08-03-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Balık Nasıl Yenir
DR_BLOoD
* SAZAN GÖMME
Biraz büyük balıklar için (1 5 kilo ve fazlası) idealdir Sazanın sadece iç organları temizlenir, pulları alınmaz İçi az, dışı bol tuz ile ovulur İsteğe bağlı olarak içine pul biber, nane vs taze ve kuru baharlar konduktan sonra 5-6 kat gazete kağıdı ile sıkıca sarılır
Balığımızın iki katı kadar büyüklükte 30 cm derinlikte kumlu toprak kazılarak bir çukur oluşturulur Bu çukur içine 3 4 mangallık odun yakılarak kor oluşturulur
Gazeteye sarılı balığın üzerine üç katı ıslanacak su serpilerek ateşin ortası açılır,balık buraya yatırılır üzerine hemen korlar ve hemen ateş tamamen kum ile örtülerek kapatılır En az bir saat sonra (balığın büyüklüğüne göre pişme süresi uzar) önce en üstteki kumlar, sonra kömürler ve sonra gazete parçacıkları eşelenerek balığa ulaşılır Kürek yada metal tabak ile balık yerinden alınabilir, alınamıyorsa yerinde servis yapılır
Ellerinize sağlık  
Bu yönemi kısmen farklı da olsa Porsuk barajında sık yapardım  Tabiii balık çıkarken
Meşe odunları yanarken kuma gömer ve kömür olmasını sağlar sonra da tekrar yakıp yine kuma açtığım çukura köz halinde koyarak sazanı da içine yanımda bulunan sebzeleri(Domates,biber,patlıcan vs ),bazen de yemlik getirdiğim bulgurdan doldururup koyardım  
Ama ben karnını çubuklarla birleştirip üste gelecek şekilde koyar,sonra da yapraklarla kaplayıp kalın kumla örterdim  
Tabii yerinde servis
Tekrar teşekkürler bilgileriniz için  
|
|
|