Yalnız Mesajı Göster

Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By Lodos

Eski 08-03-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Balıkları Hakkında Kısa Bilgiler (Pişirme Önerileri) - By Lodos




Alıntı:









SARDALYA





Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır Kurutularak, tuzlanarak hatta balık yağı ve balık unu elde etmekte kullanılır Sardalya adı konserve işleminden dolayı konserve ile özleşleşmiştir

Hatta ringa konservesine de aynı ad verilir Sardalya akdenizde 15-20 cm dolaylarındadır

Okyanusda ise 30 cm kadar büyürler Hamsi karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanyanın atlas okyanusu kıyıları, sicilya ve malta için aynı şeydir Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur

Ülkemizde kuzey egede bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim aylarıdır Bu sürede çeşitli ızgaraları, fırnını ve kağıt kebabı, buğlaması ve plakisi yapılabilir

Kasım-haziran arasında ise ancak plaki ve buğlaması yapılabilirse de bir önceki döneminki kadar lezzetli olmaz Sardalyanın küçüğüne papalina tabir edilir; ayıklamadan yemeği yapılır

Tirsi ise sardalya azmanıdır Kıl tarzında çok kılçığı vardır ve sardalya kadar lezzetli değildir










İşte bu tanımıyorum üzerine lezzet (belki biraz somon )

Teşekkürler Lodos ayrıntılı bir konu olmuş




Alıntı Yaparak Cevapla