Prof. Dr. Sinsi
|
Bugulamalar
buğulamalar
alabalık buğulama
(4 ki$ilik)
malzeme:
4 adet alabalık (fileto edilmi$)
4 adet defne yaprağı
3 adet domates
3 adet çarliston biber
1 5 adet limonun suyu
70 gr tereyağ(margarin veya likit yağ da olabilir)
250 gr mantar
1 çorba ka$ığı kapari tur$usu
tuz ve karabiber
yapılı$ı:
domatesler halka halinde kesilip yağlanmı$ tavaya dizilir alabalık filetoları domateslerin üzerine yerle$tirilir bakiye domatesler ise dörde bölünüp balıkların aralarına yerle$tirilir
çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun $eritler (veya halkalar) halinde kesilerek balıkların üstüne yerle$tirilir ikiye bölünmü$ mantarlar, bir çorba ka$ığı kapari tur$usu ve defne yaprakları ilave edilir
limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir ve kapağı kapatılıp hafif ate$te 30 dakika pi$irilir
not: isteyenler 2 ila 3 di$ doğranmı$ sarımsak ta ilave edebilirler
hamsi buğulama
(4 ki$ilik)
malzeme:
500 gr hamsi
1 adet iri olgun domates
2 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 adet limon
1 kahve fincanı zeytinyağı
tuz
karabiber
yapılı$ı:
hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmı$ maydanoz ve taze soğanları koyup karı$tırın küçük doğranmı$ domatesleri üstüne yayın durulanmı$ hamsileri içine katıp harmanlayın karı$ımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin kalan harcı üzerine yayın limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın
15 dakika kadar hafif ate$te pi$rdikten sonra sıcak olarak servis yapın
hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir buzdolabında saklanmı$ buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz
buğulamaya uygun diğer balıklar:
sardalya
kırlangıç çorbası-1
(4 ki$ilik)
malzeme:
kırlangıç balığı , 300 gram (orta boy bir adet)
1/4 adet limon
1 çorba ka$ığı sirke
4 di$ sarımsak
1/2 konserve kutusu hazır garnitür(küçük boy-tamek)
1 adet kuru soğan
1 çorba ka$ığı tereyağ,
1 çorba ka$ığı un
½ demet dereotu (veya maydanoz)
tuz,karabiber
yapılı$ı:
bir tencerenin içine balığı koyup suyla doldurun içine 1/4 limon,1 adet kuru soğanın göbeği,1 çorba ka$ığı sirke ile yeterince tuz koyup kaynatın kaynamaya ba$ladıktan 5 dakika sonra balığı tencereden alıp kılçık ve derilerini ayıklayın
hazır yarım kutu garnitürü tencereye ilave edin,ate$i kısın ayıklanmı$ balığın ba$ını temiz bir tülbente sarıp tekrar tencereye koyun bu arada daha önceki i$lem sırasında konmu$ olan soğan ve limonun alınmı$ olmasına dikkat edin ayıklanmı$ balık etlerini çok küçük parçalara doğrayıp tencereye ilave edin, yeterince karabiber serpin, ince doğranmı$ sarımsakları ve bir çorba ka$ığı tereyağ ilave edin
ayrı bir kapta iki çorba ka$ığı una tenceredeki sudan ilave ederek bulamaç haline getirin, yeterince inceltip tencereye tamamını dökün
tencereye doğranmı$ dereotu ilave edip hafif ate$te 15-20 dakika pi$irin
not:
1 limonu ,çorbayı içerken isteğe göre sıkmanız tavsiye olunur
2 çorbayı indirdikten sonra, ayrı bir kasede bir yumurta ile bir limon suyunu çırpıp terbiye olarak ilave edebilirsiniz (bakınız, sos ve garnitürler bölümü)
çorbaya uygun diğer balıklar:
balık çorbası her balıktan yapılabilir ancak a$ağıdakiler en iyi lezzeti verir iskorpit, adabeyi , öksüz, trança (kafası), lagos (küçük boy)
kırlangıç çorbası-2
(4 ki$ilik)
malzeme:
kırlangıç balığı , 300 gram (orta boy bir adet)
¼ adet limon
1 çorba ka$ığı sirke
4 di$ sarımsak
1 adet patates (iri)
1 adet kuru soğan
1 çorba ka$ığı tereyağ,
½ çay bardağı pirinç
½ demet dereotu (veya maydanoz)
tuz
karabiber
yapılı$ı:
bir tencerenin içine balığı koyup suyla doldurun içine 1/4 limon,1 çorba ka$ığı sirke ile yeterince tuz koyup kaynatın kaynamaya ba$ladıktan 5 dakika sonra balığı tencereden alıp kılçık ve derilerini ayıklayıp küçük parçalara ayırın suyunu çorbada kullanmak üzere ayırın
tavada tereyağını eritin ince dilimlenmi$ soğanı tereyağında, yumu$ayana kadar pi$irin küçük küpler halinde doğranmı$ patatesleri de ilave edip pi$irin karı$ımın tamamını ayırmı$ olduğunuz balık suyuna ekleyin balıklarla birlikte pirinci de ilave edin
tencereye doğranmı$ dereotu ilave edip hafif ate$te 15-20 dakika pi$irin
not:
1 limonu ,çorbayı içerken isteğe göre sıkmanız tavsiye olunur
2 çorbayı indirdikten sonra, ayrı bir kasede bir yumurta ile bir limon suyunu çırpıp terbiye olarak ilave edebilirsiniz (bakınız, sos ve garnitürler bölümü)
çorbaya uygun diğer balıklar:
balık çorbası her balıktan yapılabilir ancak a$ağıdakiler en iyi lezzeti verir iskorpit, adabeyi , öksüz, trança (kafası), lagos (küçük boy)
levrek buğulama
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 kg levrek
4 adet domates
100 gr mantar
2 di$ sarımsak
2 dilim limon
1 çorba ka$ığı beyaz $arap
1 çorba ka$ığı tereyağı
2 çorba ka$ığı domates sosu
3 adet sivribiber
5-6 dal ince kıyılmı$ maydanoz
karabiber
kekik, tuz
yapılı$ı:
levrekleri temizleyip iki yanından fileto çıkartın domatesleri rendeleyin mantarları limonlu suya yatırın
derince bir borcam kaba levrek filetolerı yerle$tirin üzerine rendelenmi$ domatesleri ve mantarı yayın sarımsak, beyaz $arap, domates sosu, kekik, tuz, karabiber, ye$il biber, kıyılmı$ maydanoz ve tereyağını ekleyin üzerine limon dilimlerini yerleºtirin 170oc’a ısıtılmı$ fırında 20 dakika piºirin
sıcak servis yapın
mayonezli balık çorbası
(4 ki$ilik)
malzeme:
1/2 kg kırlangıç
1 ba$ soğan
2 adet defne yaprağı
½ demet maydanoz
3-4 di$ sarmısak
1/4 kavanoz hazır mayonez
tuz
kırmızı pul biber
yapılı$ı:
tencereye 5-6 bardak su, defne yaprağı, ayklanmı$ maydanoz, bir ba$ bütün soğan ve balığı koyup 15 ila 20 dakika kaynatın balığı kevgirle sudan alıp derisini, kılçıklarını ayıklayın, kuyruğunu ve kafasını ayırın ayıkladığınız parçaları temiz bir tülbente sarıp suya iade edin ve 1 saat kadar kaynatın
mayoneze dövülmü$ sarmısakları ilave edip karı$tırın kırmızı biberle balık suyunu yava$ yava$ ilave edip karı$tırın balıkları da ilave edip kaynatın
sıcak servis yapınız
dikkat: bu çorba bir defada tüketilmelidir
bu yemeğe uygun diğer balıklar:
iskorpit, adabeyi, öksüz
mercan buğulama
(4 ki$ilik)
malzeme:
4 adet mercan (herbiri yakla$ık 250 gr )
2 adet kereviz (yaprakları ile birlikte)
2 adet havuç
2 adet kuru soğan
1 adet iri patates
1 adet limonun suyu
1 su bardağı su
1/2 su bardağı zeytinyağı
tuz ve karabiber
yapılı$ı:
kerevizleri soyduktan sonra halkalar ince halinde doğrayın ve yarısını tepsiye dizin patatesleri soyduktan sonra küçük parçalar halinde, havuçu ince halkalar halinde doğrayın soğanı da parçalar halinde doğrayıp havuç ve patatesle karı$tırın ve yarısını kerevizlerin arasına ve üstüne yerle$tirin
pulları ve içleri iyice temizlenmi$ mercanları kereviz halkalarının üstüne yerle$tirin kararınca tuz ve karabiberini ekin balıkların üstüne dilimlenmi$ kerevizlerin kalan yarısını dizin kerevizlerin arasına pataesleri, havuçları ve soğanların kalanını yerle$tirin zeytinyağını,limon suyunu ve suyu ilave edip üzerlerini yıkanmı$ kereviz yaprakları ile örtün üzerini kapakla kapatıp önce orta, sonra hafif ate$te 20 dakika kadar pi$irin suyu azalırsa su ilave edin
sıcak servis yapın
mezgit buğulama
(4 ki$ilik)
malzeme:
½ kg mezgit
2 adet domates
2 adet ye$il biber
3 yemek ka$ığı tereyağı
1 ½ su bardağı su
½ demet maydanoz
3 adet marul yaprağı
tuz ve karabiber
yapılı$ı:
balıkçınızdan temizlenmi$ olarak aldığınız mezgitleri fileto halinde iri parçalara bölünüz yıkadıktan sonra tuzlayıp dinlendiriniz
domates ve biberleri halkalar halinde kesiniz maydanozu ince kıyınız
buğulama yapacağınız kaba marul yapraklarını tabanın tamamını kaplayacak $ekilde yerle$tiriniz üzerlerine parçalanmı$ ve tuzlanmı$ mezgitleri yerle$tiriniz üzerine domates, biber ve maydanozları, balıkların tamamını kapayacak tarzda koyunuz tereyağını parçalar halinde üzerlerine yerle$tirip suyu ilave ediniz kapağını kapayıp orta ate$te 20 dakika pi$iriniz
sıcak servis yapınız
not:
mezgit karadeniz’de çok tutulan balıklardan biridir mezgit, trabzon mutfağında çok kullanılan bir balıktır ve mezgit buğulama da me$hur bir trabzon yemeğidir
sardalya buğulama
(4 ki$ilik)
malzeme:
400 gr sardalya
4 adet iri domates
5-6 adet çarliston biber
5-6 di$ sarımsak
sıvı yağ
tuz
karabiber
1 adet limon
yapılı$ı:
orta büyüklükte bir tepsi hafifce yağlanır ve halkalar halinde kesilmi$ domateslerin yarısı bir sıra halinde dizilir sardalyaların aralarına ufak parçalar halinde doğranmı$ sarımsağın tamamı yerle$tirilir , balıkların üzerine yeterince tuz ve karabiber serpilir
balıkların üzerine ince halkalar halinde dilimlenmi$ limonun tamamı ile çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ince ve uzun $eritler halinde kesilmi$ çarliston biberlerin tamamı ile halkalar halinde kesilmi$ domateslerin kalanı yerle$tirilerek balıkların üstü örtülür
tepsiye yarım çay bardağı likit yağ ile bir çay bardağı su ilave edilir ; tepsinin üstü bir kapak ile kapatılarak orta ate$te 40 dakika kadar pi$irilir (biber ve domateslerin ölmesi yemeğin pi$tiğini gösterir tepsinin suyunu zaman zaman kontrolda yarar vardır eğer biter gibi olursa su ilavesi gerekir )
buğulamaya uygun diğer balıklar:
hamsi, kefal (dilimlenmi$)
Mail For***dlanması Sonucu ALINTIDIR
|