08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Deniz Ürünlü Yemekler-1
ahtapot izgara
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 adet ahtapot
yapılı$ı:
taze ve yeni yakalanmı$ ahtapot ta$lara vurularak yumu$atılır bu i$lem sırasında ahtapot köpük salmaya ba$lar ve köpükler bitene kadar bu i$leme devam edilir yumu$atılmı$ ahtapot birkaç gün güne$te kurumaya bırakılır
mangalda mangal kömürü yakılarak kor haline getirilir mangala yerle$tirilen tel ızgaranın üzerine ahtapot konularak kızartılır kızartılmı$ ahtapot bilahare küçük parçalara doğranarak kırmızı soğan e$liğinde meze olarak sunulur
sıcak veya soğuk servis yapılır
not: bu yemek ege adaları’na ve bu adalardan gelmi$ göçmenlerimize mahsus çok lezzetli bir deniz yemeğidir bugünlerde ülkemizde unutulmaya yüz tutmu$ bu yemek halen ege adaları’nda ve yunanistan’da halâ son derece revaçtadır lokanta ve kafelerde sakız rakısı "uzo" ile birlikte sunulmaktadır
bbc-prime’ın 22 05 99 tarihinde saat 13 00’de yayınlanan "mediterranean cookings-greece" isimli programdan alınmı$tır
ahtapot salatası
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 ½ kg ahtapot
1 adet limon
1 fincan zeytinyağı (tercihan sızma)
tuz
yapılı$ı:
ahtapotları dövülmü$ olarak alınız ve deep-freeze’de 2 ila 3 gün bekletiniz güzelce yıkayıp düdüklü tencerede yarım saat yumu$ayıncaya kadar ha$layınız ha$landıktan sonra derisini soyup atınız ve pembemsi beyaz derisini ku$ba$ı doğrayınız
doğranmı$ ahtapotları servis tabağına alıp tuzlayınız 1 fincan zeytinyağı ve 1 adet limonun suyunu çırpınız karı$ımı ahtapotun üzerine gezdiriniz
soğuk servis yapınız
not:
ahtapot salatasını isterseniz marul yaprakları, dilimlenmi$ domates, ye$il zeytin ve maydanozla süsleyebilirsiniz
ahtapot yahni
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 ½ kg ahtapot
3 adet soğan (orta boy)
½ su bardağı zeytinyağı
1 çorba ka$ığı salça
1 adet domates
3 adet defne yaprağı
2 çorba ka$ığı sirke
tuz
karabiber
yapılı$ı:
ahtapotları dövülmü$ olarak alınız ve deep-freeze’de 2 ila 3 gün bekletiniz güzelce yıkayıp düdüklü tencerede yarım saat yumu$ayıncaya kadar ha$layınız ha$landıktan sonra derisini soyup atınız ve pembemsi beyaz derisini ku$ba$ı doğrayınız
tencerede sıvı yağı kızdırınız soğanı ince doğrayıp kızgın yağda yumu$ayıncaya kadar soteleyiniz bilahare küp tarzında kesilmi$ domatesleri ve salçayı ilave ediniz birkaç sefer çevirdikten sonra ahtapotları ilave ediniz defne yapraklarını, tuz ve karabiberi ve bir su bardağı su ilave edip kısık ate$te 10-15 dakika pi$iriniz ocağı söndüreceğinize yakın sirkesini ilave ediniz
arzuya göre soğuk veya sıcak servis yapınız
deniz ürünleri dolması
(4 ki$ilik)
malzeme:
16 adet iri çarliston biber
1 su bardağı yıldız $ehriye
500 gram karı$ık deniz mahsulu (midye, karides, kalamar gibi)
2 adet kuru soğan
4 di$ sarımsak
½ demet dereotu
½ demet maydanoz
sıvı yağ
tuz
karabiber
dolma baharı
yapılı$ı:
biberlerin ba$larını kesip çekirdek yataklarını çıkarınız ve bol su ile yıkayınız deniz mahsullerini küçük parçalar halinde kesin çok az yağı tavaya koyun deniz mahsullerini, küçük kesilmi$ soğan ve sarmısağı ilave edip soteleyin ince kıyılmı$ maydanoz, dereotu ve taze soğanları ilave edin tuzunu, dolma baharını ve karabiberini ekleyin
yıldız $ehriyeleri ha$layıp deniz mahsullerinin üstüne ilave edin iyice karı$tırıp çarliston biberlerinin içine doldurun biberleri az yağlanmı$ fırın tepsisine dizin orta sıcaklıktaki fırında (180oc) biberlerin rengi deği$inceye kadar pi$irin
sıcak servis yapınız
not: bu yemek için patlıcan da kullanabilirsiniz
bu yemeğe uygun deniz mahsulleri:
hamsi,sardalya, karides, midye(ayıklanmı$), kalamar(ayıklanmı$),
kalamar tava
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 kg kalamar (11- 12 adet)
1/2 su bardağı sıvı yağ
un
tuz
terbiye için:
2 çorba ka$ığı karbonat
2 çorba ka$ığı toz $eker
1 adet limonun suyu
yapılı$ı:
kalamarları balıkçınıza ayıklatın iyice yıkadıktan sonra terbiye ile ovun sonra en az 30 dakika dinlendirin bacakları gövdelerden ayırın bacakları kısa parçalar halinde, gövdeyi ise halkalar halinde doğrayın doğranmı$ kalamarları yeterince tuz katılıp karı$tırılmı$ beyaz una bulayın
fritöze sıvı yağ koyup kızdırın kalamarları gruplar halinde fritöze atıp kapağını kapatın iki dakika sonra çıkarıp kağıt havlu serilmi$ servis tabağına alın bu i$leme kalamarlar bitene kadar devam edin
sıcak servis yapın
notlar:
7 kalamar çok su içeren ve bu nedenle pi$erken etrafa çok yağ sıçratan bir deniz ürünüdür bunun için fritöz tercih edilmelidir yoksa kapaklı bir tava kullanılmalıdır
8 kalamar çok çabuk yanan ve sertle$en bir üründür bu nedenle pi$irme süresine çok dikkat edilmelidir ayrıca tavada yapıyorsanız ate$i iyice kısmanız gerekir aksi taktirde kızgın tavanın dibine değen kalamarlar siyahla$ır ve lezzetlerinden çok $ey kaybederler
kanton usulü karides
(4 ki$ilik)
malzeme:
40- 50 adet karides (cimcime)
2 çorba ka$ığı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 çorba ka$ığı mısır unu
1 çorba ka$ığı soya sosu
1 çorba ka$ığı üzüm sirkesi
tuz
1 çay ka$ığı kırmızı biber
1 çay ka$ığı zencefil
1 çay ka$ığı tane kara biber
yapılı$ı:
tane karabiberi havanda dövün zencefili ve kırmızı biberi ekleyip karı$tırın
yumurtaları, bir tanesinin beyazını ayırarak kırın, soya sosu ile karı$tırın aynı karı$ıma hazırladığınız baharatı da ekleyip tekrar karı$tırın
ayırdığınız yumurta beyazına mısır ununu ekleyip karı$tırın karidesleri ayıklayıp karı$ıma katın 20 dakika kadar dinlendirin
sıvı yağı bir tavada kızdırın karidesleri yağda kızartın kızarmı$ karidesleri kenara alıp aynı yağa yumurtalı karı$ımı dökün pi$meye ba$larken karidesleri ilave edin
sıcak servis yapın servis yaparken tabağa garnitür olarak ha$lanmı$ brokkoli ve doğranmı$ taze soğan koyabilirsiniz
karides - genel hazırlanı$
(4 ki$ilik)
malzeme:
karides
½ tencere su
1 çorba ka$ığı tuz
1 adet kuru soğan
1 çorba ka$ığı sirke
yapılı$ı:
suyu derince bir tencereye koyun içine tuzu ve sirkeyi ilave edip tuzlar eriyinceye kadar karı$tırın soğanı dörde bölüp ilave edin ve suyu kaynatın
karidesleri içine bo$altıp kaynatın bilahare kevgire alıp süzün ve soğuk suyla yıkayın sonra alıp porsiyonlara bölüp "deep freeze"de saklayın
not:
9 böyle hazırladığınız karidesleri hemen hemen (aksi tariflerde belirtilmedikçe) bütün karides yemek, meze ve salatalarında kullanabilirsiniz
10 karidesleri öğünlük miktarlarda kaplara bölüp dondurmak ve ileride kullanılmak üzere saklamak çok yararlı bir yöntemdir donmu$ karideslerin çözülünce diri kalması için önce buzdolabınızın alt gözünde 2-3 saat +5oc’a soğuyuncaya kadar bekletin bilahare dondurun
11 karideslerin kaynatılma süresi çok kısa olmakla beraber büyüklüklerine göre fark eder küçük (cimcime) karidesler için kaynatma süresi 5-6 dakikadır bu süre iri (jumbo) karidesler için ise 10-12 dakikadır daha fazla ha$lamamaya dikkat edin aksi takdirde çok yumu$ar ve diriliklerini kaybederler
karides güveç (dü$ük kalorili)
(4 ki$ilik)
malzeme:
28-30 adet karides(cimcime, ha$lanmı$ ve ayıklanmı$)
4 adet çarliston biber
3 adet domates (iri)
4 tatlı ka$iğı süt
1 çay ka$ığı karabiber
tuz
100 gram ka$ar peyniri (rendelenmi$)
tereyağı
yapılı$ı:
domatesler ku$ba$ı olarak, çarliston biberler ise çekirdekleri ve iç damarları çıkarıldıktan sonra halkalar halinde doğranır hazırlanmı$ domates ve biberler bir kapta karı$tırılarak tuzlanır porsiyonluk güveç kaseleri yarısına kadar hazırlanmı$ karı$ım ile doldurulur üzerlerine, kase ba$ına yakla$ık 7 adet küçük karides yerle$tirilir kalan karı$ımla karideslerin üstü, kaselerden bir parmak ta$acak tarzda örtülür kararınca karabiber serpildikten sonra her kaseye bir çorba ka$ığı süt ile yarım kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı ilave edilir
kaseler 200oc’a ayarlı fırında 30 ila 35 dakika pi$irilir pi$mi$ güveçler fırından çıkarılıp üzerlerine rendelenmi$ ka$ar peyniri serpilerek tekrar fırına verilir ka$ar peynirleri güveçlerin üstünü tamamen örtecek $ekilde eriyince fırından çıkarılır
sıcak servis yapılır
sair hususlar:
karides güveç yapılırken tereyağ ve süt yerine pe$amel sos ta kullanılabilir bu uygulama da çok güzel bir tad vermektedir ancak besin değeri açısından biraz daha ağırdır yukarıdaki tarifin en büyük özelliği kalori değerinin dü$ük olmasıdır
aynı yemek büyük güveç kasesinde de yapılabilir ancak aynı tadı vermiyeceğinden porsiyon güveç kaselerinin kullanımı tercih edilmelidir
karides güveçin bir de önceden kavrularak yapılanı vardır (bakınız "karides güveç-2") tadı çok güzel olmakla birlikte kalori değeri oldukça yüksektir
Mail For***dlanması Sonucu ALINTIDIR
|
|
|