08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Firin Ve İzgaralar-1
MAIL FOR***DLANMASI SONUCU ULA$MI$TIR
dil kardinal
(4 ki$ilik)
malzeme:
2 ad dil balığı (çok iri)
24 adet karides
½ su bardağı rendelenmi$ ka$ar peyniri
3 adet kuru soğan
3 di$ sarımsak
3 su bardağı un
3 çorba ka$ığı krema
250 gr mantar
5 çorba ka$ığı tereyağ
3 su bardağı su
tuz
yapılı$ı:
dil balığı filetoları karides sayısı kadar enine $eritlere bölün çiğ karidesleri ayıklayıp her $eridin ortasına bir tane yerle$tirin $eritleri rulo yapıp küçük bir kürdan parçasıyla tutturun rulo yaptığınız parçaları bir toprak kaba veya borcama yerleºtirin
tereyağını kızdırıp unu kavurun ince kıyılmı$ soğanı ve sarmısağı ekleyip karı$tırın sırasıyla mantarı, suyu ve son olarak ta kremayı ekleyin hazırladığınız sosu ruloların üzerine dökün
160oc’a ısıtılmı$ fırında 20 dakika pi$irin çıkarıp üzerine ka$ar rendeleri serpip tekrar pi$irin sıcak servis yapın
not:
yemeği porsiyon toprak kaplarda yaparsanız, gerek servis ve gerekse manzara açısından daha güzel olur
hamsi fırın
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 kg hamsi
2 adet domates
1 adet limon
sıvı yağ
tuz
yapılı$ı:
hamsileri kafalarını kopararak ve içlerini ba$ parmağınızla temizleyiniz kılçıklarını çıkarıp fileto haline getiriniz ve kapatınız
fırın tepsisini hafifce yağlayıp hamsileri aralarında bo$luk kalmayacak tarzda bir ters, bir düz diziniz
domatesleri ve limonu ince halkalar halinde doğrayınız balıkları tuzladıktan sonra üzerlerine domates ve limonları e$it aralıklarla diziniz
180oc’a ısıtılmı$ fırında 25-30 dakika kadar pi$iriniz
sıcak servis yapınız
not:
hamsiler fırında iken zaman zaman kurumaması için kontrol ediniz eğer kuruyorsa ki bu hamsilerin yağsız olmasından kaynaklanır, üzerlerine hafifce sıvı yağ gezdiriniz
kağıtta levrek
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 kg (2 ila 3 adet) levrek (deniz levreği)
1 çay bardağı su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı beyaz $arap
1 ba$ kuru soğan
1 adet limon
tuz
karabiber
yağlı kağıt
yapılı$ı:
balıkçıdan karnı ve pulları temizlenmi$ olarak aldığınız levrekleri tekrar kanları gidinceye kadar iyice yıkayınız ve sularının süzülmesi için kenara koyunuz suyu süzülmü$ levreklerin içini ve dı$ını tuzlayınız karabiberleyiniz ve oda sıcaklığında 20-25 dakika kadar dinlendiriniz (marine ediniz)
balıkları alacak büyüklükteki fırın tepsisine, balıkların üstünü örtebilecek büyüklükte bir yağlı kağıdı seriniz halkalar halinde kestiğiniz soğanları kağıdın üzerine, balıkların alt kısımlarının kağıda temasına mani olacak tarzda diziniz soğanların üzerine balıkları bir ters, bir yüz olarak yerle$tiriniz belirtilen ölçülerdeki su, zeytinyağı ve beyaz $arabı balıkların üzerine dökünüz bir adet limonu sıkıp suyunu tepsiye ilave ediniz (isteyenler limonu dilimler halinde kesip balıkların üzerine de yerle$tirebilirler) tekrar tuz ve kararınca karabiber serpip balıkların üstünü, hava almayacak tarzda yağlı kağıt ile kapatınız 180oc’a kadar ısıtılmı$ fırına tepsiyi sürünüz pi$me süresi balıkların büyüklüğüne bağlı olup yakla$ık 45 dakikadır balıkların pi$tiğini yağlı kağıdın hafifçe kavrulmaya ba$laması ile anlayabilirsiniz
sıcak servis yapınız yanında kalite beyaz $arap en uygun içecektir
bu yemeğe uygun diğer balıklar: kofana, minekop
kağıtta palamut
(4 ki$ilik)
malzeme:
2 adet palamut
4 adet kuru soğan
8 di$ sarımsak
4 adet domates
1 demet maydanoz
8 adet defne yaprağı
4 çorba ka$ığı zeytinyağı
tuz
karabiber
8 adet yağlı kağıt
yapılı$ı:
palamutları ayıplayıp kafa ve kuyruklarını ayırdıktan sonra fileto çıkarınız yağlı kağıtları ikiºer iki$er üst üste koyduktan sonra her yağlı kağıda bir adet filetoyu yerle$tiriniz üzerine halka halka kesilmi$ soğan, dilimlenmi$ ve çekirdeği çıkarılmı$ domates, soyulmu$ sarımsak ve çekirdekleri çıkarılıp uzunlamasına dilimlenmi$ ye$il biberleri ve defne yapraklarını yerleºtiriniz tuz, biber ve zeytinyağını (balık ba$ına 1 ka$ık) ekleyip kağıtları sıkıca kapatınız 160oc’a ısıtılmı$ fırında 30 dakika pi$iriniz
sıcak servis yapınız
bu yemeğe uygun diğer balıklar:
kofana, minekop, çipura,karagöz, tekir, barbunya, kalan (dilimlenmi$)
lüfer izgara
(4 ki$ilik)
malzeme:
1 kg lüfer
tuz
karabiber
zeytinyağı
yapılı$ı:
lüferleri balıkçınızdan ayıklanmı$ olarak alınız, çünkü lüfer pullu bir balık olup ayıklanması, özellikle etrafı kirletmeden ayıklanması oldukça zordur eğer bütün olarak almı$sanız ayıklama i$lemi $u $ekilde yapılmalıdır:
pulların kolay kazınması için önce balıkları iyice yıkayın pulları kuyruktan ba$a doğru önce bıçak sırtı bilahare bıçağın keskin tarafı ile ayıklayın solungaçlarını yaka tarafından çekerek ve balığı hırpalamadan çıkarın karnını yararak bağırsaklarını çıkarın, karnını iyice yıkayın ve süpürge gibi bir $ey ile karındaki siyah derileri temizleyin balık iriyse (3 adet, 1 kilo) yan taraflarını kuyruktan ba$a doğru bıçak ile çizin
balıkların karın kısmına hafifce tuz ve karabiber, derisine ise yalnız tuz sürüp 20 dakika kadar bekletin (marine edin) izgara yapılacağı zaman üzerine hafifçe zeytinyağı sürüp hazırlamı$ kömür ate$inin üzerinde tel ızgara ile (ate$ten 5 ila 6 cm yukarda) pi$irin
notlar:
12 lüfer familyası, iriliğine göre 5 deği$ik cinsten olu$ur: yaprak, çinekop, sarı kanat, lüfer ve kofana bunlardan yaprak çok küçük olup yakalanması dahi günahtır çinekop ise, yakla$ık 20-25 adeti bir kilo gelen küçük balık olup daha çok tava için uygundur kofana ise familyanın en büyük balığıdır, ızgara için fazla büyüktür; daha çok buğulama ve benzeri yemeklere gider izgara için en uygun olanları lüfer ve sarıkanattır
13 lüferin en iyi mevsimi eylül sonu ile ocak ortasıdır bu mevsimde yapılan lüfer ızgaraya (eğer boğaz veya karadeniz lüferi ise) zeytinyağı sürmek gerekmez
14 izgara kömür ate$i yerine, ızgaraya ayarlanmı$ fırında kapak açık olarak ta yapılır kömür ate$i gibi olmamakla beraber yine de tadı çok güzel olur
15 bazı ki$iler, solungaçları çıkardıktan sonra balığn karnını yarmadan temizlemeyi tercih ederler bu durumda karnına maydanozlu soğan piyazı doldurarak ta ızgara yapabilirsiniz
bu yemeğe uygun diğer balıklar: sarıkanat
fırında palamut
(4 ki$ilik)
malzeme:
2 adet palamut
2 adet domates
1 adet limon
2 adet çarliston biber (veya acı olmayan ye$il sivri biber)
sıvı yağ
tuz
karabiber
yapılı$ı:
palamutların bağırsakları temizlenip çıkarıldıktan sonra kafaları ve kuyrukları kesilerek ayrılır balık, bir tarafı kılçıklı, diğer tarafı kılçıksız olmak üzere fileto olarak ikiye ayrılır iyice yıkandıktan sonra hafifce tuzlanır ve biberlenir bir kenerda 20 dakika kadar dinlendirilir
balıkları alacak bir tepsi yağlandıktan sonra palamutlar derili kısımları tavaya gelecek tarzda yerleºtirilir üzerlerine çekirdekleri çıkarılmı$ ve halkalar halinde kesilmi$ domates, halka halinde kesilmi$ limon ve soğan yerle$tirilir çekirdekleri çıkarılmı$ ve uzunlamasına kesilmi$ biberler de yerleºtirilir orta hararetli (yakla$ık 180-200oc) fırında 45-50 dakika pi$irilir
sıcak servis yapılır
not: aynı yemek alaturka kiremit üzerinde de yapılabilir
bu yemeğe uygun diğer balıklar: çingene palamutu
patatesli balık fırın
(4 ki$ilik)
malzeme:
1/2 kg beyaz etli balık
3 adet patates (irice)
3 adet yumurta
½ su bardağı sıvı yağ
1 çorba ka$ığı un
1 çorba ka$ığı galeta unu
100 gr ka$ar peyniri
karabiber
tuz
yapılı$ı:
balıkları temizleyip ba$larını ayırdıktan sonra fileto tarzında ikiye ayırınız ve kuyruklarını kesip atınız (bu i$lemi balıkları alırken balıkçınıza da yaptırabilirsiniz) balık filetolarını yanmazda tavada, iki çorba ka$ığı tereyağ ilave ederek derileri hafifçe kahverengile$inceye kadar kızartınız kızarmı$ balıkları soğumaya bırakınız bilahare deri ve kılçıklarını ayıklayıp beyaz etleri küçük parçalara ayırınız
patatesleri soyup küçük parçalar halinde (kesme $eker büyüklüğünde) doğrayınız ve tavada kızartınız kızarmı$ patateslerin üstüne karabiber ve tuz ilave serpiniz yumurtaları patateslerin üzerine kırıp unu ilave ediniz ve iyice karı$tırınız
pyrex kap veya tepsiyi yağlayınız ve üstüne galeta unu serpiniz ve balık etlerini üzerine yerle$tiriniz karı$ımı tepsideki balıkların üstğüne dökünüz 1500c fırında 25 ila 30 dakika pi$iriniz çıkarıp üzerine rendelenmi$ ka$ar peyniri serpip tekrar fırına koyunuz 5 dakika sonra çıkarınız
sıcak servis yapınız
dikkat:
rendelenmi$ ka$ar peynirlerinin tamamen erimi$ olmasına ancak yanmamı$ olmasına dikkat ediniz
bu yemeğe uygun diğer balıklar:
beyaz etli bütün balıklar
|
|
|