Yalnız Mesajı Göster

Genç Ve Yetişkin Hükümlü Ve Tutuklularin Eğitim Ve İyiliştirilme İşlemleri Ve Diğer Hükümler Hakkinda Genelge (Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü)

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Genç Ve Yetişkin Hükümlü Ve Tutuklularin Eğitim Ve İyiliştirilme İşlemleri Ve Diğer Hükümler Hakkinda Genelge (Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü)

GENÇ VE YETİŞKİN HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIN EĞİTİM VE İYİLİŞTİRİLME İŞLEMLERİ VE DİĞER HÜKÜMLER HAKKINDA GENELGE (CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ)

GENÇ VE YETİŞKİN HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIN EĞİTİM VE İYİLİŞTİRİLME İŞLEMLERİ VE DİĞER HÜKÜMLER HAKKINDA GENELGE (CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ)

TC
ADALET BAKANLIĞI
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü
Sayı :B030CTE0000900/0100602/2
01 / 01 /2006
Konu : Genç ve Yetişkin Hükümlü ve
Tutukluların Eğitim ve İyileştirilme
İşlemleri ve Diğer Hükümler
[/b]GENELGE
No : 46
13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun gereğince, ceza infaz kurumlarında genç ve yetişkin hükümlü ve tutuklulara uygulanacak eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin usul ve esasları göstermek, mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak ve uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla bu Genelge hazırlanmıştır
BİRİNCİ BÖLÜM : Ceza İnfaz Kurumlarındaki Genç ve Yetişkin Hükümlü ve Tutukluların Eğitim Ve İyileştirme Faaliyetlerine İlişkin Mevzuat
İLGİLİ MEVZUAT
(1) Anayasa'nın 42'nci maddesine göre "Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir" Bu Anayasal hak hiç şüphe yok ki kurum yaşantısının gerektirdiği doğal sınırlamalar dışında tutuklu ve hükümlüler için de geçerlidir
(2) 13122004 tarih ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 3,6,7,26,60,61,62,65,73,75,76,77,87,88 ve 89 maddelerinde hükümlü ve tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetleri düzenlenmiştir
(3) Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri Yönetmeliğinde hükümlülere uygulanacak eğitim ve iyileştirme programları hakkında düzenlemeler yapılmıştır
İKİNCİ BÖLÜM : Eğitim İlkeleri
EĞİTİM İLKELERİ
(1) Hükümlü ve tutukluların maddî ve manevî kalkınmaları için eğitim öğretim faaliyetlerinin gerekliliği ve yararı bütün dünyaca kabul edilmiştir Bu faaliyetler, en etkili iyileştirme aracı olduğu kadar, kurum rejiminin gerektirdiği disiplin ve düzene en iyi uyan yaşayış sistemidir
(2) Eğitime yönelik çalışmalardan beklenen; hükümlü ve tutukluların doğru davranış, tutum ve alışkanlıkları benimseyerek, yeniden suç işlemelerini önleyecek ahlâkî değerler kazanmalarını sağlamak, kurum hayatını normal hayata yakınlaştırarak, bu kişilerin salıverilmelerinden sonra topluma uyumlarını kolaylaştırmak ve dış olaylara, tahriklere karşı sabırlı, dayanıklı ve soğukkanlı hâle getirmektir
(3) Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin R (89) 12 sayılı "Ceza İnfaz Kurumlarındaki Eğitim" konulu tavsiye kararı ile ceza infaz kurumlarındaki eğitim hakkında üye devletlerce benimsenmesi önerilen aşağıdaki temel ilkelere uyulur;
a) Bütün hükümlü ve tutukluların, mesleki eğitim, yaratıcı ve kültürel faaliyetler, bedensel eğitim, spor, sosyal eğitim ve kütüphane tesislerini ihtiva edecek şekilde tasarlanmış bir eğitime sahip olması sağlanacaktır
b) Hükümlü ve tutuklulara verilecek eğitimin, dış dünyada aynı yaş gruplarına sağlanan eğitimle aynı olması sağlanacak ve öğrenme fırsatlarının alanı olabildiğince geniş olacaktır
c) Ceza infaz kurumlarında eğitim; kişinin sosyal, ekonomik ve kültürel şartlarını akılda tutarak onu bir bütün hâlinde geliştirmeyi hedefleyecektir
d) Ceza infaz kurumları sisteminin yönetimine katılanların ve ceza infaz kurumlarını yönetenlerin hepsi eğitimi mümkün olabildiğince daha fazla destekleyecek ve kolaylaştıracaktır
e) Hükümlü ve tutukluların, eğitimin bütün yönlerine aktif olarak katılmasını teşvik etmek için her türlü çaba gösterilecektir
f) Ceza infaz kurumları eğitimcilerinin uygun yetişkin eğitim metotlarını benimsemelerinin sağlanması için geliştirme programları temin edilecektir
g) Özel zorlukları olan hükümlü ve tutuklulara ve özellikle okuma yazma problemi olanlara özel itina gösterilecektir
h) Meslekî eğitim, bireyin daha geniş olarak geliştirilmesine olduğu kadar, iş piyasasındaki ihtiyaçlar da dikkate alınarak düzenlenecektir
ı) Hükümlü ve tutuklular haftada en az 1 kez, iyi düzenlenmiş bir kütüphaneye gidebilmelidir
i) Hükümlü ve tutukluların beden eğitimi çalışmaları yapmaları ve spor faaliyetlerine katılmaları teşvik edilmelidir
j) Yaratıcı ve kültürel faaliyetlere önemli bir rol verilecektir Çünkü, bu faaliyetler hükümlü ve tutukluların kendilerini ifade etmelerinde ve geliştirmelerinde özel bir potansiyele sahiptir
k) Sosyal eğitim, topluma geri dönmesini kolaylaştırmak amacıyla, hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumlarındaki günlük yaşamını idare etmesini sağlayacak uygulanabilir unsurları içine almalıdır
l) Mümkün olan her durumda hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumları dışında eğitime katılmasına izin verilmelidir
m) Eğitimin ceza infaz kurumları içerisinde verilmesi gereken hâllerde, kurum dışından da destek alınmalıdır
n) Hükümlü ve tutukluların salıverilme sonrasında da eğitimlerine devam etmelerini sağlayacak tedbirler alınmalıdır
o) Hükümlü ve tutukluların uygun eğitim almalarını sağlayacak malî kaynak, alet, donanım ve öğretim personeli hazır bulundurulmalıdır
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Eğitim-Öğretim Faaliyetleri
A- Genel Esaslar :
(1) Hükümlü ve tutukluların boş zamanlarını eğitim, öğretim ve kültürel faaliyetler ile değerlendirmeleri sağlanarak, onların toplumca kabul edilebilir düşünce ve davranışları benimsemelerine, kendilerini topluma yararlı insanlar olarak yetiştirmelerine yardımcı olunacaktır Hükümlülerin iyi hallî olup olmadıklarına, diğer hususların yanı sıra uygulanan eğitim çalışmaları sonucunda elde edilen verilere göre karar verilecektir Bu nedenle, gözlem ve sınıflandırma çalışmalarından itibaren, her altı ayda bir ortaya çıkan sonuç hükümlülerin gözlem ve sınıflandırma formuna işlenecektir
(2) Tutuklular için de, uygulanan eğitim programlarından sonra elde edilen veriler, her altı ayda bir değerlendirilerek gözlem ve sınıflandırma formuna kaydedilecek ve ileride hükümlü durumuna geçmeleri hâlinde iyi hallin tespitinde dikkate alınacaktır
(3) Eğitim ve iyileştirme çalışmalarıyla ilgili ziyaretler ve basın kuruluşlarının haber, ropörtaj, çekim vb talepleri, Cumhuriyet başsavcısının uygun görüşü ile birlikte izin alınmak üzere Bakanlığa gönderilecektir
(4) Ceza infaz kurumlarında yapılmak istenen; anket, her türlü araştırma, tez hazırlama ve benzerî çalışmalar için Cumhuriyet başsavcısının uygun görüşü ile birlikte Bakanlıktan izin alınacaktır
(5) Yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında ve kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde kalan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlülerin idare ve gözlem kurulu kararıyla sadece kendileriyle aynı ünitede kalan hükümlülerle birlikte sınırlı olarak, bireyselleştirilmiş eğitim programlarına katılmalarına izin verilecektir Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumları ile kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde bulunan tehlikeli hükümlü ve tutuklular, yapılan eğitim ve öğretim faaliyetlerine, güvenlik bakımından tehlike yaratmadığı ölçüde ve 10 kişiyi aşmayacak şekilde bir araya getirilmeleri suretiyle katılacaklardır
(6) Ceza infaz kurumu idaresi tarafından hükümlü ve tutukluların üçüncü,dördüncü ve beşinci bölümlerinde açıklanan programlara katılmaları sağlanacaktır Özellikle hükümlüler hakkında verilen iyi hâl kararlarında, diğer hususların yanı sıra bu programlara katılıp, başarılı olanların durumları lehlerine değerlendirilecektir
B- Yetişkin I ve II Kademe Eğitimi Başarı Kursları :
(1) Ceza infaz kurumlarında okuma yazma bilmeyen veya yetişkin II kademe eğitimi başarı belgesi bulunmayan 65 yaş altı, sağlık durumu elverişli genç ve yetişkin hükümlü ve tutuklular için yetişkin Ive II kademe eğitimi başarı kursları açılacaktır
(2) Bu eğitim, kurumda okuma yazma bilmeyen ve II kademe yetişkin eğitimi başarı belgesi (ilkokul diploması) bulunmayan hükümlü ve tutuklu kalmayana kadar kurum öğretmeni tarafından sürdürülecektir 2122000 tarihli "Millî Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı İşbirliğinde Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerindeki Hükümlü ve Tutuklulara Yönelik Çeşitli Eğitim Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Dair İşbirliği Protokolü" uyarınca yetişkin I kademe eğitimi okuma yazma kursu, asgari 10 kursiyer olmasına bakılmaksızın -bir kursiyer bile olsa- açılacaktır
(3) Kadrolu öğretmeni bulunmayan ceza infaz kurumlarına, il veya ilçe halk eğitim müdürlüklerinden öğretmen temin edilecektir
(4) Bu programlarda okutulacak kitaplar, Millî Eğitim Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerinden sağlanacaktır Ders kitaplarının sözü edilen müdürlüklerden sağlanamaması hâlinde, durum Bakanlığa bildirilecektir
C- Açık İlköğretim Okulu ve Açık Öğretim Lisesi:
(1) Açık İlköğretim Okulu ve Açık Öğretim Lisesine aşağıdaki şartları taşıyan kişiler başvurabilecektir:
a) Açık İlköğretim Okuluna, yetişkin II kademe eğitimi başarı kursunu tamamlayıp başarı belgesi alan, ilkokulu bitiren, ortaokul 1,2,3 ve ilköğretim okulu 6,7,8 sınıflardan ayrılan, ortaokulu dışarıdan bitirme sınavlarına kayıtlıyken terk eden genç ve yetişkinler başvurabilir Bu nedenle, kuruma gelen tüm hükümlü ve tutukluların öğrenim durumları tespit edilerek, yukarıda belirtilen şartları taşıyanlara Açık İlköğretim Okuluna başvuru hakkında bilgi verilecektir
b) Açık Öğretim Lisesinden ortaokul ve ilköğretim mezunu genç ve yetişkin hükümlü ve tutukluların yararlanmaları sağlanacaktır Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 5111999 gün ve 07924 sayılı Olur'u ile; Açık Öğretim Lisesi genel lise programına geçiş hakkı, herhangi bir suçtan hüküm giymiş olup, hâlen ceza infaz kurumunda bulunduğu için örgün öğretime devam edemeyen öğrencilere ve meslek liselerinden tasdikname ile ayrılan hükümlülere tanınmıştır Söz konusu durumda olan hükümlü öğrencilerden istekli olanlar, Açık Öğretim Lisesi genel lise programına başvurabilir
(2) Diploma gideri hariç olmak üzere; kayıt, sınav, kitap ve eğitim materyali temini gibi hizmetler ücretsiz yapılmaktadır
(3) Başvuru için; öğrenim durumunu gösterir belgenin aslı, nüfus cüzdanı örneği veya tasdikli fotokopisi, yeni çekilmiş bir vesikalık fotoğraf ile optik başvuru formu istenmektedir Optik başvuru formları, il merkezlerindeki Millî Eğitim Bakanlığı İl Eğitim Hizmetleri Müdürlüğünden temin edilecektir
(4) Öğrencilerin kayıt işlemleri yakınlarından biri tarafından yapılabilir Kayıt işlemi öğrencinin bulunduğu kurumun bağlı olduğu ilde gerçekleştirilecektir İşlemlerin öğrencinin yakınları tarafından yapılamaması hâlinde ceza infaz kurumları mahallî teşkilât olarak bağlı oldukları il Cumhuriyet başsavcılıklarına kayıt olacak öğrenciler hakkında bilgi verecek ve kayıt işlemi il merkezlerindeki ceza infaz kurumlarından yapılacak müracaatlarla birlikte sınav merkezi olan kurum idaresince görevlendirilecek bir personel tarafından yapılacaktır
(5) Öğrencilerin başvuru formları ve kitapları Okul Müdürlükleri tarafından adreslerine postalanmaktadır Öğrenciler; kayıt ve başvuru formlarını doldururken kodlamaya dikkat etmeleri, adres ve sınav yeri değişikliklerini Okul Müdürlüklerine bildirmeleri için uyarılacaktır
(6) Sınav yapılacak merkezlerin belirlenmesi ve sınav evraklarının gönderilmesi için yeni kayıt olan ve okula devam eden öğrenciler, dönem sınavlarından önce kurum içinde yapılacak tarama ile tespit edilecektir Öğrencilere ilişkin bilgileri içeren Yetişkin ve Genç Açık İlköğretim Okulu Tutuklu/Hükümlü Durum Bildirme Formu (Ek 1-A ve Ek 1-B sayılı Form), Yetişkin ve Genç Açık Öğretim Lisesi Tutuklu/Hükümlü Durum Bildirme Formu (Ek 2-A ve Ek 2-B sayılı Form) düzenlenerek sınavların yapılacağı tarihten [/b]BİR AY ÖNCE[/b] Genel Müdürlüğe gönderilecektir
(7) Formlar gönderildikten sonra sınavlara katılacak yeni hükümlü veya tutuklu öğrencinin gelmesi hâlinde durum, faks ve telefon ile Genel Müdürlüğün Eğitim Birimine bildirilecektir
(8) Sınavlar, sınav merkezleri olarak belirlenmiş ceza infaz kurumlarına gönderilecek olan sınav komisyonları tarafından yapılacaktır
(9) Sınav merkezi olan kurumlar sınavların ve kayıt işlemlerinin düzenli yürütülmesi amacıyla İl Millî Eğitim Müdürlükleri ve İl Eğitim Hizmetleri Müdürlükleri ile iş birliği yapacaktır
D- Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) :
(1) Açık Öğretim Fakültesi sınavları, Açık Öğretim Fakültesi Dekanlığı ile iş birliği yapılarak ceza infaz kurumlarına gönderilen sınav komisyonları tarafından gerçekleştirilmektedir
(2) Kayıt işlemi öğrencinin bulunduğu kurumun bağlı olduğu il merkezinde yapılmaktadır
(3) Açık Öğretim Fakültesini kazanan hükümlü ve tutuklu öğrencilerin kayıt işlemleri yakınlarından biri tarafından yapılabilir İşlemlerin öğrencinin yakınları tarafından yapılamaması hâlinde ceza infaz kurumları mahallî teşkilât olarak bağlı oldukları il Cumhuriyet başsavcılıklarına Açık Öğretim Fakültesine kayıt olacak öğrenciler hakkında bilgi verecek ve kayıt işlemi il merkezlerindeki ceza infaz kurumlarından yapılacak müracaatlarla birlikte sınav merkezi olan kurum idaresince görevlendirilecek bir personel tarafından gerçekleştirilecektir
(4) Kuruma AÖF öğrencisi olan yeni bir yetişkin ve genç hükümlü ve tutuklu geldiğinde, hangi ceza infaz kurumundan geldiği de bildirilip, Yetişkin ve Genç Açık Öğretim Fakültesi Tutuklu/Hükümlü Sınav Başvuru Formu (Ek 3-A ve Ek 3-B sayılı Form) düzenlenerek Genel Müdürlüğe gönderilecektir
(5) Açık Öğretim Fakültesi Dekanlığı ile varılan mutabakat gereğince, Genel Müdürlük tarafından süresinde bildirilmeyen hükümlü ve tutuklu öğrenciler kurumlarda sınavlara alınmamaktadır Bu sebeple AÖF'ye yeni kayıt olan hükümlü ve tutuklu öğrenciler ile, her yıl ara, yıl sonu ve bütünleme sınavları öncesinde kurum içinde yapılacak taramalarla tespit edilen AÖF öğrencisi yetişkin ve genç hükümlü ve tutuklulara ilişkin bilgileri içeren (Ek 3-A ve Ek 3-B sayılı Form) her bir öğrenci için ayrı ayrı düzenlenerek, en geç sınavların yapılacağı tarihten [/b]BİR AY ÖNCE[/b], Genel Müdürlüğün Eğitim Birimine faksla gönderilecektir AÖF Dekanlığı sınava 21 günden az süre kaldığında yapılan sınav bildirimlerini kesinlikle kabul etmemektedir Bu süre geçtikten sonra hükümlü veya tutukluların sınava katılması mümkün olmayacaktır
(6) Sınav merkezi olan kurum müdürü, AÖF ile ilgili her hususta, il sınav yöneticisi ile iş birliği yapacaktır
E) Açık İlköğretim Okulu, Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Fakültesine İlişkin Ortak Hükümler :
(1) Hükümlü ve tutuklu öğrenciler; yol ve diğer şartlar göz önünde bulundurularak, kapalı kurumlardan dış güvenlik görevlisi muhafazasında, açık kurumlardan iç güvenlik görevlisi nezaretinde, sınavdan en geç iki gün önce, sınava katılacakları sınav merkezi olan ceza infaz kurumuna sevk edilecek, sınavdan sonra bekletilmeden kurumlarına iade edilecektir
(2) Kayıt ve sınav harçlarını, yol masraflarını ödeyemeyecek durumdaki hükümlü ve tutukluların, bu tür masraflarının karşılanması için, il veya ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından, gönüllü kurum ve kuruluşlardan yardım istenecektir Gerekirse yol masrafları eğitim kurulu kararıyla emanet para faizi hesabından veya kurum olanaklarıyla karşılanacak, hükümlü ve tutuklu öğrenciler maddî nedenlerle mağdur edilmeyecektir
(3) Sınavların yapıldığı ceza infaz kurumlarında, kurum idaresince, gerek sınav yapmak için kuruma gelen sınav komisyonuna, gerekse sınava katılan öğrencilere, gerekli her türlü yardım ve kolaylık gösterilecek, sınavların huzur içinde yapılması temin edilecektir Sınavların belirli merkezlerde yapıldığı göz önüne alınarak, kurumun fizikî şartları el verdiğince, bu sınavlar için gelen öğrencilerin kalabilecekleri ve sınavlara rahatça hazırlanabilecekleri bir koğuş veya oda ile sınavın yapılabileceği bir dershane düzenlenmesine çalışılacaktır
(4) Öğrenci olan hükümlü veya tutukluların salıverilmesi hâlinde, salıverilme tarihi ile salıverildikten sonra ikamet edeceğini belirttiği adresi; başka bir ceza infaz kurumuna sevk edilmesi hâlinde ise, sevk tarihi ve sevk edildiği ceza infaz kurumu Genel Müdürlük Eğitim Birimine bildirilecektir
(5) Sevk tarihinin, sınav tarihine yakın olması durumunda, olağanüstü hâller dışında, öğrencinin mağdur olmaması için, sevk işlemi sınavlardan sonra yapılacaktır Hükümlü veya tutuklunun sevk için ısrarcı olması hâlinde, sevki nedeniyle sınava giremediği takdirde sorumluluğun kendisine ait olacağı konusunda dilekçe alınacaktır
(6) Sınava katılmayan öğrencilerden sınava katılmama nedenlerini belirten bir dilekçe alınacak veya tutanak tutularak, sınava gireceği bildirilen öğrencilerin sınavdan sonra sınava katılıp katılmadığı hakkında Genel Müdürlüğe bilgi verilecektir Sınav tarihinden önce salıverilen öğrenci sınav giriş belgesinde yazılı sınav merkezinde sınava girebilecektir
(7) AÖF sınav sonuç belgesinin ve Açık İlköğretim Okulu ile Açık Öğretim Lisesi sınav giriş ve sınav sonuç belgelerinin zamanında kuruma ulaşmaması hâlinde, internetten yararlanılarak bu belgeler temin edilecek, öğrencilerin mağdur olmamaları için gerekli her türlü önlem alınacaktır
(8) Kayıt işlemleri her öğretim yılı başında hazırlanan iş takvimi veya yönerge esaslarına göre yürütülecektir Kuruma ulaşmaması hâlinde, kurum idaresi ve öğretmeni tarafından iş takvimi veya yönerge zamanında temin edilecektir
(9) Bir hükümlü veya tutuklunun öğrenci olduğu hâlde, kurum idaresi tarafından zamanında Genel Müdürlüğe bildirilmemesi veya hükümlü ve tutuklulara sınavlar hakkında bilgi verilmemesi gibi durumlarda sorumlular hakkında adlî ve idarî işlem yapılacaktır
(10) Sınavlar için kurumlara sınav komisyonu gönderilmesi, sadece hükümlü veya tutuklu olan öğrenciler için geçerli bir uygulamadır Hükümlü veya tutuklu olmadığı hâlde, kurumda yapılan sınavlara katıldığı belirlenen ceza infaz kurumu personelinin sınavları iptal edilerek haklarında soruşturma açılacaktır Kurum personelinin, kurumda yapılan sınavlara girmesine engel olmayan sorumlular hakkında da adlî ve idarî işlem yapılacaktır
F- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Tarafından Yapılan Sınavlar :
(1) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ÖSS, YDS, KPSS ve benzeri sınavlar, sınav merkezi olan ceza infaz kurumlarında yapılmaktadır
(2) Hükümlü ve tutukluların sınav başvuruları yakınları tarafından yapılabilir, yapılamaması hâlinde, öğrencinin bulunduğu kurumdan görevlendirilecek bir personel aracılığı ile yapılacaktır Sınav başvuru tarihi kurum öğretmeni, yokluğunda ise eğitimden sorumlu personel tarafından takip edilecektir
(3) Sınavlar, belirlenen sınav merkezlerindeki ceza infaz kurumlarına gelen sınav komisyonları tarafından yapılmaktadır Bu nedenle, sınavlara katılacaklara ilişkin TC kimlik numarası, adı soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihine ilişkin bilgileri içeren liste Genel Müdürlüğe sınavdan en az 20 gün önce gönderilecektir
(4) "Açık İlköğretim Okulu, Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Fakültesine İlişkin Ortak Hükümler" başlığı altındaki 2 5 ve 6 maddeler bu sınavlar için de geçerli olacaktır
G- Yüksek Öğretim Çalışmaları :
(1) Herhangi bir yüksek öğretim kurumuna devam ederken tutuklanan veya hüküm giyen öğrencilerin ya da ceza infaz kurumundayken üniversite sınavını kazanan hükümlü ve tutukluların [/b]okullarının kabul etmesi durumunda[/b], kapalı ceza infaz kurumlarından dış güvenlik görevlisi muhafazasında, açık ceza infaz kurumlarından iç güvenlik görevlisi nezaretinde ara, yıl sonu, bütünleme ve mazeret sınavlarına katılmaları sağlanacaktır Talebi olması hâlinde okullarının kabul etmesi koşuluyla kayıt dondurma işlemi yapılması için girişimlerde de bulunulacaktır
(2) Öğrencinin sınava gireceği yere sevk edilmesi için gerekli süre de dikkate alınarak sınavdan en az on gün önce akademik takvim, öğrenci belgesi ve öğrencinin dilekçesi bir üst yazıyla Genel Müdürlüğün Eğitim Birimine fakslanacaktır
(3) "Açık İlköğretim Okulu, Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Fakültesine İlişkin Ortak Hükümler" başlığı altındaki 2 5 ve 6 maddeler bu sınavlar için de geçerli olacaktır
H- Hazırlık Kursları :
(1) Hükümlü veya tutuklu öğrencileri AİO, AÖL, ÖSS, AÖF gibi sınavlara hazırlamak, başarı oranlarını artırmak ve bu tür sınavlarda gerekli olan bilgiyi ve motivasyonu sağlamak için hazırlık kursları açılacak, halk eğitim müdürlüğü ile iş birliği yapılarak öğretmen temin edilip, ek ders ücreti karşılığı çalıştırılacaktır
I- Din Hizmetleri ve Ahlâkî Gelişim :
(1) Hükümlü ve tutuklular, ceza infaz kurumunda, mensup bulunduğu dinin ibadetlerini, düzeni bozmayacak ve çalışmayı engellemeyecek biçimde serbestçe yerine getirebilir ve ibadette kullanılan eşyayı, dinî yaşamı bakımından zorunlu olan kitap ve eserleri temin ve bulunduğu yerlerde muhafaza edebilir
(2) Din ve ahlâk bilgisi dersi, 3032001 tarihinde imzalanan "Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı Arasında Tutuklu ve Hükümlülerin Dinî ve Ahlâkî Gelişmelerini Sağlamaya Yönelik İşbirliği Protokol"ü ve 2692002 tarihli "Adalet Bakanlığına Bağlı Ceza ve Tutukevlerindeki Tutuklu ve Hükümlülere Verilecek Din ve Ahlâk Bilgisi Müfredatı da dikkate alınarak işlenecektir
(3) Hükümlü ve tutukluların, mensup bulunduğu dinin görevlilerince ziyaret edilmesi ve onlarla iletişim kurulması için Hükümlü Ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik'in 29 maddesi uyarınca işlem yapılacaktır
İ- Kütüphane Faaliyetleri :
(1) Kütüphane faaliyetleri, Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesine göre yürütülecektir
J- Eğitimde Teknolojik İmkânlardan Yararlanılması :
(1) Eğitimde teknolojik imkânların kullanılması amacıyla kurumun uygun bir bölümü televizyon, video ve VCD gibi eğitim araçlarıyla donatılıp, hazırlanacak programlarla, hükümlü ve tutukluların belirli saatlerde bu sınıflardan yararlanmaları sağlanacaktır Söz konusu sınıflarda kullanılmak üzere, gerekli olan araçların öncelikle yerel olanaklarla karşılanmasına çalışılacaktır Bu amaçla Açık İlköğretim Okulu, Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanmaya yönelik dersler için, il millî eğitim müdürlükleri ve il eğitim hizmetleri müdürlükleriyle iş birliği yapılacaktır Hükümlü ve tutuklular tarafından sağlanan ve kurum idarelerince denetimleri yapılan kaset, CD gibi ders araçlarının oda veya koğuşlara götürülmesine izin verilmeyecek, yalnızca bu sınıflarda ve hazırlanacak programlar çerçevesinde kullanılmasına müsaade edilecektir Merkezî yayın sisteminden de aynı amaç doğrultusunda yararlanılacaktır
(2) Eğitim servisi ve psiko-sosyal yardım servisi personelinin kurumda bulunan elektronik ortamdan yararlanması sağlanacak, ilgili mevzuat ve bu Genelge uyarınca yapmış oldukları çalışmalar ile düzenlemiş oldukları çizelgeler, elektronik ortamda saklanacaktır
K- Diploma, Sertifika vb Törenlerin Yapılması :
(1) Her düzeydeki eğitim çalışmaları ile kursların desteklenerek hükümlü ve tutukluların motive edilmesi amacıyla; diplomalar ile kurslara ilişkin belge ve sertifikalar, düzenlenecek törenler ile verilecektir
(2) Törenlere, hâkim, Cumhuriyet savcıları, mülkî amir, kurum amirleri ve ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurulları başkan ve üyelerinin katılımının sağlanması konusunda gerekli organizasyonlar kurum idaresince yapılacaktır
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : İş ve Meslek Eğitimi
İŞ VE MESLEK EĞİTİMİ
(1) İş ve meslek eğitimi, hükümlü ve tutukluların verimli, üretken bireyler olarak toplum yaşamına uyumlarını sağlamak, salıverilmelerinden sonra gelir getirecek bir meslek edinmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanacaktır
(2) Müdürü bulunan kurumlarda üç aylık, müdürü bulunmayan kurumlarda altı aylık dönemlerde, yeterli sayıda iş ve meslek eğitimi kursu açılacak ve hükümlü ile tutukluların söz konusu kurslara katılmaları sağlanacaktır
(3) Kursların ders saatleri meslek eğitimi müfredat programlarında belirlendiğinden bir kursun bitmesine yakın diğer kursun açılması için hazırlıklar yapılacaktır
(4) Hükümlü ve tutukluların yeteneklerine uygun meslek kurslarının seçilebilmesi için psiko-sosyal yardım servisi ile eğitim servisinin görüşlerinden yararlanılacaktır
(5) Kursların halk eğitim müdürlükleri, üniversiteler, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, meslek federasyonları gibi kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılarak açılması sağlanacaktır
(6) Halk eğitim müdürlüğünce kurs öğretmeni temin edilemediği takdirde, serbest meslek erbabından, resmî veya özel kuruluşların personelinden "usta öğretici" olarak yararlanılacaktır
(7) Kurum personelinden usta öğretici belgesine sahip olanlar, halk eğitim müdürlüğü ile iş birliği yapılarak görevlendirilebilecektir
(8) Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğünün 21112003 tarih ve 27733 sayılı, Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün 1182003 tarih ve 3787 sayılı yazıları ile de belirtildiği üzere, öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretleri ceza infaz kurumu, usta öğreticilerin sigorta primleri ise halk eğitim merkezi müdürlükleri tarafından ödenecektir
(9) 7 Ekim 1996 gün ve 2463 sayılı MEB Tebliğler Dergisinde yayımlanan Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün 391996 gün ve 4331 sayılı Genelgesinin 17 maddesi uyarınca; halk eğitim merkezlerinden "kadrolu" ve "ücretli" öğreticilerin yanı sıra, öğreticilik yapma şartlarını haiz gönüllü öğreticilerden ücretsiz yararlanılacaktır
BEŞİNCİ BÖLÜM : Sosyal ve Kültürel Faaliyetler
A- Sosyal ve Kültürel Faaliyetleri Düzenlemekle Görevli Personel :
(1) Eğitim kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde, sosyal ve kültürel faaliyetler, kurum öğretmeni ve sosyal hizmet uzmanı tarafından birlikte yürütülecektir Öğretmen veya sosyal hizmet uzmanının bulunmaması hâlinde eğitimden sorumlu IImüdür veya idare memuru, bunların da olmaması durumunda bu faaliyetler, infaz ve koruma başmemuru veya infaz ve koruma memuru tarafından yapılacaktır
B- Konferans ve Seminerler :
(1) Hükümlülerin ve tutukluların, kişisel, sosyal, kültürel, meslekî, ahlâkî ve sağlık yönünden gelişmelerini sağlayacak, onlara insan haklarına saygıyı, yurt ve ulus sevgisini geliştirecek, aile bağlarını güçlendirecek nitelikte konferans veya seminerler düzenlenecektir Konuşmacılar, kurum personelinden veya dışarıdan temin edilecektir
(2) Eğitim kurulunun görüşü alınmak suretiyle mümkün olduğunca çok sayıda hükümlü ve tutuklunun katılabilmesi için gerektiğinde konferanslar gruplar hâlinde tekrar edilerek düzenlenecektir Kurumun fizikî yapısı, kapasitesi ve güvenliği gibi kıstaslar değerlendirilerek kurumun en üst amirince katılımcıların ve oluşturulacak grupların sayısı belirlenecektir
(3) Konferans metinlerinin birer nüshası, konuşmacının konferans metnini vermemesi hâlinde ise eğitim kurulu üyelerinden birinin konferansa ait genel bilgilere ve içeriğine ilişkin düzenlediği rapor klasörde muhafaza edilecektir Bu klasör, adalet müfettişlerinin ve Genel Müdürlük kontrolörlerinin denetimine hazır hâlde bulundurulacaktır Önceden hazırlanıp, hükümlü ve tutuklulara verilmiş konferans metinleri, eğitim kurulunun kararıyla bir personel tarafından tekrarlanabilecektir
C- Spor Çalışmaları :
(1) 11122001 tarihinde imzalanan "Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı Arasında Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerinde Spor ve Diğer Serbest Zaman Etkinliklerine Yönelik İşbirliği Protokol"ü gereğince, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleriyle iş birliği yapılarak kurumlara antrenör, hakem, uzman, spor malzemesi, spor programları temin edilecektir Bu şekilde çözüm üretilemediği takdirde, il veya ilçe millî eğitim müdürlükleriyle temasa geçilerek ek ders ücreti karşılığında beden eğitimi öğretmeni görevlendirilmesi sağlanacaktır Bunun da mümkün olmaması hâlinde emekli beden eğitimi öğretmeni, beden eğitimi öğretmeni yetiştiren okullardan mezun olmuş öğretmen adayları veya bu niteliklere sahip kurum personeli aracılığıyla hükümlü ve tutuklulara spor yaptırılacak ve kurum içi turnuvalar düzenlenecektir
C- Diğer Sosyal ve Kültürel Çalışmalar :
(1) Tiyatro, konser, sinema gösterimi, resim, karikatür, halk oyunları, müzik, el sanatları, sergi, bilgi yarışmaları, münazara, satranç-dama vb çalışmalar yapılacak ve önemli gün ve haftaların kutlanması sağlanacaktır
D- Sosyal ve Kültürel Çalışmalara İlişkin Ortak Hükümler:
(1) Sosyal ve kültürel çalışmalar, eğitim kurulunun kararıyla, Bakanlıktan veya Cumhuriyet başsavcılığından ayrıca izin alınmadan yapılacaktır
(2) Açık ceza infaz kurumu hükümlülerinin kurum dışına çıkabilmeleri, sosyal ve kültürel faaliyet büyükşehir belediyesi sınırları içinde ise idare ve gözlem kurulunun bu konuda karar vermesi, büyükşehir belediye sınırları dışında ise Cumhuriyet başsavcılığının uygun görüşü ile Bakanlıktan izin alınması suretiyle gerçekleştirilecektir
ALTINCI BÖLÜM : Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Çizelgeler
A- Hükümlü ve Tutuklu Eğitim Takip Çizelgesi :
(1) Yetişkin ve Genç Hükümlü ve Tutuklu Eğitim Takip Çizelgesi (Ek 1-A ve Ek 1-B sayılı çizelge), kuruma gelen her hükümlü ve tutukluya bir öğrenci numarası verilerek eğitim servisinde muhafaza edilecek,hükümlü ve tutukluların eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımları günü gününe çizelgeye işlenecektir Kişisel gelişmeleri 6 aylık periyotlarda takip edilecek, çizelgeye kaydedilecek ve imzalanacaktır Söz konusu çizelgeler hükümlü ve tutukluların nakillerinde infaz dosyasına takılarak gidecekleri ceza infaz kurumuna gönderilecek veya salıverildiklerinde infaz dosyasıyla birlikte kaldırılacaktır Müdürü bulunan kurumlarda çizelgenin sorumluluğu kurum öğretmeni ve eğitimden sorumlu II müdüre, müdürü bulunmayan kurumlarda eğitimden sorumlu memura ve kurumun en üst amirine verilecek, denetimlerde çizelgeler de dikkate alınacaktır
B- Eğitim Çizelgesi :
(1) Yetişkin ve Genç Hükümlü ve Tutuklu Eğitim Çizelgeleri (Ek 2-A ve Ek 2-B sayılı çizelge), eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin değerlendirilebilmesi, takip edilmesi ve yönlendirmelerin yapılabilmesi için müdürü bulunan ceza infaz kurumlarında (Ocak-Şubat-Mart), (Nisan-Mayıs-Haziran), (Temmuz-Ağustos-Eylül), (Ekim-Kasım-Aralık); müdürü bulunmayan ceza infaz kurumlarında ise (Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran), (Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık) olmak üzere belirlenmiş dönemlerin bitimini müteakip Genel Müdürlüğe gönderilecektir Çizelge kurum öğretmeni ve eğitimden sorumlu II müdür tarafından imzalanacak, kurum müdürü de çizelgedeki bilgilerin doğruluğunu onaylayacaktır Müdürü bulunmayan kurumlarda eğitimden sorumlu memur tarafından imzalanacak ve kurumun en üst amiri tarafından da bilgilerin doğruluğu onaylanacaktır
C- Eğitim ve İyileştirme Faaliyetleri ile Psiko-Sosyal Yardım Çalışmalarına İlişkin Değerlendirme Çizelgesi :
(1) Yetişkin ve Genç Hükümlü ve Tutuklulara Yönelik Eğitim ve İyileştirme Faaliyetleri ile Psiko-sosyal Yardım Çalışmalarına İlişkin Değerlendirme Çizelgeleri (Ek 3-A ve Ek 3-B sayılı çizelge), kurumda yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri ile psiko-sosyal yardım servisi çalışmalarının değerlendirilmesi için her yıl Ocak ayının 15'ine kadar Genel Müdürlüğün Eğitim Birimine gönderilecektir Değerlendirme çizelgesinin eğitim ve iyileştirme bölümü, kurum öğretmeni ve eğitimden sorumlu II müdür, psiko-sosyal yardım servisi çalışmaları bölümü ise psikolog ve sosyal çalışmacı tarafından imzalanacak ve kurumun en üst amiri tarafından da bilgilerin doğruluğu onaylanacaktır
YEDİNCİ BÖLÜM : Psiko-Sosyal Yardım Servisi ve İlgili Çizelgeler
PSİKO-SOSYAL YARDIM SERVİSİ VE İLGİLİ ÇİZELGELER
(1) Personel ile hükümlü ve tutukluların ruh ve beden sağlığına ilişkin koruyucu, geliştirici programları araştıran,

uygulayan ve psikolojik destek ve müdahalede bulunan psiko-sosyal yardım servisi çalışmalarının yürütülmesi için bağımsız bir oda ayrılacaktır
(2) Yetişkin ve Genç Psiko-sosyal Yardım Servisi Çalışmalarına İlişkin Çizelgeler (Ek 4-A ve Ek 4-B sayılı çizelge), psiko-sosyal yardım servisi çalışmalarının değerlendirilebilmesi, takip edilmesi ve yönlendirmelerin yapılabilmesi için müdürü bulunan ceza infaz kurumlarında (Ocak-Şubat-Mart), (Nisan-Mayıs-Haziran), (Temmuz-Ağustos-Eylül), (Ekim-Kasım-Aralık); müdürü bulunmayan kurumlarda ise (Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran), (Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık) olmak üzere belirlenmiş dönemleri müteakip Genel Müdürlüğe gönderilecektir Psikolog ve sosyal çalışmacı tarafından doldurulup imzalanacak ve kurum müdürü de çizelgedeki bilgilerin doğruluğunu onaylayacaktır Psikolog ve sosyal çalışmacının her ikisinin de bulunmaması hâlinde çizelge düzenlenmeyecek ve bu konuda Genel Müdürlüğe bilgi verilmeyecektir
(3) Yetişkin ve Genç Hükümlü ve Tutuklu Analarının Yanında Kalan Çocuklarla İlgili Formlar (Ek 4-A ve Ek 4-B sayılı form), hükümlü ve tutuklu analarının yanında kalan çocukların durumunu bildirmek için kuruma geldiği gün sosyal çalışmacı ve psikolog tarafından doldurulacak, Genel Müdürlüğün Eğitim Birimine gönderilecektir Çocukların durumunda anasının salıverilmesi, yakınlarına teslim edilmesi, kreşe başlaması vb değişiklikler olması hâlinde söz konusu form tekrar gönderilecektir 2372002 tarihinde imzalanan "Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı İşbirliği Protokol"ü uyarınca, anasının yanında kalan çocukların kurum dışı kreş seçeneklerinden yararlandırılması sağlanacaktır
(4) Yetişkin ve Genç Hükümlü ve Tutuklu Eğitim ve İyileştirme Faaliyetleri ile Psiko-sosyal Yardım Servisi Çalışmalarına İlişkin Değerlendirme Çizelgelerinin (Ek 3-A ve Ek 3-B sayılı çizelge) psiko-sosyal yardım servisi çalışmaları ile ilgili bölümü, sosyal çalışmacı ve psikolog tarafından doldurularak imzalanacaktır
SEKİZİNCİ BÖLÜM : Eğitim Servisi Çalışanlarına İlişkin Hususlar
A- Kurum Öğretmenlerinin Görevleri :
(1) Mevzuatta belirtilenlerin yanı sıra, kuruma ilk geldiği andan itibaren hükümlü ve tutukluların öğrenim durumlarını tespit edecek, eğitim-öğretim hakları, kurumda yürütülen eğitim-öğretim, sosyal-kültürel faaliyetler hakkında bilgi verecek, faaliyetlere katılmalarını teşvik edecek, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek eğitim-öğretim, meslekî eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetleri daha verimli hâle getirecektir
(2) Kurum öğretmenlerinin eğitim ve öğretim ile sosyal ve kültürel faaliyetleri yürütmek için gerekli olan telefon, faks, internet ve kurum aracını kullanmaları ve yardımcı personelden yararlanmaları kurum idaresi tarafından sağlanacak ve onların bu çalışmalarına destek olunacaktır
B- İlköğretim Müfettişlerinin Kurum Öğretmenlerini Teftişi :
(1) 2122000 tarihli "Millî Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı İşbirliğinde Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerindeki Hükümlü ve Tutuklulara Yönelik Çeşitli Eğitim Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Dair İşbirliği Protokolü'nün 5 maddesi uyarınca ceza infaz kurumlarının kadrolu öğretmenlerinin gerek kendilerini geliştirebilmeleri, gerekse eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılabilmesi için ilköğretim müfettişleri tarafından periyodik olarak teftiş ve denetimleri yapılacak, ihtiyaç hâlinde çeşitli kurs ve seminerlere alınmaları sağlanacaktır Kurumun en üst amirleri, öğretmenlerin, her yıl en geç Eylül ayının birinci haftası sonuna kadar, denetimlerinin yapılması konusunda il millî eğitim müdürlüklerine başvuracak, ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı il müdürlüklerince il veya ilçelerde açılacak kurs ve seminerlere katılmaları için girişimde bulunulacaktır
DOKUZUNCU BÖLÜM : Ek Ders Ücretleri ve Eğitim-Öğretim Hazırlık Ödeneği
A- Eğitim Görevlilerinin Ek Ders Ücreti :
(1) 4359 sayılı "1471965 tarihli ve 657 sayılı, 861949 tarihli ve 5434 sayılı, 531964 tarihli ve 439 sayılı, 3041992 tarihli ve 3797 sayılı, 11101983 tarihli ve 2914 sayılı Kanunların Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması ve 511961 tarihli ve 222 sayılı, 24111994 tarihli ve 4048 sayılı Kanunların Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun"un 1; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89, 147, 176; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 70, 75, 76, 88; 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 2, 7, 40 maddeleri; Adalet Bakanlığı Ders ve Ek Ders Ücretleri Kararnamesi (Ek-1 sayılı Kararname); 2051999 gün ve 23700 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 16121998 gün ve 23555 sayılı MEB Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar başlıklı Bakanlar Kurulu Kararı göz önüne alınarak, ceza infaz kurumlarında görevli kadrolu eğitim uzmanları ve öğretmenler ile dışarıdan derslere girecek öğretmen, usta öğretici ve diğer öğreticilerin aylık ve ücretli okutacakları ya da okutmuş sayılacakları haftalık ders ve ek ders karşılığı ücretler ödenecektir
(2) Ödenecek ek ders ücretine, I kademe okuma yazma ve yetişkinler II kademe eğitimi başarı kursları, açık öğretim, hizmet içi eğitim kursları ve kurumdaki her türlü eğitim ve öğretim faaliyeti, hazırlık, plânlama, programlama, meslek ile ilgili çalışmalar, bilgilendirme, kayıt, nakil, sınav hazırlığı gibi öğrenci hizmetleri, dershane vb yerlerin iç mekânlarının hazırlanması, ilgili ders ve kurslar için her türlü öğretmen, öğretici ve eğiticilerin temini ve takibi, kütüphane hizmetleri gibi görevler dahildir Bu görevler sürekli olduğundan tüm kadrolu eğitim uzmanları ve öğretmenlere ek ders ücreti ödenecektir Kurum öğretmenlerinin ders dışındaki görevi kurum idaresi tarafından denetlenecektir
(3) Kurumlarda açılan tüm kurslarda valilik ya da kaymakamlıktan "onay" alınması gereklidir Kurslar için ödenecek ek ders ücreti "onay"da belirtilen saatlerle sınırlı olacaktır
(4) Sınav güvenliği açısından eğitim uzmanı ve kurum öğretmeni dışındaki ceza infaz kurumu personelinin sınav komisyonlarında görev alması mümkün değildir Kurum eğitim uzmanı ve öğretmeni, müdürün teklifi ve Cumhuriyet savcısının onayıyla sınavlarda görevlendirilecektir Kurum eğitim uzmanları ve öğretmenleri ceza infaz kurumlarında yapılacak olan Açık İlköğretim Okulu, Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi, üniversiteye giriş gibi sınavlarda; sınav salonlarını düzenlemek, hükümlü ve tutukluların sınavda hazır bulundurulmalarını sağlamakla yükümlü olacaklardır
(5) Kadrolu öğretmen ve eğitim uzmanı ile dışarıdan kuruma gelecek öğretmen ve usta öğreticilere ceza infaz kurumlarında ödenecek ek dersler; 4359 sayılı "1471965 tarihli ve 657 sayılı, 861949 tarihli ve 5434 sayılı, 531964 tarihli ve 439 sayılı, 3041992 tarihli ve 3797 sayılı, 11101983 tarihli ve 2914 sayılı Kanunların Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması ve 511961 tarihli ve 222 sayılı, 24111994 tarihli ve 4048 sayılı Kanunların Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanunun 1 maddesi uyarınca [/b]Yüzde Yirmi Beş (% 25) Fazlası[/b] ile ödenecektir
B- Din Kültürü Ve Ahlâk Bilgisi Dersine Giren Görevlilerin Ve Vaizlerin Ek Ders Ücreti :
(1) 2381983 tarih ve 83/6991 sayılı Adalet Bakanlığı Ders ve Ek Ders Ücretleri Kararnamesine göre, 3032001 tarihinde imzalanan "Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı Arasında Tutuklu ve Hükümlülerin Dinî ve Ahlaki Gelişmelerini Sağlamaya Yönelik İşbirliği Protokol"ü uyarınca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine Giren Görevlilere ek ders ücreti ödenecektir
C- Eğitim-Öğretim Hazırlık Ödeneği :
(1) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 32 maddesi gereğince ceza infaz kurumlarında görev yapan kadrolu eğitim uzmanları ve öğretmenlere eğitim-öğretim hazırlık ödeneği ödenecektir
ONUNCU BÖLÜM : Diğer İşler
A- Sesleniş Gazetesi'nin Yayımı :
(1) 882001 tarihli Bakan Onayıyla ayda bir yayımlanan ve "Sesleniş" adı verilen Gazetede; Bakanlık, Genel Müdürlük ve taşra haberleri ile röportajların yanı sıra, hükümlü ve tutukluların sanat ve edebiyat yeteneklerini geliştirici ve eğlendirici de olması amacıyla anı, şiir, öykü, karikatür, spor, bulmaca gibi köşelere yer verilmesi ve daha çok hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen eserlerin yayımlanması öngörülmüştür Bu nedenle;
a) Kurumlardaki tüm personel ile hükümlü ve tutuklulara Gazete hakkında duyuru yapılacaktır
b) Personel ile hükümlü ve tutukluların Gazeteye katkıları sağlanacaktır
c) Gazeteyle ilgili her türlü yazışma doğrudan Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ile yapılacak ve eserler de bu kuruma gönderilecektir
d) Kuruma gönderilen Gazetelerin aylık bir nüshası biriktirilecek, yıl sonunda ciltlenerek kurum kütüphanesi ya da kitaplığında muhafaza edilecektir
e) Gazetenin bütün hükümlü ve tutuklular tarafından okunmasını sağlayacak şekilde dağıtımı yapılacaktır
f) Kuruma gönderilen Gazetenin yetersiz olması hâlinde, Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünden yeterli sayıda Gazete istenecektir
g) Sesleniş Gazetesi'nde yayımlanmak üzere gönderilecek yazılar, önce eğitim servisi, yokluğu hâlinde psiko-sosyal yardım servisi tarafından incelenerek imlâ hatası ve anlatım bozuklukları gibi eksiklikler giderildikten sonra Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumuna gönderilecektir
h) Gazetede yayımlanması için gönderilen eserler, güncelliğini yitirmeden en kısa sürede Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumuna ulaştırılacaktır
B-Yardım Kuruluşları :
(1) 9122003 tarih ve 25665 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5263 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Teşkilâtı ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca, yoksul veya mağdur vatandaşlar ile ailelerine yardım yapılmaktadır
(2) Hükümlü ve tutukluların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından ceza infaz kurumları aracılığıyla aynî veya nakdî yardım talep etmeleri hâlinde aşağıdaki esaslara göre işlem yapılacaktır:
a) Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından yardım talebinde bulunulurken, ilgiliden ve infaz dosyasından alınacak bilgi, ikamet ettiği muhtarlıktan alınacak fakirlik il muhaberi, isim, adres, yardım alacak olanın hükümlü veya tutuklu ile yakınlık derecesi belirtilecektir
b) Yardım edilecek kişilerin ikâmet ettikleri il veya ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı başkanlıklarına kurum müdürlükleri tarafından doğrudan başvuru yapılacaktır
(3) Sivil toplum kuruluşları ile bağlantıların kurulması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi için eğitim servisi ve psiko-sosyal yardım servisi görevlileri, yokluğunda eğitimden sorumlu II müdür görevlendirilecektir Ceza infaz kurumlarında yürütülen eğitim çalışmalarının desteklenmesi ve sosyal kültürel faaliyetlerin düzenlenmesi, iş ve meslek eğitimi kurslarına katılan maddî durumu yetersiz hükümlü ve tutuklulara malzeme temin edilmesi, ihtiyacı olan hükümlü ve tutuklulara yardım yapılması ve eğitim kurulunun kararı ile yararlı görülen diğer konularda sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılacaktır
C- Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Temin Edilecek Broşür, Afiş ve Kitapçıklar :
(1) Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklu, ziyaretçi ve personeli bilgilendirmek, bilinçlendirmek amacıyla; sigara, *****, ********** ve madde bağımlılığı, bulaşıcı hastalıklar, ruh sağlığı bozuklukları (depresyon, anksiyete), trafik, eğitim vb konularda aydınlatıcı, açıklayıcı broşür ve afişler temin edilerek kurumda ilgililerin kolaylıkla ulaşabilecekleri kütüphane, ziyaretçi mahalli ve ortak kullanıma açık yerlere konulacaktır
(2) Broşür, afiş ve kitapçıklar kamu kurum ve kuruluşlarının il temsilciliklerinden veya kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarından temin edilecektir
Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim
Cemil ÇİÇEK
Bakan

**Eklerin yalnızca isimleri alınmıştır**

EKLER:
EK- 1 A Sayılı Form (Açık İlköğretim Okulu Formu)
EK- 1 B Sayılı Form (Genç)
EK- 2 A Sayılı Form (Açık Öğretim Lisesi Formu)
EK- 2 B Sayılı Form (Genç Açık Öğretim Lisesi Formu)
EK- 3 A Sayılı Form (Açık Öğretim Fakültesi Formu)
EK- 3 B Sayılı Form (Genç)
EK- 4 A Sayılı Form (Anasının Yanında Kalan Çocuklara İlişkin Form)
EK- 4 B Sayılı Form (Genç)
EK- 1 A Sayılı Çizelge (Hükümlü ve Tutuklulara Ait Sosyal-Kültürel Faaliyetlere Katılım Çizelgesi)
EK- 1 B Sayılı Çizelge (Genç Hükümlü ve Tutuklulara Ait Sosyal-Kültürel Faaliyetlere Katılım Çizelgesi)
EK- 2 A Sayılı Çizelge (Eğitim Çizelgesi)
EK- 2 B Sayılı Çizelge (Genç Eğitim Çizelgesi)
EK- 3 A Sayılı Çizelge (Değerlendirme Çizelgesi)
EK- 3 B Sayılı Çizelge (Genç Değerlendirme Çizelgesi)
EK- 4 A Sayılı Çizelge (Psiko-sosyal Yardım Servisi Çizelgesi)
EK- 4 B Sayılı Çizelge (Genç Psiko-sosyal Yardım Servisi Çizelgesi)
EK- 1 Sayılı Kararname

Kaynak: mevzuatadaletgovtr

Alıntı Yaparak Cevapla