08-03-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soru??
Bu soruyu ben de sormuştum çocukken ve aldığım cevabı sana da söyleyeyim kardeşim  
Allah'ın (CC) hikmet verdiği kulları dışında (yani sıradan insanları kastediyorum) hemen hemen herkesin aynı fıtrat üzerine yaratıldığını biliyoruz Bizleri Cennet ve Cehennemlik olarak elbette O ayırıyor Biliriz ki her doğan İslam fıtratı üzerine doğar Ve doğarken cennetlik olduğu kadar da cehennemlik doğar Ve bana verilen cevap, ölüm anına kadar insanın cennetlik yada cehennemlik olma durumunu değiştirme şansı var Nasıl mı? Aslında biraz karışık, şöyle, tabiki sınav var, tabiki kendimizden ve yaptıklarımızdan sorumluyuz Ancak O bize "akıl" verdi Yani bir insan hangi koşulda doğarsa doğsun, nerede ve hangi toplumda büyürse büyüsün akıl sahibi ise Allah'a ulaşıp makbul ve doğru işler yapabilir Hz İbrahim örneği (Peygamberler bizlere örnek olmak için gelmediler mi?) Tabiki bu da O'nun dilemesi üzerinedir Burada akıl tek başına değildir İrade de vardır Başımıza gelen her kötü olay işlediğimiz yada yanlış yaptığımız şeyler yüzünden değildir İşte "sınav" kısmı burada devreye giriyor Bazen nasıl bir kul olduğumuzu bize göstermek, sabrımızı ve olaylar karşısında O'na nasıl yöneleceğimizi bize göstermek için de bizleri çeşitli sınavlara tabi tutar (Kötü koşullar olasılığı üzerinden konuşuyorum, çünkü zaten İslam ahlakı üzerine yaşayan bir ailede genellikle çocuklar İslam terbiyesi üzerine yetiştirilir, bu onların kesin cennetlik olduğu anlamını da taşımaz, Allah kimseyi şaşırtmasın) Yani O'nun dilemesini elbette değiştiremeyiz, ancak, onun bize verdiği akıl, cüzzi irade ile bir sözümüz, küçücük bir davranışımız ile bile cennetlik yada cehennemlik olabiliriz
Burada önemli olan şu bilinçte olmak bence Cennet yada cehennem nasıl bir kul olduğunuzun sonucudur Yaradılışımızın ana gayesi O'na kulluk etmek O'nun rızası için çabalamak O dileseydi herkesi bir ümmet, herkesi dosdoğru yolda yaratırdı Ama bize yolumuzu (daha doğrusu cennet yolunu) az da olsa (cüzzi anlamda) belirleme bulma için akıl ve irade verdi Cennetini yada cehennemini belirlemek insanın nasıl kulluk ettiği ile ilgili
Kur-an'ı Kerimdeki cennet ve cehennem tasvirlerini ilk okuduğumda korku duydum, özenmedim Sadece şunu düşündüm (ve o günden beri şu şekilde dua ederim):
ALLAH'IM, SANA MAHCUP OLMAKTAN SANA SIĞINIRIM
Allah'ımın dilediği gibi bir kul olamadıktan sonra  
Allah'ım yolundan ayırmasın 
|
|
|
|