|
Prof. Dr. Sinsi
|
Allah Nasıl Davranmamızı İstiyor?
Biz, her gönderdiğimiz Peygamberi, ancak bulunduğu kavminin diliyle gönderdik ki, onlara apaçık anlatsın Artık, ALLAH dilediğini sapıklıkta bırakır, dilediğini de hidayete erdirir O her şeye galibdir, hükmünde hikmet sahibidir
Gümüşhanevi 166 nolu hadis :Evet; ben onun batınını ( içini ) okuyorum, siz dışını okuyorsunuz! buyurdu, Ashab: için dıştan farkı nedir? diye sordular, ALLAH'ın Resulü: Ben onu anlamını düşünerek okuyup içindekiyle amel ediyorum: siz ise onu okuyorsunuz ve böylesiniz ( eliyle işaret etti ve yana doğru hareket ettirerek: düşünmeden çabucak okuyorsunuz ) buyurdu
Gümüşhanevi 781 nolu hadis : Okuyucu ( KUR'AN ) okuduğu zaman, hata ederse yahut teganni yaparsa ya da okuyan acemi ise, melekler onu indirildiği gibi tam olarak yazar
Yorum : KUR'AN'ı okumak değil, yaşamaktır önemli olan RABB'im KUR'AN'ı " okuyun! Öğrenin! Öğretin! " diye verdi, kainatı kulunun önüne serdi Öğren! Öğret! Uyan! Uy! ALLAH'ın bizden istediklerini öğrenip halimize verebilmemiz için KİTABI anladığımız dilde okumamız gerekir
KUR'AN kişilere eziyet çeksinler diye indirilmedi : Ta-ha suresi, ayet 2 ( Bakara 185 )
Ey Resulüm, KUR'AN'ı sana eziyet çekesin diye indirmedik
Gümüşhanevi 1343 nolu hadis : Din kolaylıktır Kim dini zorlaştırmaya kalkarsa muhakkak mağlup düşer Doğruluktan ayrılmayın, yaklaştırın, müjdeleyin, sabah çıkarken, akşam dönerken ve gece erkenden de sefere çıkarken ( ALLAH'dan ) yardım isteyin
Gümüşhanevi 1769 nolu hadis : Siz kolaylaştırıcılar olarak gönderildiniz; zorlaştırıcılar olarak değil
Yorum : ( İslamiyetin şartları, KUR'AN'dadır RESULÜ'müz onu da verdi, KUR'AN da verilenin gününe uymasını her mümin kuldan istedi,” Zamana kendini uydur! ”dedi Cemiyete kendini uydur, kendine baktırmayacak şekilde ” Müstesna olayım! ” diyen, kendine baktırandır İstisnadan uzak tut kendini, yeter )
KUR'AN'ı gece oku : Müzemmil suresi, ayet 1 den 6 ya kadar ( Furkan 64, Ali İmran17)
Muhakkak ki gece ( ibadet için yatağından ) kalkan kişi, neş'e bakımından daha kuvvetli, ( KUR'AN'ı ) okuyuş bakımından daha da sağlamdır
Celal Yıldırım 6423 sayfasındaki hadis : Ey müminlerin annesi ( Hz Aişe )! Resulüllah'ın gece ibadeti nasıldı? Diye sordum O bana:” Sen Müzemmil suresini okumadın mı?” diye sordu Ben de:” evet okuyorum "dedim Bunun üzerine o şöyle dedi:” Cenab-ı Hak, şüphesiz bu surenin baş kısmıyla, Hz Peygamber'e gece kalkıp ibadet etmeyi farz kılmıştır
Yorum : Gecenin kıymetini bilelim, gece MELEKLER'den NUR'unu alalım! Seher vakti, gece ve gündüz meleklerinin bir arada olduğu andır! Bizler uykudan kalkıp bütün dünya düşüncelerinden arınmış olarak mana alemimizle en güzel şekilde irtibat kurabiliriz
KUR'AN'ı düşünüp öğüt almak için oku : Kamer suresi, ayet 17 ( En-am 126, Nisa 82, A'raf 3, Nahl 44 )
And olsun ki, biz KUR'AN'ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık; fakat düşünen mi var?
Hadis : İlim kadın ve erkek her müslümana farzdır
Yorum : ( Nefes her kulda birdir, ne var ki nefesin ölçüsü ayrıdır Hafız okur KUR'AN'ı, der ki, " andım CANAN'ı … ”; CANAN der ki,” BEN OKURUM KULUMUN GÖNLÜNÜ… ”
Gönülde, lisan ayrılmaz! KUR'AN vericidir, ALLAH'ım görücüdür! KUR'AN okumak nedir? CANAN'ı anmak elbet, amma dediğini alabilirsen ALLAH'ım söz ile değil, KUR'AN ile verir KUR'AN'ı olduğu gibi okursun,” Amin " dersin geçersin Tefsir deyip okursan, tolunu öğrenirsin Okuyup geçmek mi, yolunu bulmak mıdır güzel? Ama okuyuş, hafızınkidir güzel Biliş, açıklanandır güzel
KUR'AN'ı yavaş ve harfleri yutmadan oku : Isra suresi, ayet 106 ( Müzemmil 4 )
Onu bir KUR'AN olarak, insanlara dura dura okuyasın diye kısımlara ayırıp ağır ağır indirdik
Yorum : KUR'AN bir NUR'dur ve sevgi dolu bir enerjidir KUR'AN'ı orijinalinden okurken harfleri yutmadan yavaş yavaş okumalıyız çünkü her harfin ayrı bir frekansı vardır Okuduğumuzda alemlere yolladığımız olumlu enerji bir şemsiye gibi açılım yaparak tekrar yer yüzüne döner Olumsuz enerji de aynı şekilde döner, onun için her an olumlu düşünmeye ve olumlu şeyler yapmaya gayret edelim
Korkutucu değil müjdeci ve uyarıcı ol : Isra suresi, ayet 105
Biz onu hak ile indirdik ve o hak ile indi Seni de ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik
Yorum : Bir ayette " KUR'AN ayeti müşrike korkutucu, mümine müjdeleyicidir” diyor Demek ki ayni ayeti müşrik okuduğunda korkuyor, amma mümin okuduğunda ondaki müjdeleri anlayıp seviniyor Öyleyse herkes bulunduğu makama göre ayetleri anlıyor
Yukarıdaki ayetten de anlaşıldığı gibi ALLAH'ım Resulü'müzü ancak müjdeci ve uyarıcı olarak yollamıştır
Kimseyi mümin olsun diye zorlamayın : Yunus suresi, ayet 99 ( Gaşiye 21-22 )
Eğer RABB'in dileseydi, yeryüzündeki insanların hepsi toptan iman ederdi Hal böyle iken, mümin olmaları için insanları sen mi zorlayacaksın
Yorum : ALLAH'ım Resulü'müzü dahi uyarıcı ve müjdeleyici olarak yolladığına göre, bizler de gerçekleri tebliğ etmekle yükümlüyüz ama asla mümin olsun diye zorlayamayız Resulü'müze verilmeyen bir vazifeyi biz nasıl yaparız Bizler duvarın bu tarafını görmekteyiz, halbuki duvarın arka tarafında ne gizli olduğunu bilemiyoruz Bize düşen olumsuz gördüğümüz kişiye yardım edip dua etmektir
Kötü zan ve gıybet : Hucurat suresi, ayet 12
|