Yalnız Mesajı Göster

Zeyrek Muhammed Efendi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zeyrek Muhammed Efendi

Zeyrek Muhammed Efendi

Fâtih Sultan Mehmed Hân zamanında, Anadolu’da yetişen âlimlerdendir Muhammed Efendi’nin babası, Mahmûd Hüseynî’dir Doğum târihi bilinmemektedir Hacı Bayram-ı Velî hazretlerinin yüksek talebelerinden olup, çok zekî olduğu için, hocası tarafından Zeyrek lakabı verildi Önce Bursa’da, Sultan Murâd Hân Gâzî Medresesi’nde müderrislik yaptı İstanbul’un fethinden sonra, Sultan Fâtih’in yaptırmış olduğu Semâniyye medreselerinden birine tayin edildi Bugün “Zeyrek” adı ile anılan semtte otururdu VAKİTLERİNİ İYİ DEĞERLENDİRİRDİ

Aldığı günlük ücretin yirmi akçesini, kendi ihtiyâçlarına ayırır, geri kalanını hocası Hacı Bayram-ı Velî hazretlerinin tekkesindeki talebelerine gönderirdi Medresede, talebelerine ders okuttuktan sonra, kalan vakitlerini ibâdetle ve Kur’ân-ı kerîm okumakla geçirirdi

Talebelerine buyururdu ki:

“Ey oğlum! Şunu bil ki, eski sâlih kişiler açlık yoluyla dillerine hâkim olurlardı Şimdi evliyâ olan fakirlerin elinde ve yolunda yetişmeyen kimseler, bu yolu da bir çıkmaza soktular Ey evlâdım! Bu yolu ehlinden öğrenmelisin

“Beni kınayan bir kimse, benim tattığım zevki ve aşkı tatmış olsaydı, benimle birlikte âşık olurdu Ne yazık ki, benim tattığımı tatmamıştır

EY İNSAN DİLİNİ TUT!

“Ey insan! Dilini tut ve ona kement vur Seni sokmasın Çünkü o bir yılandır Kabir, kendi dillerinin kurbanlarıyla doludur Bu kurbanlar öyle kimselerdi ki, babayiğitler bile kendileriyle karşılaşmaktan çekinirlerdi

Fâtih Sultan Mehmed Hân’ın huzûrunda, Molla Hüsrev’in hakemliği altında, Bursalı âlimlerden Hocazâde ile bir hafta süren ilmî münâzaradan sonra Bursa’ya gidip Muradiye’ye yerleşti Ömrünün sonuna kadar Bursa’da kaldı 912 (m 1506) târihinde Bursa’da vefât etti Kabri, Pınarbaşı mevkiindeki dergâhın yanındadır

Alıntı Yaparak Cevapla