Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-A-

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-A-

Açlıktan nefesi kokmak: 1 Çok fazla yoksulluk içinde bulunmak"Dün açlıktan nefesim kokuyordu ama bugün çok şükür karnım tok"2 Uzun zaman bir şey yemediği anlaşılmak
Açmaza düşmek: İçinden çıkılması oldukça güç bir durumda kalmak "Beni bu açmazdan ancak çocuklarım kurtarır"
Aç susuz kalmak: Çok yoksul bir duruma düşmek fakirlikten yaşayamaz hâle gelmek"Afrika kıtasının pek çok insanı aç susuz kalmış durumda"
Adama dönmek: Hoşa giden bir duruma gelmek düzelmek"Kapılar pencereler boyanınca ev adama döndü"
Adamdan saymak: Değeri olmadığı hâlde bir kimseye kıymet vermek saygı duymak "Seni adamdan saydım diye mi naz yapıyorsun?"
Adam etmek: 1 Eğitmek yetiştirmek belli bir seviyeye getirmek"Sen uğraş didin adam et o da sırt çevirsin sana"2 Tamir edip kullanılır hâle getirmek bir yeri düzene sokmak"Bu arabayı eninde sonunda adam edeceğim"
Adam evladı: İyi bir ailenin iyi yetiştirilmiş; özü sözü doğru çocuğu"Bu iyiliği ancak bir adam evladı yapabilirdi"
Adam içine çıkmak: Topluluğa karışmak eşe dosta gitmek değerli insanların bulunduğu yerlerde olmak ve onlarla görüşmek"Adam içine çıkmayalı uzun zaman oldu"
Adam olmak: 1 Yetişip büyümek gelişmek iş güç sahibi olmak"Umarım o da bir gün adamolur"2 Onarılıp işe yarar hâle gelmek
Adam (insan) sarrafı: Tecrübesi sayesinde insanların iyisini kötüsünü çabuk anlayacak duruma gelmiş kimse "Sen üzülme baban insan sarrafıdır onun ne mal olduğunu kolayca anlar"
Adam sen de (adaaaam!): Bir işin önemli olmadığını aldırılmaması gerektiğini anlatmak için söylenir"Adam sen de o katılmazsa katılmasın biz birlikte oynarız"
Adam sırasına geçmek (girmek): Toplumda kendisine daha önce değer verilmezken artık kendisine önem ve değer verilir olmak"Biliyorum seni de adam sırasına geçiren paran oldu"
A`dan Z`ye kadar: Bütünüyle baştan aşağı"Bu sınıfın düzeni a`dan z`ye kadar bozuk"
Adı batmak: Adı anılmaz olmak unutulmak sözü edilmez olmak "Hatırlatmayın adı batsın o adamın!"
Adı çıkmak: Kötü bir şöhret kazanmak"Bir kere adı çıkmış ne yapsa fayda etmiyor kimse dinlemiyor onu"
Adı kalmak: Bir kimse veya şey ortadan kalktıktan öldükten sonra adı dillerde dolaşır olmak"Birkaç yıl sonra İstanbul`da doğal güzelliklerin sadece adı kalacak"
Adı karışmak: İyi karşılanmayan bir olayla ilgisinin bulunduğu o olaya karıştığı söylenmek"Soygun işine Ali`nin de adının karıştığı söyleniyor Doğru mu?"
Adım atmamak: Kesinlikle gitmemek uğramamak aramamak "Bir daha o eve adım atmamaya yeminliyim"
Adını anmamak: Bir şeyden bir kimseden hiç söz etmemek; unutmuş görünmek"Evi terk eden oğlunun adını anmamakta sonuna kadar kararlı"
Adını koymak: 1 İsim vermek "Yeni doğan çocuğun adını Ali koydular"2 Bir şeyin karşılığını veya fiyatını kararlaştırmak"Önce adını koyalım da ona göre hareket edelim"
Adını vermek: 1 Birinin adını bildirmek 2 Biri tarafından salık verildiğini gönderildiği kimseye söylemek "Benim adımı ver ki işlerin çabuk görülsün"
Aforoz etmek: 1 Kilise birliğinden çıkarmak 2 Birini yakını olmaktan çıkarmak ilgiyi kesip uzaklaştırmak ilişkileri tamamen koparmak"Bütün köylü onu aforoz etmekte kararlı"
Ağır aksak: Pek yavaş olarak düzgün olmayarak"Her zaman işleri ağır aksak yapıyorsunuz"
Ağır basmak: 1 Ağırlığı fazla gelmek 2 Bir işte etkili olmak gücü üstün gelmek istediğini yaptırmak"Politik gücü ağır basınca ihaleyi kazandı"

Alıntı Yaparak Cevapla