Konu
:
Zeytinli Somun Ekmek
Yalnız Mesajı Göster
Zeytinli Somun Ekmek
08-03-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Zeytinli Somun Ekmek
Cahide
Zeytinlerimin tamamını bu yıl kendim yapınca aklıma
zeytinli ekmek
yapmak geldi
İnternette daha önce yapılmış zeytinli ekmeklere baktım
Hiçbirisi benim kafamda tasarladığım ekmeğe benzemiyordu
Genellikle zeytinler en başta hamura katılmış
Fakat zeytin hamuru karartır düşüncesiyle, ben bu işi en sona bıraktım
Ayrıca içine
haşlanmış patates ve zeytinyağı
kattım
Bu ekmeğe muhteşem bir yumuşaklık verdi
Zeytinle beraber cevizde ekledim
Aile fertlerimden bir kısmı zeytini, bir kısmı cevizini daha çok sevdi
Fakat ekmeğin yumuşaklığı konusunda herkes hem fikirdi:
Pamuk gibi
!
EV USULÜ ZEYTİNLİ, CEVİZLİ, SOMUN EKMEK
Malzemeler
4 su bardağı çok amaçlı beyaz un (silme bardak)
3 su bardağı tam buğday unu (silme bardak)
3 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet irice haşlanmış patates
2yemek kaşığı şeker
1
5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı instant maya
Silme ve tepeli nedir? ve ölçü olarak kullandığım bardaklar için Tıklayınız!
Ayrıca
1 su bardağı dolusu ayıklanmış doğranmış zeytin
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
Zeytinli Ekmek Yapımı
Ezilmiş patates, maya, tuz, şeker, süt ve yağı yoğurma kabına alıp karıştırın
Unları bardak bardak ekleyerek yoğurmaya başlayın
Elinize hâlâ hafifçe yapışan hamura un eklemeyi bırakın ve yaklaşık 7-8 dakika boyunca yoğurun
Hamur elastik bir hal alıp elinize yapışmayacak bir hale geldiğinde yoğurmayı bırakın
Hamurun üzerini örtüp (ben yoğurma kabıyla beraber büyükçe bir poşete geçiriyorum) ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın
En az iki, katına çıkan hamuru hafifçe unladığınız düz bir zemine alın
Elinizle bastırarak büyükçe bir servis tabağı büyüklüğünde yayın
Üzerine zeytin ve cevizi serpiştirin
Hamurların kenarlarını içe doğru toplayın ve 2 dakika kadar yoğurarak zeytin ve cevizin hamura iyice karışmasını sağlayın
Hamuru üç parçaya bölün
İster uzun ister top şeklinde ayarlayıp un serptiğiniz tepsiye aralıklı dizin
Fırını hafifçe ılıtıp kapatın
Ekmekleri fırına koyup yeniden kabarana kadar bekleyin
Bunu mutlaka yapın! Yoksa ekmekleriniz istenilen şekilde kabarık ve yumuşak olmaz
Kabaran ekmekleri 200 derececeye ayarladığınız fırında pişirmeye başlayın
Üzerleri pembeleşince ısıyı 170 dereceye düşürün ve tamamen kızarana kadar bekleyin
Eğer hamuru 4-5 parçaya böldüyseniz pişirme süresi daha da kısalacaktır
Kızaran ekmekleri fırından alın
Üzerine hafif su serpiştirin
Bir süre dinlenip içini çekmeleri için üzerlerini pamuklu bir örtüyle örtüp bekletin
1 saat kadar bekledikten sonra dilimleyip servis edebilirsiniz
Afiyet olsun
Bu da ekmeğimizin iç dokusu
Gerçekten hazır somun ekmekler kadar yumuşacık bir ekmekti
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul