümünde saba makamında bir beste ile anlatılmıştır) Kaynak yetersizliğinden dolayı bu konu tarihin çözülmemiş magazinsel bir olayı olarak kalacağa benzemektedir

Kaynak

Ama unutmamız ve onu bize yabancı birinin hatırlatması oldukça üzücü
Paylaşım için teşekkürler

Alıntı Yaparak Cevapla