Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Balık Nasıl Yenir
palamut pilaki
Malzemesi:
1 orta boy palamut
3 küçük baş soğan
3 adet domates
5 adet yeşil sivribiber
1/2 bağ maydanoz
palamut pilaki
1,2 fincan zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
Dilimlenmiş balığı suyunu süzdürdükten sonra tuzlayarak bir kaba koyun yarım halka şeklinde ince ince kesilen soğanı zeytinyağında, hafif pembeleşinceye kadar kavurun kabukları ve çekirdekleri çıkarılmış kuşbaşı doğranmış domatesleri, küçük doğranmış sivri biberleri soğanların üzerine ekleyin, hepsini karıştırarak pişirin
Hazırlanan harcın 2/3’ünü bir tepsiye kıyılmış maydanozla birlikte yayın Palamut dilimlerini bu harcın üzerine dizin En üste de harcın geri kalanını maydanozla birlikte koyun Tepsideki balığı 30 dakika süreyle ya ocakta üstüne kapak kapatarak veya orta ısıdaki fırında üstü açık olarak pişirin Pilakiyi ılık veya soğuk olarak, arzuya göre limon suyuyla tadlandırarak yiyebilirisinz
LEVREK BUĞULAMA
Malzemesi (4 kişilik):
150’şer gr’lık 4 adet levrek filetosu
4 kabuğu soyulmuş limon dilimi
2 küçük domates
2 defne yaprağı
1 kahve fincanı beyaz şarap
1 kahve fincanı balık suyu
4 çorba kaşığı krema
1/4 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı tereyağı
1 bağ kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı:
Domatesleri kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün Defne yapraklarını da ikiye bölün Pyrex cam çukur kabı veya güveci hafifçe yağlayıp balıkları yerleştirin Balıkların üzerine sırasıyla üstüste birer dilim limon, 1/2 defne yaprağı, 1/2 domates koyun Tuzu, beyaz şarabı, balık suyunu ve her balığın üzerine birer kaşık olmak üzere kremayı ekledikten sonra, kabın ağzını sıkıca kapayıp ağır ateşte 12 dakika pişirin Pişen balıkları parçalamadan kevgirle başka bir kaba aktarın Balığın sosunu yarım su bardağı kalacak kadar kaynatarak çektirin Bu sosa tereyağını ve maydanozu karıştırıp, balıklara dökerek servis yapın
PAPAZ YAHNİSİ
Malzemesi:
İki küçük palamut
5 adet orta boy soğan
2 küçük havuç
4-5 diş sarmısak
1 1/2 fincan zeytinyağı
1 fincan domates salçası
1 kahve kaşığı kırmızı biber veya karabiber
Bir tatlıkaşığı kırmızı biber veya karabiber
Bir tatlı kaşığı tuz
1 bardak su ya da 1/2 bardak su ve 1/2 bardak kırmızı şarap, limon
Hazırlanışı:
Halka halinde kesilmiş, bol suyla yıkanmış palamutları iyice süzdürdükten sonra hafifçe tuzlayarak bir kaba koyun Zeytinyağının yarısını bir tencereye koyun, kızdırı Yarım halka halinde ince doğranan soğanları, zeytinyağlı tencerede 15 dakika kavurun Soğanlar esmerleşince havuçları da ince bir biçimde doğrayın, çentilmiş sarmısaklarla birlikte tencereye katın Tencere kıvama gelince, zeytinyağının geri kalan kısmını, domates salçasını, kırmızı veya karabiberi, tuzu, suyu katarak orta ateşte 15 dakika pişirin Bu harcın yarısını bir tepsiye aktarın ve üzerine balık dilimlerini sıralayın Yarım bardak şarabı üzerine gezdirin Harcın diğer yarısıyla balıkları örtün Önce kapağı açık, sonra da kapağı kapatılan tepside orta ateşte 25 dakika süreyle tutun Palamut papaz yahnisi ılık veya soğuk olarak, limon sıkarak yenir
PALAMUT FIRIN KEBABI
Malzemesi:
Büyük boy bir palamut
2 soğan
2 domates
3 tatlı yeşil sivribiber
1/2 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı rafine yağ
1 çay kaşığı tuz
Az karabiber
Hazırlanışı:
Palamutun fırın kebabı kiremit veya saç üstünde yapılır Palamutu gövde sırtından veya karın tarafından, birbirinden kopmayacak şekilde iki yana açılın ve tuzlayıp biberleyin Düz bir kiremidin, bu yoksa bir saç parçasının üzerine iki yanı da yağlanmış bir yağlı kağıt koyun Balığın deri tarafı kağıda gelmek üzere yerleştirin Çekirdekleri temizlenerek önce halka halinde dilimlenen domatesleri, sonra da halka halinde doğranmış soğanları, çekirdekleri çıkarılarak ikiye bölünmüş sivribiberleri balığın üzerine yerleştirin Böylece hazırlanan palamutu, orta sıcaklıktaki fırında 30 dakika süreyle pişirin, mısır yağı veya zeytinyağı, limon suyu karışımı sosla birlikte servis yapın
PORTAKALLI BUĞULAMA
Malzeme (4 kişilik):
250’şer gr’lık 4 lüfer
1 portakal
1/2 limon
1/2 bağ maydanoz
1/2 fincan zeytinyağı veya mısır yağı
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Balıkları tepsiye veya büyükçe bir sahana yanyana dizin Portakalın ve limonun suyunu, tuzladığınız balıkların üzerine dökün Yarım bağ maydanozu ince ince kıyarak balıkların üzerine serpin Kabın üzerini kapayıp, orta derecedeki ateşte 20 dakika süreyle tutun Sıvı yağı servis sırasında çiğ olarak buğulamanın üzerine dökün Buğulama, ılık ya da soğuk olarak yenir
ASMA YAPRAĞINDA SARDALYE
Başları koparılmış ve temizlenmiş sardalyeleri hafifçe tuzlayın, karın boşluklarına çok az karabiber sürün ve bir kevgirde, 10 dakika süzülmeye bırakın Çift kanatlı bir tel ızgaranın bir kanadına asma yapraklarını dışarıya taşacak şekilde tek kat yayın Zeytinyağla yağladığınız yaprakların üzerine, balıkları tek sıra sıkça yerleştirin Dizili balıkları, yağlanmış asma yaprağıyla diğer yüzdeki gibi örtün Üst kanadını kapadığınız ızgarayı, mangaldaki kömür ateşine üç parmak arayla, 7’şer dakikadan iki taraflı tutun Pişirme işlemi tamamlanınca, ızgarayı üst tarafındaki yanmış asma yapraklarını aldıktan sonra, yeterli büyüklükteki bir tabağa ters yüz edin Bu kattaki asma yapraklarını da toplayıp, çırpılmış limon suyu, zeytinyağı, maydanoz sosunu sardalyelerin üzerine gezdirerek soğutmadan servis yapın
BALIK ÇORBASI KUMKAPI
Malzemesi:
1 kg balık
1 büyük baş soğan
orta boy 1 patates
orta boy 1 havuç
orta boy 1 kereviz
1 bağ kıyılmış maydanoz
3 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un
1 fincan zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz, 1 limonun suyu
Az karabiber
Hazırlanışı:
Balıklar büyükse iki ya da üçe bölmek suretiyle tencereye koyun 1 1/5 litre suyu, soyup ortadan ikiye böldüğünüz soğanı ve tuzu balıklara katarak orta sıcaklıktaki ocakta, 20 dakika ağzı açık kaynatın Soğanı atın
Balıkları delikli kepçeyle başka bir kaba çıkarın, soğutup kılçık ve derilerini ayıkladıktansonra etlerini ince ince didikleyin Tencerede kalan haşlama suyunu süzdükten sonra, suyla çalkaladığınız tencereye yeniden dökün Kabuklarını soyduğunuz patates, havuç ve soğanı tavla zarı büyüklüğünde doğrayarak tencereye boşaltın Sebzeler 10-15 dakika haşlandıktan sonra, iki çorba kaşığı unu ekleyin Su azalmışsa ılık su ekleyerek ve dibi tutmaması için karıştırarak 10 dakika kaynatmayı sürdürün
Bu sürenin sonunda balık etlerini, kıyılmış maydanozu tencereye katın Kaynama sırasında çorbanın koyuluk derecesini ve tuzunu ayarlayın 7-8 dakikalık bir süer sonunda tencereyi ateşten alın Tereyağını katarak karıştırın Yumurta sarılarını ılık suyla iyice çırpıp, limon koymaksızın çorbaya yedirin Balık çorbasına kabuğu ve çekirdekleri çıkartılmış, ince kıyılmış bir domates ya da domatesin bulunmaması halinde 1 çorba kaşığı domates salçası ilave edilebilir Çorbanın servisinde zeytinyağı, limon suyu, isteğe göre az karabiberle çırpılarak verilir
|