Yalnız Mesajı Göster

Evde Tereyağı Nasıl Yapılır?

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Tereyağı Nasıl Yapılır?




Rahman Rahim olan Allah’ın adıyla
Mis gibi köy tereyağının tadını bilenler, hazır tereyağlarındaki yapaylığı kolayca farkedebilirler Ben köyümüzde hayvancılık bitmeden önce köylü teyzelerin yaptığı tereyağlarını hiç unutamıyorum Her yaz köyümüze gittiğimizde, komşumuz Kadriye teyze elinde bir top tereyağıyla hoşgeldine gelirdi bize O tereyağını kızartıp, ekmek batırıp yemek ayrı bir zevkti
Eski yayıklar neredeyse tarih oldu Şimdilerde otomatik yayık makinaları var Aynı lezzeti verirmi bilinmez ama, köylü teyzelere büyük kolaylıklar sağladığı kesinHerkesin köy tereyağına ulaşma gibi bir lüksü yok maalesef Fakat evimizde de kolayca tereyağı yapmamız mümkün Evde yoğurdunu kendisi yapanlar için tereyağı yapmanın hiçbir zorluğu yok Nasıl mı? İşte Böyle:

Yoğurdun üzerinde biriken kaymağı alıp bir cam kavanoza koyun Üzerine ılık su ekleyin ama ağzından 4 parmak boşluk bırakın ki, rahat çalkalayabilesiniz Kapağını sıkıca kapatın ve çalkalamaya başlayın Yaklaşık 10 dakikada yağlar sudan ayrışacak ve suyun üzerinde toplanacaktır Bu yağların katılaşması için kavanoza 3-4 adet buz ekleyin ve yeniden 1 dakika kadar çalkalayın

Daha sonra derin bir kabın içine sık tülden yapılmış bir süzek yerleştirin ve kavanozdaki karışımı bu süzeğe dökün Süzülen suyu atmayın! Bu suyu ekmek ve poğaça yapımında kullanabilirsiniz Süzeği iki ucundan tutup kaldırın, musluğun altına tutup üzerine bolca soğuk su akıtın Hatta soğuk suyun içinde bu yağı biraz yoğurabilir, içindeki suyun tamamen çıkmasını sağlayabilirsiniz Tereyağınızı uzun süre bekleyecekse biraz tuz atıp yoğurun Veya kahvaltılık olarak bir kaba basıp öyle saklayın
Bir tencere yoğurdun kaymağından çok fazla tereyağı olmuyor Fakat yoğurdunuz çok yağlı bir sütten yapılmışsa, yada örneğin manda sütünden yapılmışsa daha fazla tereyağı elde edersiniz
Aynı şekilde süt kaymağından da tereyağı yapabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla