Yalnız Mesajı Göster

Balik Cesitleri Ve Pisirilme Önerileri...

Eski 08-03-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balik Cesitleri Ve Pisirilme Önerileri...



KILIC:

Turkiye mizi cevreleyen sularda cok artik nadir gorulen cok lezzetli bir balik turudurAkdeniz ve egede yil boyunca karadeniz de ise yalniz yaz aylari gorulurKilic gibi ust cenesi, lacivert-siyah sirt rengi ile taninan bu baligin akrabasi mar lin bizim sularimizda bulunmazDaha cok atlas okyanusunda Ber muda civarinda bulunan bu balik pisince pembemsi et rengi, kafa dan kuyruga kadar uzanan sirt yuzgeci ve yuvarlak yerine yassi ust cenesiyle kilictan ayrilirHer mevsimde yenilebinen kilicin en lez zetli zamani eylul-subat arasidirBu baligin en guzel defne yaprakli sisi olurIzgarasi ve kagit kebabida yapilir

MEZGIT:

Tavuk baligi olarakta bilinen mezgit butun denizlerimizde bulunmakla beraber en cok karadenizde bulunur Yaz haric devamli yumurtali durumda dirYumurtali tavasi, dometesli sotesi guzel olur

KIRLANGIC:

Bu tun denizlerimizde bulunan kirlangic ortalama 25-30 cm olup nadi ren 75 cm ye kadar uzayanlarinada rastlanir Sirt rengi kirmizi pem bekarin ise pembe veya beyazdiryakin akrabasi olan Oksuz den, bu baligin pembe-gri veya komple gri sirti ve oksuzun ordek kafasi ni andiron agiz yapisi ile ayrilir Her ikiside lezzetli olup genellikle kirlangic tercih edilircok gelismis solungaclari ve girtlak yapisi ne deniyle ugultu, inilti gibi degisik sekilde frekanslarda ses cikarir Bu ses nedeniyle bircok balikci tarafindan inleyen balik diye adlan dirilir ve ugursuz kabul sayilirKirlangic izgaraya ve tavaya uygun degildirBugulamasi, ozellikle corbasi cok lezzetli olurHaslanmis kirlangicin ayiklanmis etleri mayonezli veya zeytin yagli limon si karak soguk olarakta meze olarakta yenebilir

ISKORPIT, ADA BEYI :

Kirlangictan bahsedilince iskorpit ve adabeyini atlamak ol mazHer ne kadar ayni familyadan olmamakla beraber etleri ve uy gun olduklari yemekler acisindan cok benzerlik gosterirlerIskorpit butun denizlerimizde, adabeyi ise ege denizinde bulunurIskorpitin sirt dikenleri zehirlidirbu nedenle balikciya ayiklattirilmalidir

Mytilus Galloprovincialis(Akdeniz Midyesi):

Ergin boylari yakla sik 10 cm olabilirKayalik ve tasliklarin uzerine bissus organiyla ya pisik olarak yasarlarGenellikle kiyiya yakin sig bolgelerde bulunur lar ve 80 metre derinliklere kadar bulunabilirlerBeslenme ozellikle ri ise, bulun duklari ortamdaki organic maddelerle besnelipherturlu mineral madde leride filter beslek ozellikleri nedeniyle sindirirler Akintinin guclu oldugu iliman denizlerde genis bir yayilim gosterir lerFilter beslek ozelliginden dolayi ortamdaki kirlilik etmeni olan herturlu milro duzeyde maddeyide sindirim sistemi ve kassistemi ne edebilecek kapasitededirBu ortam kirliligi domestik atiklar (ka nalizasyon atiklari evsel atiklar vs) ve endustriyel (agir metaller, demir, kobalt, bakir vs) Ozellikle midye dolma pisiminde sindirim sistemi ve solungeclari temizlenemeyecegi icinbu sekilde pisirile rek sunulan midyeleri az tuketmek saglik acisindan onemlidirPila ki pisirme tekniginde ise solungec ve sindirim sistemleri cikartilabi lir durumda oldugu icin daha saglikli pisirme yontemi olarak kabul edilirHerseyden once midyelerin cikarilis kaynagi, tarihi, pisirildi gi ortam kesinlikle resmi kayit ile belirtilmis olmasi yada en azin dan tuketicinin bu monuda bilincli olmasi halk sagligi acisindan cok onemlidirAksi taktirde kitlesel olumler ile sonuclanana bircok hastaligin(hepatit serileri, agir metal zehirlenmeleri vs) patlak ver mesi gundeme

gelebilir

ALINTIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla