08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nasıl Pişirsem?
FIRINDA PİŞİRME (BAKING)
Uygun Besinler:
Meyveler
Patates
Sütlü ve yumurtalı yiyecekler
Unlu yiyecekler
Sebzeli / vejetaryen kekler
Et ve sebze karışımları
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır
*Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için kollar kıvrılmalıdır
*Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır
*Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir
*Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir
bebişlere
http://img138 imageshack us/img138/6  lc4b1k2aa7 jpg
http://img138 imageshack us/img138/218/09js3 png
HAŞLAMA (BOILING)
Uygun Besinler:
Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir
Et ve kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri; özellikle ıstakoz için
Yumurta
Taze ve dondurulmuş sebzeler
Kurutulmuş tahıllar
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Doğru kapasitede kaplar seçilmelidir, küçük kaplarda kaynayan sıvı etrafa sıçrayabilir ve yanıklara sebep olabilir
*Sebzeler uzun süre suda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kaynayan suda kısa süreli pişirme uygulanmalıdır
*Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir Pişirilip tekrar ısıtmaktan kaçınılmalıdır
KIZARTMA (FRYING)
Uygun Besinler:
Balıklar
Kümes hayvanları
Hazır gıdalar
Sebzeler
Patates
Meyveler
Hamurlar
Bazı besinler derin yağda kızartma metoduna uygun değildir Örneğin, yağ içeriği yüksek besinler; yağlı etler, jambon, hamburger gibi
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Nemli veya ıslak besinler önce kurutulmalı daha sonra kızartılmalıdır Çünkü ıslak besinin yağa atılması oldukça tehlikelidir Yağ bir anda sıçrayabilir ve yanmamıza sebep olabilir
*Kızartıcılar asla fazla yağ veya yiyecekle doldurulmamalıdır
*Termometresiz kızartıcılar kullanıldığında, yağın yanacak kadar ısınmamasına dikkat edilmelidir Yağ yanarsa hem sağlığa zararlı öğeler oluşur hem de yemeğin tadı ve kokusu olumsuz yönde etkilenir
*Normal kızartma derecesi 175–195 °Cdir
*Tek seferde büyük miktarda kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır
*Yeterli yağ kullanıldığından emin olunmalıdır Az yağda fazla miktarda kızartma yapılırsa, yağın ısısı uygun olsa bile pişirme sırasında ısı düşer ve yemek kalitesi olumsuz yönde etkilenir
*Kızartma işleminden sonra yiyecek çabucak servis edilmelidir, bekletme ile besin gevrekliğini kaybeder
*Kızartılan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır yoksa bu durumda da besin gevrekliğini kaybeder
*Yüzeydeki yağ, kızartma sonrasında süzdürülmelidir Çünkü yağda kalan yiyecek parçaları tekrar ısıtıldığında yanabilir ve yemeğin lezzetini, görüntüsünü olumsuz etkiler
*Oksidasyonu önlemek için kullanılmayan yağlar süzüldükten sonra kapalı olarak muhafaza edilmelidir Aynı yağ defalarca kullanılmamalıdır
IZGARA (GRILLING)
Uygun Besinler:
Taze etler
Sakatatlar
Kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri
Sebzeler, özellikle mantar ve domates
Hazır gıdalar, burgerler
Dikkat Edilecek Hususlar:
*Az miktarda tuz kullanılmalıdır
*Mümkünse az yağlı et kullanılmalı ve görünür yağları temizlenmelidir
*Pişirme işlemine ızgaranın en sıcak tarafından başlanmalıdır
*Yavaş pişirme yiyeceğin kurumasına sebep olacağından hızlı pişirme uygulanmalıdır
*Yiyeceğin çevrilmesinde asla çatal gibi yiyeceği delecek malzemeler kullanılmamalıdır
MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME (MICROWAVE COOKING)
Uygun Besinler:
Taze etler
Sakatatlar
Kümes hayvanları
Balık ve deniz ürünleri
Sebzeler, özellikle mantar ve domates
Hazır gıdalar, burgerler
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
*Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, dokularının bozulması önlenmelidir
*Mümkünse yemeğin üstü mikro dalga fırına uygun bir kapak ile kapatılmalıdır
*Sadece mikro dalga fırına uygun olan plastik, seramik ve cam kaplar kullanılmalıdır
*Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır
*Fırın boşken çalıştırılmamalıdır
*En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar tercih edilmelidir
*Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır
*Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır
*Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır
BUHARDA PİŞİRME (POACHING)
Uygun Besinler:
Yumurta
Balık ve kabuklu deniz ürünleri
Sebzeler (patates dahil)
Çeşnili ve tatlı pudingler (düşük basınçta buharla)
Anahtar Noktalar:
* Besin değerini koruyan bu pişirme metodu ile besinler kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirilir
* Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünmeleri ve renklerinin korunması sağlanır
* Buhar kapatılmadan kapak açılmamalıdır
* Kapak açılırken geride durulmalı, buhara dikkat edilmelidir
* Düşük basınçla pişirme ile besindeki proteinin zarar görmesi engellenebilir
* Sebzeler servise yakın zamanda pişirilmelidir
* Fazla pişirmekten kaçınılmalıdır Özellikle yüksek basınçta pişirme süresi kısadır
* Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir
* Her kullanım öncesi makine kontrol edilmelidir
|
|
|