08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Birkaç Öneri..
Çikolata sosu hazırlarken
Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın Hem lezzet verir, hem de çikolatayı yumuşatır
Kek pişirirken…
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz
Bayat ekmekler için…
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın Böylece taptaze olacaktır
Fırında patates…
Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin Böylece daha kolay pişecektir
Patlıcanları pişirirken…
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır
Tart hamurunun kıvamı…
Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın
Meyvelerin dibe çökmemesi için…
Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler Ya da meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın
Leziz patates püreleri…
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın Tadının çok değiştiğini göreceksiniz
Daha leziz hamur kızartması…
Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın
Pırıl pırıl tezgâhlar…
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir
Tart hamuru topaklanmasın!
Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin
Yumuşacık et…
Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın
Kahveniz taze kalsın…
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın Ağzını sıkıca kapatın Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz
Dumansız ızgaralar…
Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun Su, duman ve yağı emer
Limon sıkarken  
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın
Kivi saklarken…
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın
Kurabiyeleriniz parçalanmasın!
Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın Böylece kurabiyeler parçalanmaz
Fasulye pişirirken…
Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun
Kızartma kokusu…
Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın
Maydanoz sapları…
Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz
Fazla bulaşığa son!
Az miktarda yağ, süt, su vs ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz
Tane tane pilav…
Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun
Konserve açacakları
Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz
Şeker gibi mısırlar  
Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz
Kızartma yaparken…
Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın
Patlıcanlar kararmasın…
Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz
Bitkilerinize doğal ilaç Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır  
Nar gibi tavuk!
Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz
Salçanız küflenmesin!
Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz
Yağın sıçramaması için…
Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir
Teflon tavadaki lekeler…
Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın
Çelik tencerede sirke mucizesi
Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun Sonra iyice durulayın
Tuz fazla kaçtıysa!
Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz
Daha leziz etler için
Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun 12 saat kadar buzdolabında bekletin
Buzdolabı kokusu
Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir
Kalamar kızartırken…
Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur
Keki kalıptan çıkarırken…
Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın
Dondurulmuş gıdaları çözdürürken…
Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek
Bayat ekmekleri tazeleyin!
Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz
Yoğurt kesilmesin!
Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir
Mikro dalga fırınlar…
Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur
Sebzeli güveç yaparken…
Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun
Meyveler taze kalsın!
Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır
Beşamel sos…
Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz
Toprak tencereler…
Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın
Portakal sıkarken…
Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler
Lahana pişirirken…
Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur
Peynir keserken…
Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir
Balık kızartırken…
Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur
Patates soyarken…
Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz
Meyve salatanız kararmasın!
Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun servis ederken dilimleri alabilirsiniz
Donmuş tereyağı
Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar
Soğan soyarken…
Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun Sıkıntıdan kurtulursunuz
Patates pişirirken…
Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur
Kek ve börek yaparken…
Kek veya börek yaparken büyük yumurta kullanmayın Çünkü büyük yumurtalar kekin soğuduğu zaman çökmesine neden olabilirler Bu nedenle orta boy yumurtalar kek ve börekler için en uygunudur
alıntıdır 
|
|
|