Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-A-

Eski 08-02-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-A-

Aklı başından gitmek: 1 Çok korkudan veya çok sevinçten ne yapacağını şaşırmak 2 Kafası çok yorulmuş olduğundan iyi düşünememek"Annemi öyle evin ortasında baygın görünce aklım başımdan gitti"
Aklı başında olmamak: 1 İyi düşünebilir durumda olmamak 2 Bayılmak kendisinden geçmek"Artık aklı başında olmamak onun işine geliyor sanki böylece sorumluluktan kurtulacakrahat edecek"
Aklı çıkmak: Titizlikle üzerinde durmak çok korku geçirmek çok korkmak"Elbisem yırtılacak diye aklı çıkıyor"
Aklı durmak: Şaşırmak düşünemez bir hâle gelmek"Resmi öyle güzel yapmış ki görsen aklın durur"
Aklı karışmak: Ne yapacağını bilememek bocalamak şaşırmak"Dur hele bir düşüneyimsöylediklerin aklımı karıştırdı"

Aklı kesmek: Bir şeyin olabileceğine bir şeyi yapabileceğine inanmak"Seninle bu işi başarabileceğime pek de aklım kesmiyor"
Aklına düşmek: 1 Hatırlamak 2 Kafasında bir düşünce doğmak"Aklına düşen her şeyi yapmak zorunda mısın?"
Aklına esmek: Daha önce düşünmemiş olduğu şeyi birden yapmaya karar vermek"Birden aklına esti kalkıp sahile indi"
Aklına gelen başına gelmek: Olmasından korktuğu şeyin zarar verici etkisine uğramak"Aklıma gelen başıma geldi evi su bastı"
Aklına gelmek: 1 Hatırlamak 2 Bir şeyi yapmayı düşünmek tasarlamak"Aklıma geldi kalkıp babama gittim"
Aklına koymak: 1 Bir şeyi yapmaya kesin olarak karar vermek"Bu sene takıntısız sınıfımı geçmeyi aklıma koydum"2 Bir fikri başkasına aşılamak
Aklına (aklını) takmak: Bir şeyi devamlı olarak düşünmek bir fikre sürekli olarak zihninde yer vermek ve zihni onunla meşgul etmek"Onu niçin kırdım aklıma takıldı düşünüp duruyorum"
Aklına yer etmek: Uygun bulduğu bir düşünce kafasına yerleşmek"Onun sana söyledikleri aklına yer eder inşallah"
Aklından zoru olmak: Tutarsız dengesiz ölçüsüz delice davranışlarda bulunmak"Bırak o bıçağı aklından zorun mu var senin?"
Aklını almak: Çekiciliği güzelliği ile büyülemek etkisi altına almak"Kızın bir bakışı aklını başından almaya yetti"
Aklını başına almak (toplamak devşirmek): Mantıksız ölçüsüz davranışlarda bulunmaktan kendini kurtararak akıllıca bir yola girmek"Aklını başına al yoksa bu içki seni götürecek"
Aklını başından almak: Çok şaşırtmak düşünemeyecek duruma getirmek"Gördüğü ev aklını başından aldı"
Aklını (bir şeyle) bozmak: 1 Sapıtmak delirmek 2 Yalnızca ilgilendiği üzerine düştüğü şeyle uğraşıp durmak başka hiçbir mesele düşünmemek"Bizim çocuk sinema ile aklını bozdu"
Aklını çalmak (çelmek): 1 Kararından niyetinden vazgeçirip başka bir yola sokmak 2 Baştan çıkarmak ayartmak"Aklını çelip onu evlenmeye razı et"
Aklını peynir ekmekle yemek: Akılsızca şaşkınca delice işler yapmak"Misafirliğe böyle gidilir mi? Sen aklını peynir ekmekle mi yedin?"
Ak pak: 1 Tertemiz 2 Saçı sakalı ağarmış 3 Alımlı ve beyaz tenli"Ne kadar da ak pak bir çocuk"
Akşama sabaha: Neredeyse pek yakında kısa bir süre içinde"Konuklar akşama sabaha burada olurlar sakın bir yere kaybolma!"
Akşamdan kavur sabaha savur: Kazandığını günü gününe harcayan har vurup harman savuran savruk kimselerin durumunu anlatmak için kullanılır
Akşamı iple çekmek: Gecenin olmasını sabırsızlıkla beklemek"Ne güzel bir ziyaret olacak Akşamı iple çekiyorum"

Alacağına şahin vereceğine karga: Alırken bütün gücünü kullanan ve kolaylık gösteren kimsede parasını bırakmayan; verirken ise bin bir güçlük çıkaran vereceğini geciktirmek için elinden geleni yapan kimse için kullanılır"Ne adamsın be! Alacağına şahin vereceğine karga! Yazıklar olsun!"
Alacağı olsun: "Günün birinde ondan öcümü alırım" anlamında göz korkutmak için söylenir
Al aşağı etmek: Birini bulunduğu yerden mevkiden indirmek"Ya gördün mü demek ki el oğlu adamı al aşağı ediyormuş bir çırpıda!"
Al birini vur birine (ötekine): Hepsi aynı bir ayarda hiçbiri işe yaramaz"Onlardan söz etme bana Al birini vur birine"
Alçak gönüllü olmak: Gurur ve kibre kapılmayıp kendini olduğundan daha aşağı düzeyde saymabaşkalarından yüksek görmeme durumu"İnsanı insan yapan vasıflardan biri de alçak gönüllü olmaktır"
Al gülüm ver gülüm: 1 Karşılıklı sevgi gösterisi 2 Çokluk uygun olmayan işlerde birbirinin çıkarını kollamak

Alıntı Yaparak Cevapla