08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Alabalığı Pişirmek De Sanattır
Alabalık yakalandığı andan itibaren özenle muhafaza edilmesi gereken bir balıktır Mümkün olduğunca dışına el sürülmeden tercihan geniş yapraklara sarılarak ve asla diğer balıklar ile birbirini ezmeyecek şekilde sepet benzeri bir kapta muhafaza edilmelidir Bazı balıkçılar ısırgan otu ile balığa vurmayı savunsalar da harici müdahalelerin doğal oluşumları bozacağı inancında olduğumdan tasvip etmiyorum Bu yöntem havaların ısınmaya başlaması ile birlikte yanınıza buz alma zorunluluğunu da beraber getirir Aksi halde sabah tuttuğunuz balığı akşama kadar muhafaza etme şansınız yoktur Bu kadar zorlukla muhafaza ederek evinize getirdiğiniz alabalığın mümkün olduğunca dışını kirletmeden özenle içini temizlemenizi takiben içini nazikçe , dışını ise asla el sürmeden sadece su akıtarak yıkamanız , pişirmeye hazır hale gelmesi demektir Pişirmeden hemen önce tuzlamanız balığın doğal lezzetini muhafaza etmesi açısından çok önemlidir Bunların haricinde kullanılacak herhangi bir baharat ise alabalığın kendine has o muhteşem lezzetini tatmanızı bir nebze de olsa engelleyeceği için tarafımdan tavsiye edilmemektedir
Bu hazırlıklardan sonra ise diğer önemli noktalara kısaca bir göz atalım    
Alabalık yakalamak ne kadar zor bir iş ise yemek de o kadar değişik ve özen isteyen bir iştir           
Sofraya önce ekmek , salata , içecek ve diğer teferruat konur En son Alabalık getirilir   
Pişirirken alabalık kızgın manda tereyağında çok fazla olmamak üzere kızartılır Tabağa alınıp sofraya geldiğinde ise        
Önce o harika renklerden oluşmuş görüntüyü bozmaya kıyamayacağınız için gözlerinizi kapamanız gerekmektedir         
İşte o anda balığın üzerinde kalan kızgın yağ ile kızarma devam ettiği için çıkan seste gündüz akıntıya karşı tırmandığınız ve kimi yerde düşüp ıslandığınız, kimi yerde kayarak bir yerinizi incittiğiniz ve hatta bazı yerlerde hayatınızı tehlikeye attığınız o dağın zirvesinden aşağıya inen muhteşem derenin oluşturduğu şelalelerdeki atlayan su seslerini duyacaksınız                     
Gözlerinizi tam açmaya hazırlanırken ise burnunuza vuran o kokuda, çam ormanlarından gelen hafif mentol ,biraz kekik ve muhteşem serin dağ esintisinin verdiği ferahlık ve huzur, sizi hayatınızın en harika yemeğine hazırlayacaktır                  
Yani kısaca Alabalığın tadını tam olarak almak için onu kendinizin tutması gerekir                   
İşte bunlardan dolayı Alabalık yakalanması , muhafazası, pişirilmesi ve yenmesi ile çok özel bir balıktır
|
|
|