Yalnız Mesajı Göster

Sırat Köprüsü Nedir???

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sırat Köprüsü Nedir???

sırat köprüsü nedir???

Sırat ile ilgili Peygamber Efendimizi (asm) dinleyelim:
“Kıyamet Gününde insanlar bir araya toplanacaklar Rabbimiz:
‘Her kim her neye tapıyor idiyse onun ardına düşsün!’ buyuracak Artık kimi güneşin, kimi ayın, kimi taptıkları tâğûtların peşine düşecekler Yalnız bu ümmet, içlerinde münâfıkları da olduğu halde yerinde kalacak Allah onlara: ‘Ben sizin Rabbinizim!’ buyuracak Onlar da: ‘El-Hak, Sen bizim Rabbimizsin!’ diyecekler Allah Teâlâ’nın onları dâvet buyurması üzerine davete uyacaklar Cehennemin tam ortasına Sırat (köprü) kurulacak Ümmetini onun üstünden en evvel geçirecek ben olacağım O gün dehşeti ve korkusu nedeniyle peygamberlerden başka hiç kimse konuşamayacak Peygamberlerin o günkü kelâmları da: ‘Allahümme sellim, sellim’ (=Allahım esenlik ver, Allahım kurtar!’ olacaktır Cehennemde sa’dân dikenlerine benzer çengeller vardır Bu dikenlerin ne kadar büyük olduklarını ancak Allah bilir (Değişik rivâyetlerde: Onlara, ‘Nûrunuzun miktarına göre kurtuluşa koşun!’ denilir Mü’minlerin kimi göz kırpacak kadar zaman içinde, kimi şimşek gibi, kimi rüzgâr gibi, kimi kuş gibi, kimi ala-yörük cinsi bir at gibi, kimi deve gibi sür’atle geçerler Nihâyet nûru yalnız ayaklarının baş parmağında olarak verilen kimse yüzü koyu yürüyerek elleri ve ayaklarıyle emekler ve bir kolunu çekse öteki kolu, bir ayağını çekse öteki ayağı takılır ve kurtuluncaya kadar ateş yanlarına çarpar durur Kimi yürüyerek, kimi karnı üstünde sürünerek geçer de: ‘Yâ Rab! Beni neden bu kadar geç bıraktın?’ der Cenâb-ı Rabbü’l-âlemîn: ‘Seni geç bırakan kendi amelindir!’ buyurur O gün münâfıklar îman edenlere, ‘Lütfen bizi bekleyin de, nurunuzdan biz de istifâde edelim’ derler Fakat kendilerine: ‘Geriye dönün Nûru orada arayın’ denilir) Bu çengeller insanları kötü amellerinden dolayı kapıp alırlar Bunlardan kimi kötü ameli dolayısıyla helâk olur Kimi hardal gibi ezildikten sonra kurtulur Nihayet, Allah ateşe girenlerden kimlere rahmet buyurmayı dilemişse onları çıkarır Meleklere, dünyada iken Allah’a ibâdet etmiş olanları çıkarmalarını emreder Melekler de onları çıkarır Melekler onları secde izlerinden tanırlar Allah Teâlâ secde izlerini yiyip mahvetmeyi Cehennem ateşine haram kılmıştır Cennet ile Cehennem arasında yüzü ateşe dönük bir kimse kalır Ki o, Cennete gireceklerin sonuncusu olacaktır O kimse:
‘Yâ Rab! Yüzümü şu ateşten döndür Kokusu beni zehirleyip duruyor Alevi beni yakıp duruyor’ diyecek Adamcağız mütemadiyen duâ ve niyaz yapmaya devam edecektir Sonunda Allah Teâlâ:
‘Bu senin dediğin yapılacak olursa, acaba başka bir şey istemeyecek misin?’ buyurur Adam:
‘Celâl ve İzzetine yemin olsun ki, hayır!’ diyecek Allah onun yüzünü Cehennem ateşinden Cennet’e doğru döndürünce Cennet’in güzelliğini görecek Başlangıçta bir süre hayâ ettikten sonra: ‘Yâ Rab, beni Cennetin kapısına yaklaştır’ diyecek
Allah: ‘Evvelce başka bir şey istemeyeceğine dair yemin etmiş değil miydin?’ diyecek Adam: ‘Yâ Rab! Mahlukatının en bedbahtı ben olmayayım’ diyecek Allah:
‘Bunu da verirsem başka bir şey isteyecek misin?’ diyecek Adam:
‘İzzet ve celâline yemin olsun ki, hayır!’ diyecek
Cenâb-ı Allah onu Cennetin kapısına yaklaştıracak O kimse, Cennetin kapısına varıp da, Cennetteki eşsiz güzelliği ve letâfeti, içindeki hadsiz sevinci ve neşeyi görünce, bir süre utancından susacak, ama sonra:
‘Yâ Rab! Beni içeriye sok!’ diye duâ edecek Allah:
‘Behey Âdemoğlu! Sen ne sözünde durmaz kimsesin! Sen verdiğimden başka hiçbir şey istemeyeceğine dair yemin vermiş değil miydin?’ buyuracak Adam:
‘Ya Rab! Mahlûkâtının en bedbahtı olmayayım’ diyecek ve duâ ve niyazına ısrarla devam edecek Nihayet Cenâb-ı Hak onun da Cennete girmesine izin verecek Ona:
‘İste!’ buyuracak O da uzun boylu isteklerini dile getirecek Ne arzu ediyorsa isteyecek İstekleri bitince, Allah Teâlâ: ‘Bunlardan başka şunu da, şunu da, şunu da, bunu da iste!’ buyuracak İsteyeceği güzel şeyleri Cenâb-ı Hak onun aklına getirecek Nihayet adam bunları da isteyecek Adamın istekleri bitince Allah Teâlâ:
‘Bunların hepsi ve on misli kadar isteklerin hepsi senindir” buyuracak”3
Allah için kesilen kurbanların Sırat üstünde sahiplerine burak gibi binek olacakları müjdesi, yapılan ibâdete Allah’ın vermeyi vaad buyurduğu bir mükâfâttır4 Takdir Yüce Allah’ındır
Cenâb-ı Hak ibâdetlerimizi ihlâsla ve sırf kendi rızâsı için yapmamızı müyesser kılsın Âmin
Dipnot:
1- İbn-i Mâce, Zühd, 33;
2- Sözler, s 35;
3- Buhârî, 2/450;
4- Sözler, s 186

Alıntı Yaparak Cevapla