Yalnız Mesajı Göster

Deyimler Sözlüğü-A-

Eski 08-02-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi

Deyimler Sözlüğü-A-

Alı al moru mor: Telâş veya yorgunluktan yüzü kıpkırmızı kesilmiş (olarak)"Uçağı kalkmak üzere olan babama alı al moru mor bir şekilde yetişebildim"
Alıcı gözüyle bakmak: Çok dikkatli bakmak inceden inceye gözden geçirmek"Mobilyaya ilk defa alıcı gözüyle baktı"
Alın teri dökmek: Zahmetli iş görüp çok emek vermek"Alın teri dökmeyenler emeğin ne olduğunu bilemezler"
Ali Cengiz oyunu: "Kurnazca haince aklı durduracak iş yapmak" anlamında kullanılır"Bana bir Ali Cengiz oyunu oynadılar ki sormayın gitsin"
Ali kıran baş kesen: Çok zorba kaba kuvvetle hâkimiyet kuran"Mehmet sınıfın Ali kıran baş kesini olmuştu"
Ali`nin külâhını Veli`ye Veli`nin külâhını Ali`ye giydirmek: Kendi sermayesi olmadığı hâlde birinden aldığını ötekine ötekinden aldığını bir başkasına vererek işini yürütmek
kötü bilmeyen; hak yol üzerinde olan hem de ahrette iyilik görebilesin"

`a emanet: Herhangi bir şeyi Yüce `ın korumasına ve esirgemesine terk etmek"Seni `a emanet ederek gidiyorum oğlum"
aklım almıyor?"
bir şeyin hiç bulunmaması hâlindeki sıkıntı anında " daha kötüsünü göstermesin" anlamında kullanılır
usanç bildirir" aşkına şu işi bir daha yapma!"
Cenab-ı Hak`tan başka kimse bilmez" bilir bu sırrın iç yüzünü"2 Bana öyle geliyor ki" bilir esrar da alıyordur bu çocuk"
varlığından huzursuz olunan şey"`ın belâsı adam yine çıktı ortaya"
sadaka vermeyeceğim" anlamında söylenir 2 İyi şey elde edenlere memnunluk bildirmek için kimi zaman da takılma ve şaka için söylenir" versin
çok hırpalamak"Adamlar yabancıya bir giriştiler ki yarattı demediler"
`yürü ya kulum` demesi yeter"
Allak bullak etmek: Kurulu düzeni bozmak karmakarışık bir duruma getirmek"Çocuklar evi allak bullak edip gitmişler"
Allayıp pullamak: Kötü görünüşü kapatmak için bir şeyi süslemek donatmak"Hurda arabaları allayıp pullayıp pazara çıkarmışlar"
Allem etmek kallem etmek: İstediğini elde etmek için her türlü kurnazlığa başvurmak"Namussuzlar allem edip kallem edip yaşlı adamın evini elinden aldılar"
Alnı açık yüzü ak (olmak): Herhangi bir ayıbı çekinecek bir durumu olmamak iffetli ve şerefli olmak"İşte alnı açık yüzü ak meydandayım; çıksınlar karşıma"

Alıntı Yaparak Cevapla