Konu
:
Hangi Balık Nasıl Yenir
Yalnız Mesajı Göster
Hangi Balık Nasıl Yenir
08-03-2012
#
7
Prof. Dr. Sinsi
Hangi Balık Nasıl Yenir
* FIRINDA PALAMUT
Epeydir balığa çıkmadığım ve evde pineklediğim için canım iyicene sıkılmıştı
Akşama da çok sevdiğim bir arkadaşım misafir olarak yemeğe gelecekti
Ne yapacağımı düşünüp dururken canımın palamut çektiğini hissettim
Derhal giyinip soluğu pazarda aldım
Gözlerim hep balık satanlarda ama balığın tazesini satanlarda idi
Meydandaki balıkçının balıkları hem diri hem de taze görünüyordu
Fiyatlar ise biraz pahalı olmasına rağmen 3 adet palamutu kaptığım gibi başladım pazarı dolaşmaya
Bir esnaftan birkaç limon diğer bir esnaftan olgun ve de dolgun domates, patates soğancıdan soğan maydanoz satan diğer bir esnaftan bir demet maydanozu kaptığım gibi evin yolunu tuttum
Huyum kurusun yemek yaparken önce malzemeyi bir güzel hazırlar hepsini ayrı ayrı tabağa koyar sıralarını beklemelerini sağlarım
Öncelikle Bıçağımı masat ile bir güzel biledim ki zaten ölmüş olan balıkların canları acımasın diye sonra balık tahtamı çıkarıp balıkları üstüne 2
80 yatırdım
(Diyeceğim ama maalesef boyları o kadar tutmadığı için diyemiyorum)
Kafalarını güzelcene bedenlerinden ayırıp içlerini temizledikten sonra bir güzel yıkadım
Hepsi tertemiz oldu
Üstlerinde değil kan kanın lekesi bile kalmadı
Efendime söyleyeyim her iki balığıda bir buçuk parmak kalınlığında dilimlere bölüp iyicene süzülmeleri için bir süzgece koydum
Öncelikle soğanları soyup ince ince dilimler halinde keserek bir tabağa dizdim bu arada parçalanmamalarına dikkat ettim
Arkasında aynı işlemi domateslerin kabuğunu soyarak dilimlemeyi domateslere de uyguladım
Evde sarımsak olduğu için pazardan almamıştım derhal (ben sarımsağı sevdiğim için 8/10 diş) sarımsak soyarak hazır vaziyete getirdim
Sıra maydanozlara gelmişti bir demet maydanozun yapraklarını tek tek ayıklayıp sapları ile çöp kutusunu şenlendirdim
Onunda Allah razı olsun dediğini duydum sizler inanmayın
Maydanozları yine tahtanın üstünde benim Gaziantepten aldığım ezme satırı ile ince ince doğradım
Onları da sıralarını beklemeleri için bir tabağa koydum
Efendim balığımız dilimlendi, Soğanımız dilimlendi, domatesimiz dilimlendi, sarımsaklarımız ve maydanozumuz emrimize hazır vaziyette bizi bekler
Sıra limona geldi
Limonu da orta kalınlıkta kabuklarını soyarak dilimledim
EEE şimdi geldi iş en kolay tarafına
Fırından bir tepsi çıkarıp bir güzel onu da temizleyip tezgaha yatırdım
İçine Yakup Akkaya kardeşimizin dediği Marmara birliğin sızma zeytinyağından yarım çay bardağından biraz az olmak üzere döküp tepsiyi elime aldım ve evire çevire tepsinin her tarafını yağladım
Birinci sıra olarak süzgeçten aldığım palamut dilimlerini bir güzel dizdim
Onun üstüne soğanları parçalamadan yerleştirip sırasını bekleyen domatesleri de soğanların üstüne ve soğanların birleştikleri yere olmak üzere dizdim
Her bir domatesin ortasına da sarımsakları bütün olarak koydum
Aynen gül gibi duruyorlardı
Yine domateslerin birleştikleri yere kabuğunu soyduğum ve dilimlediğim limonları dizerek tepsimin dizilişini tamamladım süslemek içinde en üstüne kıymış olduğum maydanozları serptim
Resmini çekmek için fotoğraf makinemi elime aldığımda makinenin pilinin bittiğini üzülerek gördüm
Ve maalesef resmini çekemedim
Tepsiyi fırında 30 dakika kadar pişirip çıkardığımda karşımda yemede yanımda yat dercesine bir palamut fırında yemeği çıkmıştı
Ha unuttum…ama burada
Maydanozlardan evvel yeterince tuz ve karabiber ile yemeğe lezzet kattım
Sofraya ise daha evvel yapmış olduğum lakerdayı da çıkartmayı unutmadım
Aynı sofrada aynı balık ve ayrı bir lezzet
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul